Δεν είναι απλά το αίσθημα ότι πάλι ήρθε η Δευτέρα. Είναι το αίσθημα πως κάθε ώρα και στιγμή έχει την αίσθηση Δευτέρας.
Το στρες λόγω δουλειάς είναι από τα κοινά, ανθρώπινα πράγματα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σε κάποιο βαθμό στρες από τη δουλειά τους, είτε την ώρα που εργάζονται, είτε με το να το φέρνουν και στο σπίτι και να επηρεάζεται η ψυχολογία τους και στην κανονική τους ζωή.
Πότε φτάνουμε όμως στο σημείο να μιλάμε για burnout, για μια αίσθηση στρες που έφτασε στο αποκορύφωμά της γύρω από το θέμα της δουλειάς και πλέον δεν μπορούμε καν να εργαστούμε σωστά;
Το burnout μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική μορφή για τον καθένα, και δεν αποτελεί ψυχιατρική διάγνωση. Παρ’ όλα αυτά, είναι γενικά αναγνωρισμένο φαινόμενο, όπου η δουλειά μας μάς αφήνει εντελώς στραγγισμένους από κάθε όρεξη και ενέργεια και μας γεμίζει με ανησυχία και φόβο.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βιώσει κάποιος burnout στη δουλειά, από ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μέχρι υπερβολικό φόρτο εργασίας. Όταν το πρόβλημα επιμένει για αρκετό καιρό, και ειδικά αν έχει αρχίσει να επηρεάζει και την υπόλοιπη ζωή σας, τότε μιλάμε για burnout και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού αρχίσει να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας – είτε ψυχική, είτε σωματική.
Ποια είναι τα σημάδια ότι βιώνετε burnout;
*Νιώθετε εξαντλημένοι συνέχεια
*Είστε λιγότερο αποτελεσματικοί στη δουλειά σε σχέση με παλιότερα
*Κάνετε σκέψεις γύρω από τη δουλειά που γίνονται όλο και πιο αρνητικές ή κυνικές
*Αυξημένη ένταση, απογοήτευση ή ευερεθιστότητα όταν είστε στον χώρο εργασίας
*Νιώθετε πως χάνετε την αυτοπεποίθησή σας γύρω από τις ικανότητές σας στη δουλειά
*Αποφεύγετε εργασίες σας
*Ενδιαφέρεστε λιγότερο για τη δουλειά και έχετε μειωμένη αίσθηση κινήτρου
Τι προκαλεί το burnout;
Οι πιο συχνές αιτίες που αναφέρονται είναι οι εξής:
*Αυξημένος φόρτος εργασίας
*Μη υποστηρικτικό περιβάλλον
*Έλλειψη παροχών στήριξης για τους εργαζόμενους
*Μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα προσωπικά πιστεύω του εργαζομένου και του είδους της δουλειάς
Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το burnout;
Αρχικά, σε πολλές περιπτώσεις το burnout μπορεί να χρειάζεται μια καλή άδεια. Έπειτα, αν το πρόβλημα επιμένει, ίσως είναι η ώρα να γίνουν μερικές συζητήσεις στον χώρο εργασίας σας που να έχουν στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητά σας. Αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.
Θέστε όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής
Το πρώτο βήμα είναι να αφήνετε τα προβλήματα της δουλειάς στη δουλειά. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να ξοδεύει ώρες εκτός εργασίας στο να δουλεύει, επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες σας γύρω από το τι σάς προσφέρει η εργασία σας. Δεν είναι αναγκαστικά εύκολο πράγμα για να πετύχετε, και θα χρειαστεί καιρό για να νιώσετε ότι έχετε αλλάξει πλαίσιο σκέψης, αλλά δεν είναι αδύνατο να συμβεί. Προτού όμως εξετάσετε τι έξτρα πιέσεις βάζει η δουλειά σας, είναι καλό να εξετάσετε την πίεση που ασκείτε στον εαυτό σας. Αν μη τι άλλο, μπορείτε να την ελέγξετε καλύτερα.
Μείνετε μακριά από αρνητισμό
Κάθε χώρος εργασίας έχει αρνητικά άτομα, αυτό δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Με όποιον τρόπο και αν σας επηρεάζουν (και μπορεί να σας επηρεάζουν πολύ άμεσα και άσχημα, όπως για παράδειγμα όταν ένας προϊστάμενος είναι άδικος με τους υπαλλήλους του), πρέπει να βρείτε άτομα στον χώρο εργασίας για να νιώθετε πιο ασφαλείς, ακόμα και αν δεν γίνετε αναγκαστικά φίλοι με αυτά και στην κανονική ζωή. Τα άτομα που θα έχετε κοντά σας όμως παίζουν και αυτά ρόλο στο burnout: Αν το κοντινότερό σας άτομο γκρινιάζει ασταμάτητα ή κακολογεί κόσμο, τότε είναι ακόμα πιο πιθανό να αρχίσετε να βιώνετε και εσείς παρόμοια συναισθήματα. Και δεν λέμε να παραβλέπετε τα στραβά που μπορεί να γίνονται στον χώρο εργασίας σας. Λέμε να αναζητήσετε τους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν, παρά τα στραβά, να χαμογελάσουν όπως και να ‘χει.
Φροντίστε τον εαυτό σας
Όπως με κάθε άλλο πρόβλημα που επηρεάζει την ψυχική μας υγεία, το burnout χρειάζεται φροντίδα. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά έξω από το πλαίσιο της δουλειάς σας. Μιλήστε με φίλους και φροντίστε την κοινωνική σας ζωή. Αντί να αφήνετε τον εαυτό σας να κάνει αρνητικές σκέψεις για το μέλλον, κοιτάξτε τα τωρινά σας δεδομένα και προσπαθήστε να χτίσετε την εικόνα διαφορετικά.
Πηγή : iatronet