Δημήτρης Καραγεωργίου: «Προς προμηθευτές»


Προς προμηθευτές
Όλη η φαρμακευτική αγορά και όχι μόνο οι φαρμακοποιοί πρέπει να το πάρουν απόφαση. Η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ αυτή θα είναι. Δεν πρόκειται να αλλάξει όσο η δομή και το μαυσωλείο της γραφειοκρατίας παραμένει στη δημοσιοϋπαλληλική και ανοητεύουσας στρατηγικής νιρβάνα στην οδό Κηφισίας.
Αν μπουν οι ιδιώτες όπως  συστήνει η Task Force και δημιουργηθούν άλλα δεδομένα πληρωμών, βλέπουμε.
Πάντως τώρα όσες απεργίες, αναστολές, φασαρία και παρουσιάσεις στα κανάλια και αν έχουμε ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει με δόσεις εκπρόθεσμα πάνω από 100 μέρες τις οφειλές του.
Όπως οι πολυεθνικές πίεσαν για τον συμψηφισμό του Claw-back με τα ‘κομμένα’ παλιά χρέη των νοσοκομείων έτσι ίδια απαίτηση είναι ο συμψηφισμός των καθυστερούμενων με το rebate των φαρμακοποιών. Όπως οι πολυεθνικές δέχθηκαν το μακρύ χρόνο χρεών του κράτους έτσι πρέπει να αποδεχθούν και τα πλέον των 2 μηνών χρέη των φαρμακείων επειδή πίσω από αυτά είναι και πάλι το ίδιο το κράτος.

Όπως οι αποθήκες τακτοποιούσαν λογαριασμούς με κλινικές, νοσοκομεία, στρατιωτικά φαρμακεία κ.λ.π. σε χρόνους σαφώς μεγαλύτερους από αυτούς των φαρμακοποιών πελατών τους έτσι πρέπει να αποδεχθούν μεγαλύτερους χρόνους αποπληρωμής υποχρεώσεων των φαρμακοποιών.
Η σημερινή τακτική οδηγεί στο μεν κλείσιμο των φαρμακείων, στο δε δικό τους έλεγχο σε βάθος. Και στις δύο περιπτώσεις οδηγεί και στο δικό τους κλείσιμο αφού θα χάσουν όλα τα οφειλόμενα. Αναφέρομαι πρώτα  στις πολυεθνικές επειδή αυτές πρέπει να ρωτήσουν τις μαμάδες τους. Επειδή πρέπει να αποδείξουν ότι τα φάρμακα είναι TOYOTA και PEUGEOT με πολλές πολλές δόσεις και αν θέλουν κοντά τα φαρμακεία για ένα ενδεχόμενο DTP στα πλάνα τους θα πρέπει να κάνουν νέες προσεγγίσεις για να συντηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο πωλήσεων.
Τα ίδια φυσικά ισχύουν για τους εγχώριους παραγωγούς που βλέπουν μέρες δόξης λαμπρές στις πωλήσεις τους.
Το πώς λειτουργεί το σύστημα των εταιριών και πως με ένα ανοιγόκλειμα του ματιού ο μέγας και κραταιός διευθυντής βρίσκεται να παρακολουθεί τη Λεγεώνα στο Μάλι το γνωρίζουν καλά, και αυτοί, και εμείς όμως. Τώρα που αρχίζει η εποχή των Price volume agreements τώρα μας λέτε αντικαταβολή για να στο φέρω στην πόρτα σου? Μήπως – λέμε τώρα- να κάνουμε εμείς deal DTP ή μέσω ΣΥΦΑ με την ίδια τη μαμά? Και αν έχουμε δίκτυο μεταξύ μας μήπως είναι η μαμά αυτή που θα μας πλησιάσει?
Το ακόμα χειρότερο που οι πάντες γνωρίζουν είναι ότι οι έκτακτες επιχορηγήσεις του κράτους στον ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ξεπερνάνε ένα ορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ  απόλυτα αιτιολογημένο. Δηλαδή η μαύρη τρύπα με την οποία ξεκίνησε ο ΕΟΠΥΥ θα υπάρχει πάντα και τα διλήμματα του ΙΚΑ τι να πληρώσω συντάξεις ή φάρμακα θα παραμένουν. Φοβάμαι ότι από τον Απρίλιο κιόλα θα μιλάμε για νέα «παλιά χρέη».
Επειδή λοιπόν δεν μπορεί χάρη στους πιεσμένους φαρμακοποιούς να εξακολουθούν οι προμηθευτές να μαζεύουν όλο το ρευστό που κυκλοφορεί στην φαρμακευτική αγορά, επειδή ούτε τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ τους γεμίζουν χαρά –κράτος γαρ- επειδή αν πιέσουν να κλείσουν τα φαρμακεία θα κλείσουν και αυτοί μαζικά επειδή θα χάσουν όλο το χρέος, είναι καλύτερα να ξανασυζητηθεί μίας νέα συμφωνία ή τέλος πάντων να υπάρξει μία ανοικτή διαρκής συζήτηση πως θα ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση. Τα «άλλα κόλπα» και οι προστατευτισμοί είναι άλλης εποχής.
Ή θα πάμε όλοι μαζί ή ένας-ένας και οι προμηθευτές θα εξαφανίζεστε. Έτσι κι αλλιώς και εσείς όπως και εμείς είστε πάρα πολλοί. Μιας άλλης μορφής διακίνηση ξεκινάει με χαμηλότερο κόστος και εσείς δεν φαίνεσθε αρκούντως προετοιμασμένοι. Εμείς πάντως κυρίως ως ΠΦΣ είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση αυτή και το γνωρίζετε.

                                                             Δημήτρης Καραγεωργίου


Υ.Γ.1 Ποιος κρατιστής της τριαρχίας προωθεί τα πολλά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κι έφτιαξε μοντέλο πρότυπο για τις Σέρρες?
Μία βόλτα από τον ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι ίσως του βάλει αμφιβολίες. Το πρόστιμο από των DG IMCOπου όλο σκαλίζει τέτοιους κρατικούς επεκτατισμούς δεν θα το πληρώσει αυτός, θα το πληρώσει η Ελλάδα. Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ δεν βρίσκει να πληρώσει έστω και εκπρόθεσμα τους φαρμακοποιούς αλλά θα πληρώνει τις εταιρίες κανονικά?
Υ.Γ.2 Ένα μόνο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα εμφάνισε λειτουργικά έξοδα από μισθούς μόνο ενός μηνός κανονικού(χωρίς δώρα) 68000 ευρώ. Σαν ακριβή δεν είναι η ταλαιπωρία του κόσμου μπροστά στα γκισέ τους?
Υ.Γ.3 Το πρόστιμο για τους κρατισμούς είναι πέντε φορές ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.
Υ.Γ.4 Όσοι εκ των προμηθευτών στηρίζονται σε «άλλα κόλπα» και προστατευτισμούς όσο και αν πιέζουν τους φαρμακοποιούς πελάτες τους είναι τελειωμένοι.  

Δ.Κ.