ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απ. Βαλτάς: Η κυβέρνηση πρέπει να βρει άλλο τρόπο να πείσει τους πολίτες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Μεγάλη αύξηση παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εορτών η ζήτηση από τα φαρμακεία των self tests, των rapid test αλλά και των συνδυαστικών test για τη διάγνωση των COVID19, RSV και Γρίπης ΑΒ.



Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Στις αργίες υπήρξε τεράστια ζήτηση των τεστ για τον κορωνοϊό καθώς και των συνδυαστικών τεστ καθώς υπάρχει αύξηση και των ιώσεων και ο κόσμος που είχε κάποιο σύμπτωμα έσπευδε στο φαρμακείο για να δει τι έχει. Αυτή η ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει και τώρα» ανέφερε μιλώντας στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς.

Για τις ουρές που παρατηρήθηκαν σε φαρμακεία ο κ. Βαλτάς τις απέδωσε στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες μπήκαν στη διαδικασία να προβούν σε κάποιον έλεγχο κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν πάνε σε ρεβεγιόν, πριν καθίσουν στο χριστουγεννιάτικό ή πρωτοχρονιάτικο εορταστικό τραπέζι.

«Επειδή μαζεύονταν στα σπίτια και όλοι ή όλοι ζήταγαν προηγουμένως πριν την επίσκεψη για να προλάβουν καταστάσεις να υπάρχει τουλάχιστον ένα self τεστ καταλαβαίνετε ότι αυτό σήμαινε για κάποιους που δεν το είχαν σκεφτεί αυτό, δεν το είχαν προβλέψει να πάνε τελευταία στιγμή πριν την επίσκεψη στο φαρμακείο για να κάνουν έναν έλεγχο, γεγονός που επιβάρυνε την κίνηση τις συγκεκριμένες μέρες που έτσι κι αλλιώς ήταν αυξημένη λόγω ιώσεων και γρίπης και μάλιστα σε μέρες αργίας» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι ο εφοδιασμός των φαρμακείων δεν παρουσίασε πρόβλημα καθώς εταιρείες και φαρμακαποθήκες λειτούργησαν κανονικά, δεν έκλεισαν, επανατροφοδοτώντας την επόμενη μέρα τα φαρμακεία.

Τα self test, τα συνδυαστικά τεστ γρίπης – covid και τα strep test (για τον στρεπτόκοκκο) έχουν παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση στη ζήτησή τους. «Η ζήτηση σε σχέση με το διάστημα πριν τις γιορτές έχει αυξηθεί σημαντικά, το λιγότερο έχει διπλασιαστεί» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανόλης Κατσαράκης, ο οποίος εκτιμά επίσης ότι «η ζήτηση έχει μετατοπιστεί από τα self test για την Covid 19 στα συνδυαστικά τεστ, αυτά που ανιχνεύουν και τη γρίπη και την Covid ενώ τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ο κόσμος ζητούσε τεστ μόνο για Covid. Τώρα όσο αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης ζητούνται περισσότερο τα συνδυαστικά τεστ».

Ο κ. Βαλτάς πάντως εκτιμά ότι μετά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο των Φώτων και του Αι – Γιάννη που θα περιοριστούν οι συναθροίσεις θα μειωθεί σε κάποιο βαθμό και η ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση για μία ακόμη φορά τα φαρμακεία και οι φαρμακοποιοί, παρόλο που έχει αυξηθεί ο αριθμός των νοσήσεων αλλά και των θανάτων από Covid και γρίπη, βοήθησαν ως ένα εύκολο σημείο πρόσβασης των πολιτών για να κάνουν ένα τεστ στο να μην είναι πολύ μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός. «Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε σωστές αποφάσεις, σε σωστή αντιμετώπιση της όποιας κατάστασης με προφύλαξη του εαυτού μας και των γύρω μας, της οικογένειάς μας, των οικείων, των ευπαθών ομάδων. Η έγκαιρη διάγνωση έίναι η βάση για τη σωστή θεραπεία, για την απομόνωση κτλ» σημείωσε ο κ. Κατσαράκης.

Ένα άλλο ζήτημα βεβαίως που τίθεται είναι τι γίνεται με τους εμβολιασμούς. Ο κόσμος προσπαθεί να ανακαλύψει έγκαιρα εάν έχει covid, γρίπη κτλ. Εμβολιάζεται όμως;

Ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι «σε μία εμβολιαστική σεζόν που για πρώτη φορά στα χρονικά είχαμε μέχρι τώρα θερμοκρασίες τουλάχιστον τρεις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο γι’ αυτήν την περίοδο, που σημαίνει Φθινόπωρο ή και Άνοιξη, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό θα έπαιζε ρόλο. Η νοοτροπία του Έλληνα είναι: “ξεκίνησε το κρύο; Ξεκίνησαν οι βροχές; Ξεκίνησαν οι παγωνιές; Πάμε να εμβολιαστούμε”. Αυτό που βλέπουμε φέτος με τον καιρό πήγε πίσω τον εμβολιασμό, Υπάρχει κόσμος που έχει γράψει το εμβόλιο του στον γιατρό και δεν το έχει κάνει».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «από 1ης Νοεμβρίου που ανέλαβαν τα φαρμακεία έχουν γίνει πάνω από 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Συνολικά τα εμβόλια (σ.σ. της γρίπης) που έχουν καταγραφεί ότι έχουν γίνει από φαρμακοποιούς στα φαρμακεία μέχρι στιγμής τη φετινή εμβολιαστική περίοδο ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Έχουν επίσης εκτελεστεί περίπου άλλες 900 χιλιάδες δόσεις (σ.σ. που είτε δεν έγιναν σε φαρμακείο είτε δεν καταγράφηκαν από τους φαρμακοποιούς που τα εκτέλεσαν στην επίσημη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, το Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού)».

Είναι σημαντικό ότι και τώρα έρχονται και εμβολιάζονται. «Ενώ άλλες χρονιές δεν είχαμε τέτοια ζήτηση για εμβολιασμό μέσα στον Γενάρη, βλέπουμε φέτος ότι με τα κρούσματα γρίπης μέσα στις γιορτές, κόσμος που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πάει στα φαρμακεία να το κάνει», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης.

Και συνεχίζει: «Όλοι οι ειδικοί συνιστούν ακόμη και τώρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό καθώς υπάρχει χρόνος και για την παραγωγή αντισωμάτων και για την κάλυψη του οργανισμού με πλήρη ανοσία».

«Εμείς προτρέπουμε τον κόσμο και τον παρακαλούμε, ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να σπεύσουν στα φαρμακεία να εμβολιαστούν. Η γρίπη ξεκίνησε και θα τη δούμε και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Βαλτάς.

Πρόβλημα όμως φαίνεται πως υπάρχει και με τον εμβολιασμό κατά της Covid. «Δυστυχώς», όπως λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, «αυτή τη χρονιά για πολλούς λόγους, παρόλο που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έκανε σχετικό σποτ για την αξία του αντιγριπικού εμβολιασμού που έπαιξε και στα κανάλια, ο κόσμος φαίνεται πως έχει κουραστεί και από τον εμβολιασμό για την Covid. Κάπου κουράστηκαν, κάπου αντέδρασαν, κάπου αρνήθηκαν και το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν προσέρχεται στα φαρμακεία να κλείσουμε ραντεβού για την covid, παρόλο που ο φαρμακοποιός προσπαθεί να τον πείσει για την αναγκαιότητα να κάνει την τέταρτη του δόση. Αρνούνται και ακόμη κι όταν κλείνουμε το ραντεβού δεν πάνε να εμβολιαστούν. Εκεί λοιπόν θα πρέπει η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας να στοχεύσει με κάποιον άλλο τρόπο προσέγγισης τον κόσμο να τον πείσει για το θέμα του εμβολιασμού κατά της Covid».