ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥs health ticket!

Η δημοσιονομική κρίση που διανύει η χώρα και η ανάγκη για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, αναδεικνύουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τη σπουδαιότητα του ρόλου του κράτους πρόνοιας, καθώς αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο παροχής κοινωνικών δικαιωμάτων (όπως ο τομέας της υγείας). Η αναγκαία αντιμετώπιση του εκρηκτικού αδιέξοδου που παρατηρείται στο ισχύον σύστημα υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, βιώσιμων και καινοτόμων, στο πρόβλημα της παροχής υπηρεσιών υγείας. Σε αυτό το επίπεδο, το Υπουργείο Υγείας θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ιστού προστασίας σε πολίτες χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, υλοποιώντας για πρώτη φορά το Πρόγραμμα Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher). Πρόκειται για Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με στόχο να καλύψει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας, με την υλοποίηση του παρόντος Προγράμματος
(Health Voucher), είναι η ελεύθερη (δωρεάν) πρόσβαση πολιτών που έχουν απωλέσει  την ασφαλιστική τους ικανότητα, καθώς και των προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους,σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης.

Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων είναι η ασφαλιστική ικανότητα και το εισόδημα.
Μέσω του Προγράμματος, εκδίδεται ένα εισιτήριο (health voucher) που παρέχει δυνατότητα

-δικαίωμα πρόσβασης σε προεπιλεγμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  
-κλινική αξιολόγηση ιατρού και διαγνωστικές εξετάσεις.
Κάθε HealthVoucher καλύπτει ένα διευρυμένο πακέτο εξετάσεων, σύμφωνα με την ηλικία και το φύλλο του δικαιούχου (5 διαφορετικά πακέτα εξετάσεων), και βασικό πακέτο εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.

Ως ανώτατο όριο επισκέψεων σε ιατρούς ορίζονται οι τρεις (3) επισκέψεις για τιςγενικές κατά φύλο και ηλικία κατηγορίες ωφελουμένων και οι επτά (7) επισκέψεις για τις σεκατάσταση εγκυμοσύνης ωφελούμενες (αναλόγως του τριμήνου κύησης που διανύει)