Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που το Υπουργείο Υγείας εξετάζει ουσιαστικά το πως οι φαρμακοποιοί μπορούν να μπουν στη μάχη για την προστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού εμβολιάζοντας τους στα κοινοτικά φαρμακεία.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς στο DailyPharmaNews «βρισκόμαστε σε μία φάση που προσπαθούμε να δούμε διαδικαστικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν για να μπορεί να πετύχει το μέτρο (σ.σ. του εμβολιασμού κατά της COVID 19 στα φαρμακεία). Η πρόθεση του Υπουργού Υγείας είναι σε πρώτη φάση θετική υπό την έννοια ότι εμείς ως φαρμακοποιοί, όποτε κληθήκαμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κορωνοϊού είμασταν και είμαστε πάντα δίπλα στην πολιτεία. Αν και αυτό αποτελεί μία αναγνώριση του ρόλου των φαρμακοποιών ως εμβολιαστικών κέντρων –μην ξεχνάμε κι αυτό που πετύχαμε κι αυτή τη φορά, να ανεβάσουμε τον αριθμό των εμβολιασμών κατά της γρίπης ώστε να πιάσουμε τα περσινά νούμερα, κάτι που οφείλεται καθαρά στα φαρμακεία- ωστόσο στην περίπτωση του εμβολιασμού κατά της COVID 19 απαιτείται ένας συντονισμός, χρειάζεται να υπάρξει επίλυση διαδικαστικών προβλημάτων και με τη λογική αυτή βρισκόμαστε σε μία φάση διερεύνησης».
Πάντως μέχρι στιγμής, αν και υπήρξε ήδη από την περίοδο της πανδημίας πρόταση από πλευράς φαρμακοποιών να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού από τα φαρμακεία, όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το Υπουργείο Υγείας δεν είχε μπει ποτέ στη διαδικασία να συζητήσει αυτήν την πρόταση.
«Τις προηγούμενες φορές που μιλήσαμε γι’ αυτήν την προοπτική βλέποντας τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάποιοι μας έλεγαν ότι μας αρκούν τα εμβολιαστικά κέντρα. Ήταν τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα έξαρσης του κορωνοϊού και δεν υπήρχε θέμα αναγκαιότητας να κάνει κάποιος τις επαναληπτικές/αναμνηστικές δόσεις με το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Τώρα λοιπόν που τέθηκε το θέμα και η αναγκαιότητα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι πολύ χαμηλοί οι αριθμοί των ανθρώπων που έχουν κάνει επαναληπτική δόση, έκριναν ότι τα φαρμακεία θα δώσουν τη λύση, όπως έχουν δώσει τη λύση και σε άλλες 12 ευρωπαϊκές χώρες που αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία διεξάγουν αυτό το εμβόλιο και βλέπουμε με το Υπουργείο Υγείας το πως αυτό μπορεί να γίνει».
Ακριβής εκτίμηση του χρόνου που θα χρειαστεί για να προχωρήσει η όλη διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή, ωστόσο όπως είπε ο κ. Βαλτάς «εμείς οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι και μέχρι τέλος του μήνα ή το πολύ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Θεωρώ ότι ένα θέλει το Υπουργείο, θα μπορούσε ακόμη κι από 1η Φλεβάρη να ξεκινήσει ο εμβολιασμός καυτά της COVID από τα φαρμακεία, άντε να πάμε και μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα».
Εφόσον το υπουργείο Υγείας ανάψει το «πράσινο φως» τα πράγματα η όλη διαδικασία μπορεί να προχωρήσει. «Εμείς καταθέσαμε και πάλι την πρότασή μας, εξηγήσαμε στον Υπουργό το πως τρέχει το πρόγραμμα στις χώρες που ήδη εφαρμόζεται, στέλνοντας του τα μοντέλα λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων – φαρμακείων και πάνω εκεί θα κινηθεί κι εδώ. Δεν αλλάζει κάτι».
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πάντως διευκρίνισε σε ό,τι αφορά το χρόνο που κατά την άποψή του θα μπορούσε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μέσα από τα φαρμακεία, εφόσον το Υπουργείο τελικά δώσει το «πράσινο φως» πως «φυσικά η δικιά μου εκτίμηση και θέληση είναι αυτή. Μπορεί όμως ξαφνικά το μηχανογραφικό σύστημα προσαρμογής να απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Εγώ δεν το ξέρω αυτό. Μπορεί να κάνω λάθος σε αυτό που πιστεύω γιατί απαιτείται αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος καθόσον τα φαρμακεία θα γίνουν εμβολιαστικά κέντρα. Είναι λοιπόν μία εκτίμηση που κάνω σύμφωνα με τα δικά μου δεδομένα. Όχι με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις του συστήματος. Μιλάω για το πότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι ως φαρμακοποιοί».
Πηγή: dailypharmanews.gr