Κορυφαίοι επιστήμονες ζήτησαν προσοχή ώστε να μην υπάρξει πανικός για άλλη πανδημία, μετά την πρόσφατη (Τετάρτη 22/11) αίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από την Κίνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις «ομάδες ασθενών με μη διαγνωσμένη πνευμονία», που φέρονται να εξαπλώνονται μεταξύ των παιδιών στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ είχε ζητήσει επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες καθώς και εργαστηριακά αποτελέσματα μέσω του μηχανισμού των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», συνέστησε η Marion Koopmans, Ολλανδή ιολόγος σύμβουλος του ΠΟΥ την περίοδο της πανδημίας της COVID-19. «Χρειαζόμαστε πραγματικά περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα διαγνωστικές πληροφορίες».
Ανησυχίες προκάλεσε για πρώτη φορά διεθνώς μια προειδοποίηση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών (ProMED), όταν ζητήθηκαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «μη διαγνωσμένη πνευμονία στην Κίνα» (Πεκίνο, Λιαονίνγκ).
Ο πανικός της πρώτης ειδοποίησης
Η τυπική διατύπωση της προειδοποίησης έφερε στη μνήμη την πρώτη ειδοποίηση για την εξάπλωση της COVID-19, που στάλθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2019: «Μη διαγνωσμένη πνευμονία – Κίνα» (Χουμπέι).
Οι επιστήμονες είπαν ότι η ομοιότητα των δύο ειδοποιήσεων είχε προκαλέσει αβάσιμες ακόμη ανησυχίες ότι η αύξηση μπορεί να προκληθεί από άλλο αναδυόμενο παθογόνο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πανδημία. Είπαν με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι πιο πιθανό να υπάρξει αύξηση σε άλλες κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, όπως φάνηκε σε πολλά μέρη του κόσμου μετά την άρση των περιορισμών για την COVID, ή το μυκόπλασμα πνευμονίας, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως επηρεάζει μικρότερα παιδιά. Θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτεί μια αναζωπύρωση της ίδιας της COVID.
Ο ΠΟΥ ζητά πάντα πληροφορίες από χώρες όταν αναφέρονται αδιάγνωστες ή άγνωστες ασθένειες, κάτι που συμβαίνει αρκετά τακτικά. Ωστόσο, δεν βγάζει πάντα δελτίο τύπου σχετικά με αυτό, όπως έκανε την Τετάρτη.
Ο Brian McCloskey, ειδικός στη δημόσια υγεία, επίσης σύμβουλος του ΠΟΥ την περίοδο της πανδημίας της COVID-19, εξήγησε: «Αυτό που βλέπουμε είναι το σύστημα Διεθνών Κανονισμών Υγείας του ΠΟΥ σε δράση», αναφερόμενος στους κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι χώρες με τον ΠΟΥ για πιθανές επιδημίες.
«Δεν πρόκειται να πατήσω το κουμπί πανδημίας με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, αλλά θέλω να δω την απάντηση της Κίνας στον ΠΟΥ και να δω την αξιολόγηση του ΠΟΥ μετά από αυτό», πρόσθεσε.
Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κίνα έχουν αντιμετωπίσει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της COVID. Ο ΠΟΥ έχει επίσης έκτοτε επικρίνει την Κίνα για την απόκρυψη δεδομένων σχετικά με μολύνσεις και θανάτους, κατά την άρση των μέτρων για «μηδενική COVID» καθώς και για την προέλευση της πανδημίας.
Η απάντηση της Κίνας στον ΠΟΥ
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Κίνα απάντησε στον ΠΟΥ εντός 24 ωρών. Όπως δήλωσε χτες, Πέμπτη (23/11) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές δεν εντόπισαν ασυνήθιστους ή νέους παθογόνους μικροοργανισμούς και παρείχαν τα στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με την αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και τις αναφερθείσες ομάδες πνευμονίας σε παιδιά.
Τα στοιχεία που έστειλε η Κίνα υποδηλώνουν ότι η αύξηση συνδέεται με την άρση των περιορισμών της COVID-19 μαζί με την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, όπως το mycoplasma pneumoniae, μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που συνήθως προσβάλλει μικρότερα παιδιά και η οποία κυκλοφορεί από τον Μάιο.
Η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο αδενοϊός κυκλοφορούν από τον Οκτώβριο. Ο Οργανισμός δεν συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδεύουν και να μην κάνουν εμπόριο, αλλά να παρακολουθούν την κατάσταση, όπως ενημερώνουν οι αρχές.
Στο Πεκίνο και στην βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστοι παθογόνοι μικροοργανισμοί.
Οι κινεζικές αρχές από την Εθνική Επιτροπή Υγείας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στις 13 Νοεμβρίου για να αναφέρουν την αύξηση των περιστατικών αναπνευστικής νόσου.
Παρόμοιες απόψεις πολλοί επιστήμονες μιλώντας σχετικά με το θέμα στο Reuters.
Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος παρακολούθησε στενά την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορονοϊού, είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα καλά εργαλεία (παρατήρησης) για την «αρκετά γρήγορη» καταγραφή της αναδυόμενης γρίπης ή των παραλλαγών του κορονοϊού, οπότε του φαίνεται απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. «(Υποψιάζομαι) ότι μπορεί να καταλήξει να είναι ένας συνδυασμός ιών, όπως COVID, γρίπη, RSV, - αλλά θα μάθουμε περισσότερα σύντομα», κατέληξε.
Πηγή : dailypharmanews