Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο,
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση, όπως εξήγησε ο κ. Κατσαράκης είναι μία ανακοίνωση που κάνει σε μηνιαία βάση ο ΕΟΦ ύστερα από έρευνα και καταγραφή δεδομένων για να έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι - επαγγελματίες υγείας και φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση των φαρμάκων - μία εικόνα για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση στην ελληνική αγορά για οποιοδήποτε λόγο που μπορεί να αφορά τις πρώτες ύλες, την παραγωγική διαδικασία κτλ. ή τη διακίνησή τους (π.χ. καθυστέρηση στην παράδοση των παρτίδων, αυξημένη ζήτηση) κι όχι τις ελλείψεις που οφείλονται στις παράλληλες εξαγωγές.
Το σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τη μία λίστα σε σχέση με την άλλη είναι όπως λέει, ότι στη λίστα αυτή οι ελλείψεις δεν αποδίδονται σε οικονομικά κίνητρα που σταματούν την ομαλή διακίνηση κάποιων φαρμάκων τα οποία έχουν ήδη διατεθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην ελληνική αγορά.
«Εδώ μιλάμε για προβλήματα ουσίας, παραγωγικής διαδικασίας, προβλημάτων στη διακίνηση, ελλείψεις πρώτων υλών ή συσκευασιών κτλ. τα οποία οδηγούν συγκεκριμένα σκευάσματα στο να παραδίδονται σε περιορισμένες ποσότητες στην ελληνική αγορά ή να υπάρχει προγραμματισμός για την παράδοση τους σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα για το οποίο ενημερώνονται οι πολίτες και οι επαγγελματίες υγείας», τονίζει.
Το θέμα ωστόσο είναι ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ ενώ τον Απρίλιο 234 σκευάσματα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα και 51 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τον Δεκέμβριο του 2023 σε περιορισμένη διαθεσιμότητα βρίσκονταν 109 σκευάσματα, αριθμός σαφώς πολύ μικρότερος.
Το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά διεθνές (δες εδώ). Στην Ελλάδα, αν και πρόκειται για ένα διαχρονικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα, τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει απασχολήσει ιδιαίτερα έντονα τη δημοσιότητα λόγω της συστηματικής προσπάθειας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου - που το αντιμετωπίζει ως βασική του προτεραιότητα, αφού ταλαιπωρεί καθημερινά φαρμακοποιούς και ασθενείς - να αναδείξει όλες τις πτυχές του, εστιάζοντας κατά βάση στο θέμα των καθόλα νόμιμων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, όταν αυτές γίνονται με μόνο κριτήριο το κέρδος των χονδρεμπόρων χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η επάρκεια της κάλυψης των αναγκών των πολιτών της χώρας μας, που έχουν να κάνουν με στρεβλώσεις της εγχώριας αγοράς φαρμάκου.
H πολιτεία υπό αυτήν την πίεση έχει μπει πλέον σε μία διαδικασία να λύσει εκείνα τα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων ήδη επί Υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη με την προσπάθεια να συνεχίζεται και από τους διαδόχους του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Άδωνι Γεωργιάδη. Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων προχώρησε και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής για τις ελλείψεις φαρμάκων, όπως και στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας παρακολούθησης των ελλείψεων αλλά και εφαρμογής που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βρίσκουν ευκολότερα το φάρμακο τους χωρίς να ταλαιπωρούνται. Και βέβαια σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η αύξηση της τιμής των πολύ φθηνών φαρμάκων, που ακριβώς λόγω της χαμηλής τιμής είτε κινδυνεύουν με απόσυρση από την ελληνική αγορά είτε είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για εξαγωγή και πώληση σε αγορές όπου η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη.
Πηγή: dailypharmanews.gr