ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τρόικα: «Ξετινάζει» σήμερα τον ΕΟΠΥΥ

Η τρόικα «ξετινάζει» σήμερα τον ΕΟΠΥΥ 
Στο μικροσκόπιο τα χρέη του προς ιδιώτες και οι δαπάνες για νοσήλια. 
Στο μικροσκόπιο η μαύρη τρύπα ύψους 1 δις ευρώ! 
Εχουν εκτιναχθεί τα χρέη προς διαγνωστικά κέντρα 
Ρεπορτάζ Ρίτα Μελά rmela@dimokratianews.gr 
Στο μικροσκόπιο της τρόικας μπαίνουν από σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας με αφετηρία τον ΕΟΠΥΥ, όπου παρουσιάζεται «μαύρη τρύπα» της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, γεγονός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου. Ενδεικτική της ανησυχίας του υπουργείου Υγείας είναι η στάση του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε φανεί ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις κακές επιδόσεις του υπερταμείου ως προς τις οφειλές του.
Ειδικότερα, ο κ. Σαλμάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα. Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δαπάνη θα έπεφτε στα 240.000.000 ευρώ, καθώς είχαν γίνει σοβαρές μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων (όπως μαγνητική, αξονική, εξετάσεις αίματος κ.ά.), τελικά υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος θα εκτοξευτεί στα 330.000.000 ευρώ. Επίσης, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν κατάφερε να μειώσει τις δαπάνες για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει των στοιχείων του πρώτου πενταμήνου του 2013 εκτιμάται ότι οι δαπάνες έως το τέλος του έτους θα κλείσουν στα 840.000.000 ευρώ από 860.000.000 ευρώ που ήταν πέρυσι. Και αυτό ενώ η αρχική εκτίμηση για φέτος ήταν 180.000.000 ευρώ. 
Στο μικροσκόπιο των μελών της τρόικας Ματία Μορς και Κλάους Μαζούχ θα μπει η μαύρη τρύπα ύψους 1 δις. ευρώ του ΕΟΠΥΥ
Ψηλά στην ατζέντα των αξιωματούχων της τρόικας, οι οποίοι θα επισκεφτούν σήμερα τον ΕΟΠΥΥ και την υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), είναι και το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. 
Για τα φάρμακα 
Επίσης, όσον αφορά το φάρμακο, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η τιμολόγηση και η αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρώτα στα θέματα που σχετίζονται με τα νοσοκομεία είναι οι συγχωνεύσεις και ο νέος υγειονομικός χάρτης που θα προκύψει, καθώς και το θέμα των εφημεριών και των υπερωριών των γιατρών, και γενικώς όλου του προσωπικού των νοσοκομείων. Αύριο η τρόικα θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, ενώ την Παρασκευή αναμένεται συνάντηση του Ματίας Μορς με την πολιτική ηγεσία.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία