Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης η πληροφορία ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να προκηρύξει θέσεις νέων φαρμακείων καταργώντας στην πράξη το νόμο για την ενιαία φαρμακευτική περιφέρεια, δυνάμει του Προεδρικού Διατάγματος 306/1992.
Μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ύστερα από τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης όπου συζητήθηκε το θέμα, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζεται η πλήρης αντίθεσή του σε κάθε τέτοια σκέψη.
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews για το θέμα εστίασε σε δύο ζητήματα. Αφενός στο ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση του Συλλόγου για ένα θέμα που προφανέστατα τον αφορά αλλά και στο ότι –το κυριότερο- πρόκειται για μία κίνηση που καταστρατηγεί τις κείμενες διατάξεις του νόμου.
Όπως εξήγησε ο κ. Ευγενίδης «μόνο στη Θεσσαλονίκη υπάρχει Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια. Από το 1992 υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Ανέφερε μάλιστα ρητά ποιοι –τότε- Δήμοι την αποτελούν. Αυτό τότε είχε γίνει εκτός από τη Θεσσαλονίκη και για την Αθήνα και τον Πειραιά. Ο Πειραιάς το λειτούργησε για πάνω από μία δεκαετία και μετά το σταμάτησε λέγοντας ότι δεν θέλουμε να λογιζόμαστε σαν Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια αλλά ο κάθε Δήμος να λειτουργεί ξεχωριστά. Η Αττική ποτέ δεν το ενεργοποίησε για τους δικούς της λόγους. Εμείς αντίθετα το προχωρήσαμε ως Προεδρικό Διάταγμα, ισχύει από τότε και συνεχίζει να ισχύει μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακληθεί με μεταγενέστερο Προεδρικό Διάταγμα».
Ποιο είναι όμως το νόημα της ύπαρξης της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας και γιατί οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης την υπερασπίζονται και δεν θέλουν να υπάρξει κάποια αλλαγή;
Σκοπός του Προεδρικού Διατάγματος είναι να δοθεί στα φαρμακεία η δυνατότητα να έχουν την καλύτερη δυνατή χωροταξική κατανομή μέσα στην πόλη αλλά και στην περιφέρειά της και στον Νομό ολόκληρο. Άρα λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά φαρμακεία, να μεταφερθούν αυτά τα φαρμακεία σε άλλες περιοχές που είναι λιγότερα τα φαρμακεία, σε περιοχές που αναπτύσσονται περισσότερο, που έχουν περισσότερο κόσμο και επομένως περισσότερες ανάγκες. Έτσι όπου υπάρχουν πολλά φαρμακεία, αποσυμφορείται αυτή η περιοχή που είναι υπέρκορη φαρμακευτικών υπηρεσιών και μπορούν κάποια από αυτά τα φαρμακεία να πάνε σε κάποια άλλη περιοχή που πραγματικά τα έχει ανάγκη. Παράλληλα ανοίγουν καινούργιες θέσεις (σ.σ. φαρμακείων) σε όλη την Περιφέρεια για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος σε περιοχές που δεν υπάρχουν φαρμακεία.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει κάποια περιοχή που να αντιμετωπίζει προβλήματα», οπότε είναι ακατανόητο γιατί τέθηκε τέτοιο ζήτημα.
Το χειρότερο όμως είναι, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ότι «εμείς μάθαμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να καταργήσει στην πράξη την Ενιαία Φαρμακευτική Περιφέρεια την τελευταία στιγμή, δεν μας ήρθε καμία επίσημη ενημέρωση».
Ήδη ο ΦΣΘ έχει ενημερώσει για το θέμα τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και θα προχωρήσει και στην ενημέρωση των βουλευτών του ΚΚΕ.
Αυτή τη στιγμή έχει εκδηλωθεί η στήριξη βουλευτών για το ζήτημα, κάτι που ο κ. Ευγενίδης θεωρεί σημαντικό καθώς, όπως λέει «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τη λογική που έχει μία τέτοια κίνηση. Είναι και θέμα νόμου. Ούτε η λογική επιτρέπει μία τέτοια κίνηση ούτε οι νόμοι κατά την άποψή μας. Κι εμείς μιλάμε με βάση γνωμοδοτήσεις νομικών, δεν βγάζουμε κάτι από το κεφάλι μας».
Ακολουθεί το Ψήφισμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:
Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης ΦΣΘ στις 30/01/2024
Η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σε έκτακτη συνεδρίαση της στις 30 Ιανουαρίου 2024, αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αντίθεσή της στη διαφαινόμενη πρόθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προκήρυξη θέσεων νέων φαρμακείων κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Η αιφνιδιαστική αυτή καταστρατήγηση των κείμενων διατάξεων και πιο συγκεκριμένα του Προεδρικού Διατάγματος 306/1992 που ορίζει εν συνόλω και ρητά τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος ως ενιαία φαρμακευτική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, αφήνει πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της.
Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, νομικές, διοικητικές και άλλες που θα διασφαλίζουν την τήρηση της νομιμότητας.
Πηγή: dailypharmanews.gr
,