Πόσο αυξάνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης. Τι αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.
Οι νέες παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.2.86 (Pirola) του κορωνοϊού τείνουν να επικρατήσουν στην Ευρώπη, εμφανίζοντας μία σειρά από νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Pirola έχει εμφανίζει επιπλέον μεταλλάξεις της πρωτεΐνης ακίδας (R346T ή F456T), οι οποίες θεωρούνται στελέχη υπό παρακολούθηση.
Στην Ελλάδα, οι παραλλαγές αυτές εμφανίζουν σταθερά αυξητική τάση, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Η εκτίμηση των Ελλήνων επιστημόνων είναι πως προκαλούν λοιμώξεις κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό και όχι στο κατώτερο (πνεύμονες), με αποτέλεσμα ακόμη και οι νοσηλείες να είναι πιο ήπιες.
Στην Ευρώπη, κυκλοφορούν σε ποσοστά έως πάνω από 90%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν δώσει οι χώρες από τις 24 Ιουνίου.
Στην εβδομαδιαία έκθεση του ECDC, γίνεται λόγος για χαμηλή μετάδοση του κορωνοϊού, η οποία αποδίδεται στον μικρό αριθμό των τεστ που διενεργούνται.
Τονίζεται, πάντως, πως ο ευρωπαϊκός πληθυσμός έχει σημαντικό επίπεδο υβριδικής ανοσίας (εμβολιασμός και νόσηση), η οποία παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση.
Σε σχέση με τις παραλλαγές BA.2.86 + F456L, BA.2.86 + R346T και BA.2.86 + R346T + F456L, εκτιμούν πως είναι απίθανο να συσχετιστούν με οποιαδήποτε αύξηση στη σοβαρότητα της λοίμωξης ή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε σύγκριση με τις παλαιότερες κυκλοφορούσες παραλλαγές ΒΑ.2.86.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ωστόσο, ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι δεν έχουν μολυνθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα εάν μολυνθούν.
Ο εμβολιασμός εξακολουθεί να παρέχει προστασία, η οποία περιορίζεται με το πέρασμα του χρόνου.
Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν πως - έπειτα από μία μακρά περίοδο χαμηλής μετάδοσης - υπάρχουν σημάδια αυξημένης παρουσίας του κορωνοϊού σε εξωνοσοκομειακό και νοσοκομειακό περιβάλλον.
Καλούν τους υπεύθυνους των χωρών να παρακολουθούν στενά τα δείγματα, προκειμένου να υπάρχει εικόνα για τις αλλαγές του ιού.
Πηγή : iatronet