ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σούρλας: Συνεχίζεται η σπατάλη στην Υγεία

Pharma Team: Όπως θα δείτε παρακάτω δεν υπάρχει καμία αναφορά για την φαρμακευτική δαπάνη σε ότι έχει να κάνει με τον χώρο του φαρμακείου.



Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη σπατάλη στο χώρο της Υγείας, έδωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα 'Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας', ο κ. Γιώργος Σούρλας κατήγγειλε ότι ορισμένοι κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Δεν μπορεί - είπε - ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ, να χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ. 
Ή, αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ, να το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό να διατίθεται προς 1.000 ευρώ. 
Σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι προ εξαμήνου διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά. 
Πρότεινε, δε, να αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι τιμές των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

Ποιότητα

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας, χωρίς να ακρωτηριάσουμε το εθνικό σύστημα υγείας:
'Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους. 
Και για αυτό ακριβώς χρειάζεται να επεμβαίνει η πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή ότι πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική είτε ως προνόμιο'.
Ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή.