ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θεοδοσιάδης στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ: "Στόχος μας η κάρτα υγείας"

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης συμμετείχε στο πρώτο τραπέζι ομιλητών στην ημερίδα της ΗΔΙΚΑ η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη παρουσία του νέου υπουργού Υγείας, Αδώνιδος Γεωργιάδη.
Μίλησε λίγη ώρα, αλλά είπε πολλά : Πόσες θυσίες έκαναν οι φαρμακοποιοί την τελευταία τετραετία. Πόσα λάθη κουβαλάει στην πλάτη του το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σε ποιόν κρίκο της αλυσίδας πρέπει να χτυπιέται το "κακό". Τον ρόλο που πρέπει να διαδραμματίσει η κάρτα υγείας. Το πρόβλημα με την εκτέλεση συνταγών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά και προτάσεις για έναν προσωπικό, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.


Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ δεν δίστασε να πει ότι είναι ασύμβατες έννοιες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ο τετραπλασιασμός της χρήσης χαρτιού. Όπως το ίδιο ασύμβατα είναι να συνυπάρχει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τα αυτοκόλλητα κουπόνια!
"Θαύματα δεν γίνονται αλλά χρειάζονται συστήματα πρόληψης.

Να εντάξουν κάθε δυνατό κανονισμό (συμπληρωματικά έγγραφα, προδιαγραφές στην δοσολογία κλπ) και αφού λάβουν κάθε δυνατό μέτρο, μετά να αφήσουν τους γιατρό και τους φαρμακοποιούς να κάνουν την δουλειά τους χωρίς εμπόδια. Δηλαδή το σύστημα να "κόβει στην πηγή της την ώρα της συνταγογράφησης. Εφόσον δεν το κάνει τότε, είναι αποτυχημένη και προβληματική.
Τελικός στόχος μας πρέπει να είναι η κάρτας υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, κατέληξε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδοσιάδης. Και προχώρησε σε μια πρόταση που περνά την ευθύνη από την Πολιτεία, στον πολίτη: κάθε φάρμακο να καταγράφεται και ο ασφαλισμένος να μπαίνει με το ΑΦΜ του στον ηλεκτρονικό φάκελό του και να παρακολουθεί αν ο γιατρός του συνταγογράφησε όσα φάρμακα πραγματικά χρειάστηκε, αν ο φαρμακοποιός εκτέλεσε μόνο τα φάρμακα που ο ίδιος ο ασφαλισμένος του ζήτησε και γενικά αν έχει χρεώσει το Ταμείο του με όσα έπρεπε "Αυτή η δυνατότητα θα αποτελέσει αυτό που λέμε ο φόβος κρατάει τα έρμα", δήλωσε ο κ. Θεοδοσιάδης.