ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

«Κοκτέιλ» γρίπης και ιών απειλεί ευπαθείς ομάδες

Σε τροχιά ανόδου βρίσκεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό οι υγειονομικές Αρχές συστήνουν τον άμεσο εμβολιασμό των ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ηδη τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν σε ελληνικά νοσοκομεία από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ενώ έχουν καταγραφεί και αυξημένα περιστατικά νοσηλειών σε ΜΕΘ.



Γιάννα Σουλάκη, eleftherostypos.gr

Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στον «Ε.Τ.» η κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων στη Γ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 4 θανάτους πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Φαίνεται λοιπόν ότι μπήκαμε επισήμως στη σεζόν της γρίπης», τονίζει.

Σύμφωνα με την επιστήμονα, η θετικότητα της γρίπης έχει περάσει το φράγμα του 10%, κάτι που σημαίνει πως από τα 10 τεστ που γίνονται με υποψία γρίπης, το ένα είναι πράγματι θετικό στον ιό της γρίπης.

«Αυτό είναι ορόσημο. Οταν περάσει το 10% η θετικότητα, μπαίνουμε στην εποχή της γρίπης πλέον. Απ’ ό,τι φαίνεται, θα έχουμε αύξηση της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες», τονίζει.


Στοιχεία

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως τις 10/12/2023, οι εμβολιασμοί κατά του ιού της γρίπης άγγιξαν στην Ελλάδα τα 2.592.428 βολές και το μέσο ημερήσιο πλήθος εμβολιασμών είναι 37.035. Το 62,2% των εμβολιασμένων είναι άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εμβολιασμένων με ποσοστό 13,9% είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για την καλύτερη θωράκιση του πληθυσμού ιδανικά θα πρέπει να φτάσουμε τα 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια. Η ταυτόχρονη επικράτηση πολλών ιών από τον Δεκέμβριο και μετά, δηλαδή της γρίπης, του κορονοϊού, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) κ.ά, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το συγχρωτισμό μας σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους λόγω των εορτών, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το πρόβλημα.

Οπως εξηγεί η καθηγήτρια, υπάρχουν περισσότεροι από 200 αναπνευστικοί ιοί που προκαλούν λοιμώξεις και έχουν συμπτώματα που θυμίζουν το κοινό κρυολόγημα.

«Σε κάποιους ανθρώπους, όμως, αυτό δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πνευμονία», σημείωσε η γιατρός.


Ξεκινά η επιδημία

Στην Ελλάδα ο ενδεδειγμένος μήνας για εμβολιασμό είναι ο Νοέμβριος, καθώς το εμβόλιο χρειάζεται δύο εβδομάδες να δράσει και η έξαρση της επιδημίας της γρίπης διαρκεί έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Φέτος ειδικά, εκτός από τα τέσσερα καθιερωμένα ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης, στη φαρέτρα των γιατρών προστέθηκαν δύο ακόμη «όπλα», τα ενισχυμένα και πιο ακριβά εμβόλια της γρίπης, τα οποία το κράτος χορηγεί δωρεάν στους πολίτες άνω των 60-65 ετών μόνο με συνταγογράφηση γιατρού.

Ολα τα υπόλοιπα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν χωρίς συνταγή γιατρού, με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ του πολίτη στον φαρμακοποιό της γειτονιάς.

Οι επιστήμονες ζητούν από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και κατά του κορονοϊού, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, για να προστατευθούν από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.

«Οσοι δεν έχουν κάνει το καινούργιο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου θα πρέπει να κάνουν μία δόση», καταλήγει η καθηγήτρια κ. Πουλάκου.