ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Βαλένθια: Πώς αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία τις συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας

Ο συνάδελφος Απόστολος Βρεφίδης καταγράφει την κατάσταση που επικρατεί και αναλύει τα μέτρα που λήφθηκαν.


Η φονική κακοκαιρία στην περιοχή της Βαλένθια κατέστησε 200 περίπου φαρμακεία μη λειτουργικά είτε λόγω καταστροφής των υποδομών τους είτε αδυναμίας πρόσβασης σε αυτά. Λίγες μέρες μετά ο αριθμός έχει μειωθεί στα 50.

Στο διάστημα που μεσολάβησε υπήρξαν και είναι ακόμα σε ισχύ συγκεκριμένα μέτρα όπως:
  • Σε περιοχές χωρίς κανένα ανοικτό φαρμακείο συστάθηκαν κινητές υγειονομικές μονάδες όπου συγκέντρωναν τα απαιτούμενα φάρμακα και η διανομή γινόταν από ασθενοφόρα με φαρμακοποιό.
  • Υπήρξε διευκόλυνση όσων είχαν χάσει ή καταστράφηκε η συνταγή τους με τροποποιήσεις στο σύστημα της ηλ. συνταγογράφησης ή και απλή επίδειξη της ταυτότητας.
  • Οι ασθενείς με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό του Ερυθρού Σταυρού ενημερώνονταν για το ποια φαρμακεία στην περιοχή τους λειτουργούν. Αν το φαρμακείο δεν μπορούσε να τους εξυπηρετήσει τηλεφωνούσαν σε άλλη γραμμή ώστε υγειονομικοί από το δίκτυο εθελοντών να τους φέρουν τα φάρμακα στο σπίτι Το δίκτυο εθελοντών φαρμακοποιών έφτασε τα 450 άτομα.
  • Τέλος, φαρμακοποιοί μπορούν να ζητήσουν βοήθεια μέσω του voluntarios@micof.es για την παρουσία εθελοντών συναδέλφων τους στο φαρμακείο είτε για ενίσχυση με κάποιο έπιπλο ή υπολογιστή.

Αυτά και άλλα μέτρα που όπως φαίνεται απέδωσαν ήταν αποτελεσματικά κυρίως γιατί πάρθηκαν γρήγορα. Μια διαφορά της Ελλάδας με την Ισπανία είναι ότι υπάρχει αυτονομία σε όλες τις περιφέρειες της ώστε να μην χρειάζεται η έγκριση για οτιδήποτε κάποιου υπηρεσιακού που εδρεύει στην πρωτεύουσα εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.