ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πόσο ωφέλιμος είναι ο μπακαλιάρος για την υγεία



Ο μπακαλιάρος είναι σημαντική τροφή εδώ και αιώνες, καθώς εκτός από τη γεύση του ωφελεί και την υγεία.


O μπακαλιάρος είναι εξαιρετική πηγή πρωτείνης και έχει χαμηλά λιπαρά.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα υγιεινά λιπαρά που περιέχονται στον μπακαλιάρο δίνουν σημαντικά οφέλη στην υγεία. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη B12, σημαντικό μέρος των νευρικών κυττάρων και των αιμοσφαιρίων.

  
Η βιταμίνη B12, επίσης βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας, διατηρώντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια σε καλή κατάσταση.

Ορισμένοι που ακολουθούν φυτική διατροφή μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση της βιταμίνης συμβάλλει στη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας.

Χαμηλότερη χοληστερόλη

Ο μπακαλιάρος είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία δεν παράγει μόνος του ο οργανισμός. Είναι αναγκαία η λήψη τους από τη διατροφή η οποία μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Ρύθμιση υπέρτασης

Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στην πτώση της αρτηριακής πίεσης βοηθώντας στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Η κατανάλωση αρκετών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε ακόμα, να είναι καλύτερη για τον έλεγχο της υπέρτασης από τη μείωση του αλατιού.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιοπάθειας

Η κατανάλωση αρκετών ψαριών έχει φανεί πως μειώνει τη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο έως 30%. Η κατανάλωση ψαριών όπως ο μπακαλιάρος τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επίσης μειώνει τον κίνδυνο και την ένταση της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού.

Βελτιωμένη υγεία εγκεφάλου

Η κατανάλωση ψαριών όπως ο μπακαλιάρος σε τακτική βάση μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρείται ο εγκέφαλος σε καλή κατάσταση καθώς μεγαλώνετε.

Σύμφωνα με μια έρευνα, η κατανάλωση ψητού ή βραστού ψαριού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μειώνει την απώλεια φαιάς ουσίας που συμβαίνει καθώς κάποιος μεγαλώνει.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες στο θέμα, η τακτική κατανάλωση ψαριών μπορεί ενδεχομένως επίσης να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο μπακαλιάρος είναι πηγή πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά καθιστώντας τον εξαιρετική επιλογή για ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς τους.

Ο μπακαλιάρος επίσης περιέχει σημαντική ποσότητα ιωδίου, που είναι σημαντικό μέταλλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Κατάλληλος για ορισμένες δίαιτες

Επειδή είναι άπαχη πρωτεΐνη χωρίς υδατάνθρακες, ο μπακαλιάρος μπορεί να ενσωματωθεί καλά σε γεύμα διαβήτη ή άλλες δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες. Επίσης είναι επιλογή για όσους ακολουθούν Paleo δίαιτα, ψαροφαγική, ή χωρίς γλουτένη.

Ο μπακαλιάρος είναι εξαιρετική πηγή
  • Βιταμίνης Β12
  • Νιασίνης
  • Φωσφόρου
  • Σεληνίου
  • Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
  • Χολίνης
  • Ιωδίου.

Συνεπώς, ο μπακαλιάρος είναι ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο, αλλά οι θερμίδες του εξαρτώνται και από τον τρόπο που τον μαγειρεύουμε. Ο ψητός ή βραστός μπακαλιάρος περιέχει 150 θερμίδες ανά μερίδα, ενώ ο τηγανητός περιέχει αρκετά περισσότερες θερμίδες (περίπου 400).

Όσο για τη σκορδαλιά που μπορεί να τον συνοδεύει, αυτή αποδίδει περίπου 95 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας. Η σκορδαλιά παρασκευασμένη από πατάτα ή ψωμί αποτελεί, σε συνδυασμό με τον μπακαλιάρο, ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα.

Πηγή : iatronet