ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προσωπικός γιατρός: Πότε θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς – Οι αμοιβές των γιατρών



Προσωπικός Γιατρός με χρήματα από την τσέπη των πολιτών


Ο Προσωπικός Γιατρός έξι μήνες μετά τις αρχικές ανακοινώσεις της πολικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας φαίνεται ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να λάβει σάρκα και οστά.

Αν και από τις 8 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις» αναμένεται αρχές Νοεμβρίου να κατατεθεί στη βουλή.

  
Βέβαια έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο εβδομάδες μέχρι να ψηφιστεί καθώς αναμένεται να υπάρξουν κάποιες νέες διορθωτικές κινήσεις αφού το σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου αλλά και των επιστημονικών εταιρειών.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι περιέχει πολλές ασάφειες αφού δεν επιλύει βασικά ζητήματα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί ο πληθυσμός της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα οι μη εγγεγραμμένοι πολίτες στο προσωπικό γιατρό αγγίζει το 42,9% του πληθυσμού.


Προσωπικός γιατρός: Πότε θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν ιδιώτη γιατρό για να γίνει προσωπικός τους γιατρός αλλά θα τον πληρώνουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Η εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό είναι υποχρεωτική για όλους τους ενήλικες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων ενώ όσοι δεν εγγραφούν μέχρι το καλοκαίρι του 2025, αυτομάτως το σύστημα θα τους εγγράφει σε έναν συμβεβλημένο χωρίς να ερωτηθούν.


Οι αμοιβές των γιατρών

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές αμοιβές των γιατρών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, που θα εγγραφούν στο σύστημα του Προσωπικού γιατρού.


Προσωπικός γιατρός του ΕΣΥ

Οι γιατροί του ΕΣΥ (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι) που υποχρεωτικά έγιναν προσωπικό, παρακολουθούν συνολικά 2000 άτομα. Όμως μέχρι τα 1500 δεν αμείβονται ξεχωριστά από τον μισθό τους, αλλά οι αποδοχές τους αυξάνονται μόνο εάν έχουν εγγράψει 1501 πολίτες και άνω, και μέχρι τα 2000 άτομα.

Οι πρόσθετες αμοιβές τους καθορίζονται από διάφορους παράγοντες καθώς αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν», βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ.

Από 50-69 ετών, στα 23 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 25 ευρώ.


Οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί που γίνονται προσωπικοί με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα αμείβονται ως εξής:

Για εγγεγραμμένους πολίτες έως 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» βάσει ποσών ανά ηλικιακή ομάδα, τα οποία ορίζονται ως ακολούθως:

Από 16 (συμπληρωμένα σύμφωνα με την ημεροχρονολογία γεννήσεώς τους) έως 49 ετών το ποσό ετήσιας αποζημίωσης ορίζεται στα 20 ευρώ.

Από 50- 69 ετών, στα 30 ευρώ και από 70 ετών και άνω στα 45 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές αυτές των γιατρών δεν υπόκειται στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής (clawback) και κλιμακωτού ποσοστού εκπτώσεων (rebate).


Οι παιδίατροι του ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας στο νέο Προσωπικό Γιατρό εντάσσει και τους Παιδιάτρους ανεξάρτητα βέβαια εάν δεν έχει έρθει σε καμία συμφωνία με τους εκπροσώπους του κλάδου του ιδιωτικού τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, για τους Παιδιάτρους του δημόσιου τομέα ο ανώτατος εγγεγραμμένος πληθυσμός καθορίζεται σε χίλιους πεντακόσιους (1.500) εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας ανά προσωπικό ιατρό.

Οι παιδίατροι του ΕΣΥ θα αποζημιώνονται επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων ληπτών υπηρεσιών υγείας μέχρι χίλια (1.000) άτομα, και για εγγεγραμμένους λήπτες υπηρεσιών υγείας από χίλια ένα (1.001) μέχρι χίλια πεντακόσια (1.500) άτομα «κατά κεφαλήν» και ανά ηλικιακή ομάδα.


Πηγή : healthreport