ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σύντομα στα Φαρμακεία: Ακριβά φάρμακα (ΦΥΚ) και προληπτικά τεστ για καρκίνο και παχυσαρκία

Επαφές και συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας για την αναβάθμιση του ρόλου τους, κάνουν οι Φαρμακοποιοί.



Γιάννα Σουλάκη

Απανωτές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, υπάρχουν συζητήσεις και σκέψεις να εκχωρηθεί στα φαρμακεία μέρος της διακίνησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).

Να σημειωθεί πως σήμερα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους διακινούνται αποκλειστικά και μόνο από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του πώς τα Φαρμακεία δεν θα κλείσουν, δίνοντας τέλος σε σχετικές φήμες.

Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε η νέα υπηρεσία παράδοσης ΦΥΚ κατ’ οίκον μέσω courier σε περίπου 2.000 ασθενείς δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ που πάσχουν από πέντε χρόνια νοσήματα (κυστική ίνωση, θαλασσαιμία, πνευμονική υπέρταση, νόσο του κινητικού νευρώνα και δρεπανοκυτταρική αναιμία), ενώ για την ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων, συζητείται τώρα η εμπλοκή των φαρμακείων της γειτονιάς.

Ειδικότερα, η λύση προτάθηκε για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό περιβάλλον της άυλης συνταγογράφησης, διαδικασία που απαιτείται για την παραγγελία και παραλαβή των ακριβών φαρμάκων στο σπίτι.


Τα Κοινοτικά Φαρμακεία στην πρώτη γραμμή της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι, πάντως, να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο το δίκτυο των 11.000 κοινοτικών φαρμακείων -όχι μόνο για την ασφαλέστερη διανομή των ΦΥΚ και τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, που δρομολογείται ήδη και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες- αλλά και για την διεξαγωγή των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου “Σπ. Δοξιάδης”που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, πρόκειται αφενός για τα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας, αλλά και αντίστοιχα προγράμματα για τον έλεγχο της παχυσαρκίας, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει ήδη ανακοινωθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να εντάξει το δίκτυο των φαρμακείων στον σχεδιασμό της διανομής των FIT self test σε περίπου 3,8 εκατ. πολίτες ηλικίας 50 – 70 ετών. Πρόκειται για τεστ κοπράνων, ένα κιτ αυτοεξέτασης δηλαδή, που οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση του πολύποδα και καθοδηγεί τον πολίτη που θα αποδειχθεί θετικός, να προβεί σε κολονοσκόπηση.

Αντίστοιχα, υπάρχει πρόθεση τα φαρμακεία να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της καλύτερης προσβασιμότητας γυναικών απομακρυσμένων περιοχών στο HPV DNA Test.

Στην μοριακή εξέταση υψηλής ακρίβειας, δηλαδή, που δίνει την πληροφορία ποια γυναίκα έχει τον ιό HPV και άρα υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η λήψη κολπικού δείγματος για την διενέργεια της εξέτασης αυτής στις γυναίκες παραμεθόριων περιοχών και νησιών, συναντά σημαντικές δυσκολίες και γι’ αυτό υπάρχει η τεχνική της αυτοδειγματοληψίας (self-sampling), μέσω ενός κιτ, που θα διανέμεται στις γυναίκες αυτές και πάλι μέσω των φαρμακείων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.


Τα φαρμακεία και στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Η εύκολη και άμεση πρόσβαση που έχουν οι φαρμακοποιοί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους βάζει σε πλεονεκτική θέση μέσα στην κοινότητα για να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα εκστρατειών προώθησης προγραμμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της παχυσαρκίας.

Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουν εμπλακεί τα φαρμακεία της κοινότητας σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί, προσεγγίζοντας τους πολίτες και ωθώντας τους να συμπληρώσουν συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας δεδομένων για την υγεία του πληθυσμού, με την καταγραφή του ύψους, του βάρους, το ιατρικού τους ιστορικού, τις τρέχουσες θεραπευτικές αγωγές που λαμβάνουν, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες, τη στάση και τις συμπεριφορές τους αναφορικά με την υγεία τους (κάπνισμα κλπ).

Όλες αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν μια σημαντική βάση δεδομένων και θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να χαράξουν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υγείας, αναφορικά με τη διαχείριση του βάρους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.


Πηγή: iatropedia.gr