ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πόλεμος Σαλμά και φαρμακοβιομηχάνων

Pharma Team:Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Επενδυτής 01/06/2013

Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕ! 


Πόλεμος Σαλμά και φαρμακοβιομηχάνων 

Δύο φακέλους με στοιχεία-«φωτιά», που αφορούν χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπλέκουν μεγάλες διεθνείς φαρμακοβιομηχανίες, έχει στα χέρια του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Μάλιστα, ετοιμάζεται να στείλει τα στοιχεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης των Η ΠΑ, για να πράξουν και εκείνοι τα δέοντα.

Θεαγένειο 

Ο πρώτος φάκελος αφορά το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια στο
ογκολογικό νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι η τότε διευθύντρια του νοσοκομείου, Χ.Σ., διατηρούσε πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους γίνονταν καταθέσεις μεγάλων ποσών την περίοδο 2002-2008 από μεγάλες διεθνείς αλλά και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.
Το θράσος των εμπλεκομένων ήταν τέτοιο, ώστε ιατρικός επισκέπτης με τα αρχικά Π.Γ., που εργαζόταν σε θυγατρική ξένης φαρμακοβιομηχανίας, διατηρούσε κοινό τραπεζικό λογαριασμό με τη φαρμακοποιό! Το σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών υγείας αποκάλυψε ότι υπήρχαν και εμβάσματα από το εξωτερικό (10.000-20.000 ευρώ τη φορά) και στους λογαριασμούς πέντε γιατρών του νοσοκομείου που όπως πιθανολογείται προέρχονταν από λογαριασμούς φαρμακοβιομηχανιών.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, μόλις άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της υπόθεσης, η επίορκη φαρμακοποιός υπέβαλε την παραίτηση της, πριν υπάρξουν εναντίον της πειθαρχικές επιπτώσεις. Γεγονός για το οποίο φέρει ευθύνη και η τότε διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά το ποινικό της κομμάτι, καθώς το υπουργείο δικαιοσύνης  των ΗΠΑ θα εξετάσει τους φακέλους με τα στοιχεία για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών και γιατρών και έχει δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμα.

Το συνέδριο

 Ο δεύτερος φάκελος αφορά υπόθεση που εξελίχθηκε τον Νοέμβριο του 2012.
Οι θυγατρικές μεγάλων διεθνών φαρμακοβιομηχανιών φέρονται ότι πλήρωσαν με έμμεσο τρόπο τα έξοδα διαμονής και συμμετοχής αξιωματούχων του υπουργείου Υγείας στο 150 ετήσιο συνέδριο της ISPOR (Διεθνής Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας), που πραγματοποιήθηκε 3-7 Νοεμβρίου του 2012 στο Βερολίνο. Για την υπόθεση αυτή έχουν διενεργήσει έρευνες τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και ο γενικός επιθεωρητής Λ. Ρακιντζής. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ανάμεσα στους αξιωματούχους συγκαταλέγονται η τότε πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών του υπουργείου Υγείας, Σ.Δ., και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου, Ν. Κ.
Η ελληνική αποστολή ήταν πολυπληθής (περίπου 30 άτομα) και το ταξίδι φαίνεται ότι διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας, και τα στοιχεία δείχνουν ότι έλαβε τις χορηγίες από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κατά τα άλλα, ο νέος κώδικας δεοντολογίας απαγορεύει την κάλυψη εξόδων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ωστόσο, μπορεί να αντιτάξει κανείς ότι οι ξένες φαρμακοβιομηχανίες κάλυψαν τα έξοδα για ένα σοβαρό συνέδριο, που αφορά έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα -και δη οι κρατικές Αρχές- υστερούν σημαντικά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει υιοθετήσει ακόμα την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας, ενώ ακόμη και βαλκανικές χώρες το έχουν πράξει.
Στα άκρα Πάντως, ο κ. Σαλμάς έχει αποφασίσει να οδηγήσει τις δύο υποθέσεις στα άκρα, στέλνοντας τους φακέλους και στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Η κίνηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι.
Προφανώς, μπορεί να ερμηνευτεί ως «αντίποινα» στο γεγονός ότι οι φαρμακοβιομήχανοι τους τελευταίους μήνες διαμαρτύρονται συνεχώς για αποφάσεις του κ. Σαλμά, κατηγορώντας τον για λάθη στην τιμολόγηση και παραλείψεις.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Σαλμάς θέλει να δείξει στις διεθνείς Αρχές ότι η Ελλάδα λαμβάνει επιτέλους μέτρα για τη διαφάνεια στη φαρμακευτική αγορά, ενώ επί σειρά ετών υπήρχε μία «φούσκα», η οποία οδήγησε στην έκρηξη των δαπανών για φάρμακα την περίοδο 2004-2009. Θυμίζουμε ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είχε αυξηθεί από 2,5 σε 5,6 δισ. ευρώ τη συγκεκριμένη πενταετία! Γιατί, όμως, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης; Τα τελευταία χρόνια, οι αμερικανικές Αρχές έχουν ρίξει βαριές καμπάνες σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες μάλιστα έχουν δηλώσει ένοχες για δεκάδες περιπτώσεις απάτης! Μάλιστα, συνολικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 7δισ. δολ.
Η πιο συνηθισμένη απάτη των φαρμακοβιομηχάνων που έχει αποκαλυφθεί στις Η ΠΑ είναι ότι προωθούν παραπλανητικά στους γιατρούς φάρμακα για χρήση διαφορετική από εκείνη για την οποία αυτά έχουν εγκριθεί.