ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΜΑ: Ενέκρινε αντιβιοτικό για "δύσκολες" λοιμώξεις από Gram-αρνητικά βακτήρια



Ποια είναι η δράση του και τι επισημαίνουν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.


Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσαν χθες πως προτείνουν τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενός νέου ενδοφλέβιου αντιβιοτικού με τις δραστικές ουσίες αζτρεονάμη - αβιβακτάμη).

Όπως αναφέρουν, ενδείκνυται για τη θεραπεία επιπλεγμένων ενδοκοιλιακών και ουρολοιμώξεων, νοσοκομειακής πνευμονίας και λοιμώξεων που προκαλούνται από ορισμένους τύπους βακτηρίων (αερόβια Gram-αρνητικά), για τα οποία οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες.

  
Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε αρνητικά κατά Gram βακτήρια, που είναι ανθεκτικά σε πολλά διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς οι ασθενείς έχουν περιορισμένες ή μερικές φορές καθόλου θεραπευτικές επιλογές. Υπολογίζεται, δε, ότι προκαλούν ετησίως 35.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νέο αντιβιοτικό είναι ένας συνδυασμός σταθερής δόσης δύο δραστικών ουσιών, της αζτρεονάμης και της αβιβακτάμης. Ανήκει στην ομάδα των "βήτα - λακταμών" και εμποδίζει τα βακτήρια να χτίσουν τα κυτταρικά τους τοιχώματα, με αποτέλεσμα να τα εξοντώνει.

Αναστέλλει τη δράση πολλών βακτηριακών ενζύμων, που ονομάζονται β-λακταμάσες και τα οποία επιτρέπουν στα βακτήρια να διασπούν τα αντιβιοτικά βήτα - λακτάμης, όπως η αζτρεονάμη, καθιστώντας τα ανθεκτικά στη δράση του αντιβιοτικού. Αναστέλλοντας αυτά τα ένζυμα, η αβιβακτάμη αποκαθιστά τη δραστηριότητα της αζτρεονάμης έναντι των ανθεκτικών στην αζτρεονάμη βακτηρίων.

Το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο για ενδοφλέβια χορήγηση και κρίθηκε πως τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων για ασθενείς με λοιμώξεις που προκαλούνται από Gram-αρνητικά βακτήρια όταν έχουν λίγες ή καθόλου θεραπευτικές επιλογές.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς που έλαβαν τη νέα θεραπεία ήταν μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αυξημένα επίπεδα ηπατικών τρανσαμινασών και διάρροια.


Πηγή : iatronet