ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Συμμαχία» ΣΦΕΕ με Συλλόγους Ασθενών για την εθνική στρατηγική για το φάρμακο



Tους ορίζοντες του διαλόγου διευρύνει ο ΣΦΕΕ με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ασθενών. Στη συνάντηση του ΣΦΕΕ Patient Think Tank τέθηκε το θέμα της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, ύστερα από κάλεσμα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2024 η σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συνάντηση με περισσότερους από 60 εκπρόσωπους Συλλόγων Ασθενών. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος στελέχη του Συνδέσμου και των εταιρειών μελών του.

  
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ ανέδειξαν τις σοβαρές επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας, σε βάρος φαρμακευτικών εταιρειών (υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές) και ασθενών. Συνέπεια είναι λιγότερη φαρμακευτική καινοτομία να εισάγεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες ασθενείς να μην επωφελούνται από καινοτόμα φάρμακα, όπως καταγράφεται στη μελέτη EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2023.

Όπως τονίστηκε στο ΣΦΕΕ Patient Think Tank πρέπει να γίνουν αλλαγές από την πλευρά της Πολιτείας με αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για το φάρμακο. Το μέτρο θα έχει καλή έκβαση σε συνδυασμό με αποδοτική διαχείριση των πόρων στην υγεία και εξορθολογισμό της δαπάνης μέσω ψηφιακών εργαλείων και διαφάνειας.

Μάλιστα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα του εξορθολογισμού της ζήτησης και της πλήρους εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα χρειάζεται η δημιουργία και επέκταση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών καθώς και η χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη βελτίωση των ελέγχων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επενδύσεων.

Μείζονος σημασίας κρίθηκε και η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο για την αύξηση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητα του ΕΣΥ, τονίζοντας τα οφέλη της καινοτομίας τόσο για τους ασθενείς όσο και για την κοινωνία. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ενίσχυση των κλινικών μελετών, μέσω πρόσθετων κινήτρων που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα αυξήσουν τον αριθμό τους στη χώρα.

Από την πλευρά τους, οι σύλλογοι ασθενών υπενθύμισαν τα βασικά αιτήματα για την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία. Αυτή εξακολουθεί να είναι δύσκολη λόγω διαφόρων εμποδίων, όπως είναι η έλλειψη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης. Συνέπειες όμως επιφέρει με έντονες ανισότητες στην πρόσβαση σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα καταγράφει από τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη, δημιουργώντας ανασφάλεια και επιβαρύνοντας οικονομικά τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Οι συμμετέχοντες κατέληξαν ότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μια ολιστική προσέγγιση, μια εθνική στρατηγική για το φάρμακο. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η καθολική και έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και διασφαλίζοντας και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.


Πηγή :
virus