Τι αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Υβριδική ανοσία, δηλαδή εμβολιασμό και προηγούμενη νόσηση από CoViD, έχει η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων. Αυτό καθιστά πιο εύκολη την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού ΒΑ.2.86 (γνωστή ως Pirola), η οποία δεν συνδέεται με αυξημένη θνητότητα.
Τα παραπάνω επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) στην πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή τους για τα λοιμώδη νοσήματα.
Όπως αναφέρουν, από την περασμένη Παρασκευή, το ECDC ταξινόμησε τη ΒΑ.2.86 ως "παραλλαγή ενδιαφέροντος". Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των πολλών γενετικών αλλαγών σε σχέση με το στέλεχος Όμικρον 2 του κορωνοϊού, από το οποίο προέρχεται και τις κυκλοφορούσες παραλλαγές ΧΒΒ, στις οποίες ανήκει η "Κράκεν" (ΧΒΒ.1.5) και ο "Αρκτούρος" (ΧΒΒ.1.16).
Το συγκεκριμένο στέλεχος, έχει αυξημένη κυκλοφορία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τις ΧΒΒ.1.5 και ΧΒΒ.1.16 να αποτελούν το 68% των δειγμάτων στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, το BA.2.86 ή Pirola δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένη επίπτωση όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή τη σοβαρότητα της λοίμωξης, σε σύγκριση με τις κυκλοφορούσες παραλλαγές που προέρχονται από τα στελέχη XBB.
Δεν υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που να δείχνουν πως επηρεάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες, αλλά εκτιμάται πως αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες.
Υβριδική ανοσία
Οι υπεύθυνοι του ECDC σημειώνουν πως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει αναπτύξει υβριδική ανοσία, μέσω ενός συνδυασμού εμβολιασμού και τουλάχιστον μίας προηγούμενης μόλυνσης.
Επικαλούμενοι ειδικές μελέτες που έχουν γίνει στο εργαστήριο, διευκρινίζουν πως άτομα που έχουν λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της CoViD και προηγούμενη μόλυνση μπορούν να εξουδετερώσουν το στέλεχος ΒΑ.2.86.
Παρόμοιες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι λαμβάνουν το μονοσθενές εμβόλιο κατά της "Κράκεν" (ΧΒΒ.1.5) παρουσιάζουν ισχυρή εξουδετερωτική δράση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, δεν υπάρχουν ενδείξεις μείωσης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, αλλά άτομα με υποκείμενες παθήσεις, ωστόσο, παραμένουν σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων, εάν μολυνθούν.
Πηγή : iatronet