ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπουργείο Υγείας: Αυστηρό πλαφόν στα φάρμακα και «τσουχτερές» ποινές - Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών


Eurokinissi

Δήμητρα Ευθυμιάδου
Ρεπορτάζ Υγείας

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών και στα φάρμακα με αυστηρό πλαφόν πλέον για τους γιατρούς αλλά και τσουχτερές ποινές.

Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη που περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις για τα απογευματινά χειρουργεία και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ, περιέχει και νέες ρυθμίσεις για τα φάρμακα καθώς ορίζονται νέοι συνταγογραφικοί περιορισμοί, ενώ περιγράφονται και αυστηρές ποινές για τους γιατρούς.

Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Υγείας, προβλέπεται ότι θα οριστούν νέα όρια συνταγογράφησης τα οποία θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ όποιος γιατρός τα ξεπερνά θα τον περιμένουν αυστηρές ποινές.


Οι ποινές για τα φάρμακα

Αρμόδια για τους ελέγχους στη συνταγογράφηση ορίζεται νέα επιτροπή που συστήνεται στον ΕΟΠΥΥ και η οποία θα προχωρά σε λεπτομερείς ελέγχους στην περίπτωση που διαπιστωθεί πως ένας γιατρός υπερβαίνει τους οριζόμενους περιορισμούς.

Στην περίπτωση αυτή θα δίνεται η δυνατότητα στο συμβεβλημένο γιατρό να καταθέσει γραπτώς την επιχειρηματολογία του, ενώ εάν επαναληφθεί η παράβαση τότε θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα, ενώ μπορεί να υπάρξει ακόμη και αποκλεισμός από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Σε περίπτωση μη επαρκούς αιτιολόγησης της υπέρβασης, ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις, ως εξής:

α) Σε ποσοστό απόκλισης από 20,01 % έως 40%, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 2.000 ευρώ.

β) Σε ποσοστό απόκλισης πάνω από 40,01 %, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους έως 3.000 ευρώ.

Με την τρίτη επανάληψη της ίδιας παράβασης πάνω από ποσοστό 40,01%, δύναται να επιβάλλεται σωρευτικά με το προαναφερόμενο χρηματικό πρόστιμο και προσωρινός αποκλεισμός από την συνταγογράφηση σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έως (6) έξι μήνες.

«Κατά της απόφασης αυτής ο ιατρός δύναται να ασκήσει, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την κοινοποίησή της προσφυγή, ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Κατά τη διάρκεια της παραπάνω προθεσμίας, καθώς και σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, δεν αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης επιβολής κυρώσεων» σημειώνεται στο νομοσχέδιο.


Πηγή: ethnos.gr