ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρχεται το Νοέμβριο η νέα θεραπεία για την παχυσαρκία - Δεν θα αποζημιώνεται



Το περιβόητο φάρμακο Mounjaro, που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας, έρχεται και στην Ελλάδα μέσα στο Νοέμβριο. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Φαρμασέρβ-Lilly, που θα το διαθέτει, δεν προτίθεται να καταθέσει αίτηση αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ – προφανώς λόγω των υπέρογκων επιστροφών.


Το Mounjaro περιέχει τη δραστική ουσία τιρζεπατίδη. Έχει λάβει έγκριση για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με διαβήτη τύπου 2, αλλά και άτομα με παχυσαρκία ή και υπέρβαρους, που πάσχουν από σχετιζόμενα με το βάρος προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, μη φυσιολογικά αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αποφρακτική άπνοια ύπνου (συχνή διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου).

  
Διατίθεται υπό μορφή ενέσιμου διαλύματος σε προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας και χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Χορηγείται μία φορά την εβδομάδα, κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (κοιλιά), του άνω βραχίονα ή του μηρού.
  • Το Mounjaro πρέπει να χορηγείται με ένεση την ίδια ημέρα κάθε εβδομάδα.
  • Το κόστος της μηνιαίας θεραπείας είναι 253 ευρώ.
  • Η δόση μπορεί να χορηγείται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με ή χωρίς γεύματα.
  • Η θέση της ένεσης θα πρέπει να εναλλάσσεται με κάθε δόση. Εάν ένας ασθενής κάνει επίσης ενέσεις ινσουλίνης, θα πρέπει να κάνει την ένεση του Mounjaro σε διαφορετική θέση.
  • Η ημέρα της εβδομαδιαίας χορήγησης μπορεί να αλλάξει, εάν είναι απαραίτητο, υπό την προϋπόθεση ότι ο χρόνος μεταξύ των δύο δόσεων είναι τουλάχιστον 3 ημέρες.
  • Η τιρζεπατίδη δεν έχει μελετηθεί σε παιδιατρικούς ασθενείς

Πώς δρα

Η τιρζεπατίδη είναι το πρώτο φάρμακο της κατηγορίας φαρμάκων που είναι ανάλογα GIP που ενεργοποιούν τους υποδοχείς GLP-1 και GIP, οδηγώντας σε βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Το γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο 1 (GLP-1) και το εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτρόπο πολυπεπτίδιο (GIP) είναι ορμόνες που παράγονται στο έντερο και δεσμεύονται από συγκεκριμένους υποδοχείς (στόχους) του οργανισμού, όπως είναι μεταξύ άλλων, το πάγκρεας και ο εγκέφαλος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ποσότητα ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας ως αντίδραση στη λήψη τροφής και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η στόχευση αυτών των υποδοχέων μειώνει επίσης την όρεξη και βοηθά τα άτομα να διαχειριστούν το βάρος τους.

Κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η τιρζεπατίδη μειώνει την πρόσληψη ενέργειας και την όρεξη αυξάνοντας τα αισθήματα κορεσμού και πληρότητας, και μειώνοντας τα αισθήματα πείνας.


Αποτελεσματικότητα

Το νέο φάρμακο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια περίπου του 15% του σωματικού βάρους (σε υψηλή δόση το ποσοστό μπορεί να φθάσει έως και 26%). Η αποτελεσματικότητα του μετρήθηκε σε μια μελέτη στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 2.500 ενήλικες με παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω των 30 kg/m2) ή υπερβάλλον βάρος (ΔΜΣ μεταξύ 27 και 30 kg/m2), οι οποίοι είχαν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας που σχετιζόταν με το βάρος.

Στην εν λόγω μελέτη, τα άτομα που χρησιμοποίησαν το Mounjaro σε συνδυασμό με δίαιτα και σωματική άσκηση επί 72 εβδομάδες μείωσαν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 15% κατά μέσο όρο, ανάλογα με τη δόση που έλαβαν, σε σύγκριση με 3% στα άτομα, που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Πάνω από το 85% των ατόμων που έλαβαν Mounjaro κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους κατά τουλάχιστον 5%, σε σύγκριση με το 35% των ατόμων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η αποτελεσματικότητα της τιρζεπατίδης στη διαχείριση βάρους δεν επηρεάστηκε από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη γεωγραφική περιοχή, την αρχική τιμή ΔΜΣ και την παρουσία ή απουσία προδιαβήτη.


Παρενέργειες

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες του Mounjaro (ενδέχεται να εμφανιστούν σε περισσότερους από ένα στους 10 ασθενείς) είναι προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, όπως ναυτία (αίσθημα αδιαθεσίας) και διάρροια. Δυσκοιλιότητα και έμετος παρατηρήθηκαν σε έως και 1 στα 10 άτομα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με το πεπτικό σύστημα ήταν γενικά ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας και εμφανίστηκαν συχνότερα κατά την αλλαγή της δόσης του Mounjaro.



Πηγή : virus