Προβληματισμό προκαλεί η ταυτόχρονη κυκλοφορία ιών γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).
Προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή συμμετοχή στον αντιγριπικό εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει το εμβόλιο περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν εμβολιαστεί 3,5 εκατομμύρια.
Η αυξημένη διασπορά των ιών της εποχικής γρίπης και η από κοινού κυκλοφορία τους με τον κορωνοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, απειλεί να βρει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού.
Αντισώματα ενεργοποιούνται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και αυτό σημαίνει πως - ακόμη και όσοι εμβολιστούν σήμερα - θα είναι καλυμμένοι στις αρχές Ιανουαρίου.
Με αυτά τα δεδομένα, η πολιτική ηγεσία εξέδωσε σήμερα νέα εγκύκλιο για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
Στην εγκύκλιο, που παρατίθεται πιο κάτω, τονίζεται πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Τονίζεται η ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού, με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, παράλληλα με τον εμβολιασμό για την CoViD.
Υγειονομικοί
Στην εγκύκλιο τονίζεται η σημασία εμβολιασμού του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας, καθώς βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθεί από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσει στους συναδέλφους, τους ασθενείς και την οικογένεια του.
"Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού υπηρεσιών Υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα) ή με χαμηλή ανοσιακή απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Θεωρείται επιβεβλημένο να είναι εμβολιασμένο ιδιαίτερα το προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς και το προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατασταλμένων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, των Αιματολογικών και Ογκολογικών Κλινικών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Πηγή : iatronet