ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Παράπλευρες» πληρωμές στη φαρμακευτική περίθαλψη

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν, πλέον, οι ασθενείς για να αγοράζουν τα φάρμακά τους. Αιτία είναι ο νέος τρόπος συμμετοχής τους στο κόστος της θεραπείας τους, βάσει της νέας απόφασης του υπουργείου Υγείας.
Με την απόφαση αυτή, ενεργοποιούνται πλέον οι θεραπευτικές κατηγορίες, όχι όμως στη λογική των πρωτοκόλλων που προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί υγείας για την ορθή θεραπευτική πρακτική, αλλά στη βάση μιας ενιαίας αντιμετώπισης του τρόπου πληρωμής των φαρμάκων που χορηγούνται.
Δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει στο εξής μια συγκεκριμένη τιμή για όλα τα φάρμακα της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας. Και ανάλογα με τη λιανική τιμή του κάθε φαρμάκου, ο ασθενής θα πληρώνει τη συμμετοχή του, συν το 50% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ της λιανικής τιμής του φαρμάκου και της τιμής που έχει προαποφασιστεί ότι θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για τη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενειών.


Για την κάθε θεραπευτική κατηγορία που θα δημιουργηθεί θα υπάρχει ένα «καλάθι», στο οποίο θα μπαίνουν όλα τα φάρμακα που προορίζονται για τη συγκεκριμένη πάθηση, ανεξάρτητα από τη βαρύτητά της. Για κάθε ένα από τα φάρμακα που μπαίνουν στο «καλάθι» αυτό, συνυπολογίζεται το μερίδιο αγοράς που κατέχει, ανεξάρτητα αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο, και στη συνέχεια προκύπτει ο μέσος όρος που ορίζεται ως τιμή αναφοράς.
Καθώς όμως στο «καλάθι» έχουν μπει όλες οι διαθέσιμες θεραπείες, οι ασθενείς που χρειάζονται ακριβά φάρμακα, γιατί η ασθένειά τους έχει προχωρήσει από πλευράς βαρύτητας, θα καλούνται να πληρώνουν διαφορά, έστω κατά 50%.
Έτσι, βρίσκονται στον αέρα οι ασθενείς με παθήσεις μηδενικής συμμετοχής, που θα βρεθούν ξαφνικά να πρέπει να πληρώνουν για τη σοβαρότατη ασθένειά τους, αφού μηδενική συμμετοχή έχουν φάρμακα που συνήθως είναι πολύ ακριβά.
Ας δούμε όμως τα πράγματα αναλυτικά: 


Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση: 
Δημιουργείται μια ασφαλιστική τιμή, την οποία θα καλύπτει ο ασφαλιστικός οργανισμός.
Ενεργοποιούνται οι θεραπευτικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν κατηγορίες παθήσεων με πολλαπλές διαθέσιμες φαρμακευτικές αγωγές και διαφορετικές τιμές. Δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη η τιμή του φθηνότερου γενοσήμου σε σχέση με το αντίστοιχο πρωτότυπο φάρμακο.
Η ασφαλιστική τιμή καθορίζεται από τον μέσο όρο της τιμής που προκύπτει από όλα τα φάρμακα στην κάθε θεραπευτική κατηγορία, σε συνάρτηση με τις πωλήσεις τους, «ανεβοκατεβάζοντας» το τελικό αποτέλεσμα, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς της κάθε εταιρείας, την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία, το ημερήσιο κόστος θεραπείας, συμπεριλαμβάνοντας και όλα τα γενόσημα που έχουν άδεια κυκλοφορίας. Υπεύθυνη για τη «στάθμιση» αυτή, είναι η ΗΔΙΚΑ, με στοιχεία έξι μηνών πριν από την κατάρτιση της λίστας των φαρμάκων που επιτρέπεται να συνταγογραφούνται από τον ασφαλιστικό οργανισμό.
Η τιμή αποζημίωσης που θα πληρώνει το ταμείο «βγαίνει» από την τιμή αναφοράς επί τις ημερήσιες δόσεις. Αν τελικά η τιμή του φαρμάκου που πρέπει να  πάρει ο ασθενείς συμπίπτει με την τιμή αποζημίωσης, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του. Αν υπαρχει διαφορά, τότε θα πληρώνει το μισό της διαφοράς και το άλλο μισό θα το πληρώνει το Ταμείο. Μόνο που με τις σταθμίσεις για την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα χρεώνεται με διαφορά συμμετοχής πολύ μεγαλύτερη από αυτή της ποσοστιαίας συμμετοχής του, αν η σύγκριση παρέμενε μεταξύ ομοίων δραστικών ουσιών.
►Για να μην υπάρξει παρανόηση μεταξύ τιμών αναφοράς, ασφαλιστικών τιμών και τιμών λιανικής, οι τιμές αποζημίωσης και οι συμμετοχές των ασθενών θα εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για να είναι γνωστές οι επιβαρύνσεις της κάθε πλευράς στον γιατρό, τον ασθενή και τον φαρμακοποιό κατά τη διάρκεια της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης της συνταγής.
►Τα φάρμακα της θετικής λίστας, με κόστος ημερήσιας θεραπείας κάτω από 30 λεπτά του ευρώ, θα αποζημιώνονται ακόμη κι αν η τιμή τους είναι υψηλότερη από την τιμή αναφοράς, εάν οι εταιρείες που τα κυκλοφορούν καταβάλλουν το rebate.
Και, τέλος, όλα τα νέα γενόσημα από τη στιγμή που παίρνουν άδεια κυκλοφορίας και τιμή θα εντάσσονται αυτόματα στη θετική λίστα, αν τα πρωτότυπά τους είναι συνταγογραφούμενα. Αντίστοιχα, όλα τα νέα γενόσημα που το φάρμακο αναφοράς τους βρίσκεται στην αρνητική λίστα θα εντάσσονται αυτόματα σε αυτήν, μετά την έγκριση της τιμής τους.


Πηγή: Εφημερίδα 6μέρες, 4/1/13