Με αφορμή το γεγονός ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μιλά για «σημαντικές ποσότητες συμπληρωμάτων διατροφής που εντοπίστηκαν από ελεγκτές της Γενικής διεύθυνσης του Σ.Δ.Ο.Ε. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη» το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη ζητώντας του να σχολιάσει το γεγονός ότι υπήρξε η εν λόγω ανακοίνωση για την κυκλοφορία σημαντικών ποσοτήτων συμπληρωμάτων διατροφής και στη Θεσσαλονίκη χωρίς γνωστοποίηση στον ΕΟΦ. Πως φτάνουν τελικά αυτά τα προϊόντα να κυκλοφορούν στην αγορά;
Ο κ. Ευγενίδης απάντησε ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα της ασυδοσίας της χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής από κάθε είδους κατάστημα από τότε που απελευθερώθηκε η αποκλειστική τους πώληση μόνο μέσα από το δίκτυο των φαρμακείων. Όσο η διάθεσή τους γινόταν αποκλειστικά από τα φαρμακεία υπήρχε και το κατάλληλο προσωπικό στον ΕΟΦ για να μπορεί να ελέγχει τα σημεία πώλησής τους. Από τότε όμως που απελευθερώθηκε η πώλησή τους και από άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχει χαθεί κάθε έλεγχος και εάν ίσως δεν υπάρξει επίσημη καταγγελία από κάποιον είναι αδύνατο να ελεγχθεί το τι λαμβάνουν οι καταναλωτές. Παλαιότερα γινόταν έλεγχος στα φαρμακεία από υπαλλήλους του ΕΟΦ που έβλεπαν εάν τα προϊόντα που είναι μέσα και διακινούνται από το φαρμακείο έχουν αριθμό γνωστοποίησης στον ΕΟΦ. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα είχαν γίνει έλεγχοι πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια. Από τότε που θυμάμαι δεν έχει γίνει κανείς έλεγχος. Και πως να γίνει αφού απελευθερώθηκε η πώληση, πέρα από τα φαρμακεία; Αυτά συμβαίνουν όταν για προϊόντα για τα οποία θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος επειδή σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία, καταλήγουν να πωλούνται και σε άλλα σημεία πλην των φυσικών τους καναλιών διάθεσης που είναι τα φαρμακεία».
Για τον πρόεδρο του ΦΣ Θεσσαλονίκης «εάν η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα θέματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να ξανασκεφτεί όλη αυτήν την ιστορία – σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση κανάλι διακίνησης συμπληρωμάτων διατροφής, μηχανισμούς ελέγχου, επάρκεια σε προσωπικό για τους ελέγχους- από την αρχή. Είναι κάποια μέτρα που ελήφθησαν κάποτε υπό την πίεση των Μνημονίων για τις ανάγκες δανειοδότησης της χώρας. Από τη στιγμή που η ανάγκη δανειοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει πλέον –κι ελπίζουμε να μην ξαναχρειαστεί να υπάρξει και στο μέλλον, νομίζω ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν κι αυτά τα μέτρα τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και τα οποία όπως φαίνεται και από τη συγκεκριμένη είδηση, ότι λειτούργησαν σε βάρος των συμπολιτών μας».