Φαρμακευτικά σκευάσματα
Unsplash
Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου
Αναδημοσίευση από cnn.gr
Είναι η πρώτη φορά που εδώ και πολλά χρόνια, μια κυβέρνηση είδε με διορατικότητα το πρόβλημα και με λελογισμένες αυξήσεις, έδωσε ανάσα στην αγορά, στους ασθενείς και στις εταιρείες».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, στον οποίο απευθυνθήκαμε για να σχολιάσει αναφορικά με το τι σημαίνουν εν κατακλείδι οι πρόσφατες ανατιμήσεις που δόθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε μία σειρά από πολύ φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα.
Οι αυξήσεις δίνουν τέλος στην υποκατάσταση
Ο κ. Βαλτάς, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών και ασθενών, ενώ είναι σημαντικό πώς με αυτόν τον τρόπο, λύνεται ένα πολύ βασικό μείζον ζήτημα: μπαίνει τέλος στη λεγόμενη υποκατάσταση, δηλαδή φθηνά φάρμακα τα οποία εξαιτίας της πολύ χαμηλής τους τιμής, έχουν αποσυρθεί, υποκαθίστανται από άλλα πολύ ακριβότερα, των οποίων η τιμή είναι έως και 15 φορές παραπάνω.
Και συνεχίζει:
«Αυτό που διαπιστώναμε τόσα χρόνια, είναι ότι εξαιτίας των καθηλωμένων τιμών σε πολλά φθηνά και καταξιωμένα φάρμακα, αρκετές εταιρείες, προχωρούσαν στην απόσυρσή τους, αφού έχαναν ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, είτε να μένουν εκτός θεραπείας, είτε ο θεράπων γιατρός τους, να προχωρά σε υποκατάσταση, να συνταγογραφήσει δηλαδή άλλο φάρμακο, το οποίο κοστίζει τις περισσότερες φορές, 15 φορές παραπάνω.
Φανταστείτε, ότι η συμμετοχή των πολιτών για φάρμακο που κοστίζει ένα ευρώ, είναι 0,25 λεπτά, ενώ για ένα φάρμακο των 15 ευρώ για παράδειγμα, είναι 3,75 ευρώ».
60 με 70 φάρμακα έχουν εξαφανισθεί...
Το φάρμακο είναι πρωτίστως κοινωνικό αγαθό και η απόφαση που έλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν ίσως ένα πολιτικό ρίσκο, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει δικαιοσύνη, ισορροπία και εξορθολογισμό. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι φορείς του κλάδου και της κοινωνικής ασφάλισης να τον στηρίξουν. Ας πάψουμε να βλέπουμε τις αυξήσεις αυτές ως ταμπού, ας μην στρουθοκαμιλίζουμε και ας μην διαιωνίζουμε μία κατάσταση που δεν έβγαζε πουθενά… », υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Ο κ. Βαλτάς μάλιστα μας αποκαλύπτει ότι τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, πάνω από 60 με 70 φθηνά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά. Το πιο σοβαρό πρόβλημα ωστόσο με την κατάσταση αυτή, ήταν το γεγονός πώς πολλοί ασθενείς, αναγκάζονταν να αλλάξουν τη θεραπεία τους. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, ήταν πολυεθνικές, αναφέρει ο συνομιλητής μας.
Ο ρόλος του ΙΦΕΤ
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΙΦΕΤ, θυγατρικής του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων- που φέρνει φάρμακα στη χώρα συνήθως πολύ ακριβά, τα οποία δεν τα φέρνουν οι ίδιες οι εταιρείες, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζει ότι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι επιφορτισμένο να φέρνει στην ελληνική αγορά θεραπείες που δεν μπορούν να έρθουν με άλλο τρόπο, αλλά με πολύ υψηλή τιμή. Αντιλαμβάνεστε δε, ότι όταν μιλάμε για μία σοβαρή πάθηση, η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο όταν οι ποσότητες είναι λιγότερες από αυτές που πρέπει να έρθουν, τότε σημειώνεται αρρυθμία και στην αγορά, και πρωτίστως στον ίδιο τον ασθενή.
Ο κ. Βαλτάς αναφέρει ακόμη, πώς το φετεινό καλοκαίρι χρειαστήκαμε αντιτετανικούς ορούς και το ΙΦΕΤ έφερε ανάκριβα από το εξωτερικό, 50.000 περίπου. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν η ποσότητα αυτή, είναι επαρκής για την ελληνική αγορά…
Αναφορικά με τις αυξήσεις που δόθηκαν από τον υπ. Υγείας στις 26 Αυγούστου, ο κ. Βαλτάς σχολιάζει:
- το 60% των φαρμάκων, δηλαδή 445 κωδικοί αυξήθηκαν μέχρι 0, 99 λεπτά
- 152 κωδικοί από ένα 1 ευρώ έως 1,99 λεπτά
- 90 κωδικοί από 2 ευρώ, έως 2,99 ευρώ
- 50 κωδικοί από 3ευρώ έως 3,99 ευρώ, που σημαίνει ότι στα 4 ευρώ ο ασθενής, πληρώνει περίπου ένα ευρώ συμμετοχή.
- 46 κωδικοί αυξήθηκαν από 10 έως 49,99 λεπτά.
- 18 κωδικοί πάνω από 49 ευρώ αυξήθηκαν.
ΜΗΣΥΦΑ & Αρνητική λίστα
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρεται και στα ΜΗΣΥΦΑ, στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα αλλά και στην αρνητική λίστα και μάλιστα με καυστικό τρόπο.
«Είναι γνωστό, ότι εδώ και χρόνια, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελεύθερες στην χονδρική δεν είδα όμως κανένα πολιτικό κόμμα να διαμαρτυρηθεί για τις τιμές…. Επίσης, καθώς ο νόμος το επιτρέπει, δεκάδες φάρμακα μπορούν να βγουν από τη θετική λίστα και να μπουν στην αρνητική όπου την τιμή, την επιβαρύνεται εξολοκλήρου ο ασθενής», υπογραμμίζει ο κ. Απόστολος Βαλτάς.