ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

O ΠΦΣ στηρίζει τα προγράμματα αποκομιδής μολυσματικών αποβλήτων των φαρμακευτικών συλλόγων



Εντυπωσιακή η αύξηση του αριθμού των φαρμακείων που συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα. Παρότρυνση από πλευράς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να συμμετέχει πλέον το σύνολο των φαρμακευτικών συλλόγων και των φαρμακοποιών-μελών τους.


Για μία ακόμη χρόνια, τη 3η κατά σειρά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται δίπλα στους τοπικούς εκείνους Φαρμακευτικούς Συλλόγους που έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων επιδιώκοντας να ενισχύσει τα φαρμακεία που μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία.

 
Πιο συγκεκριμένα με απόφασή του της 16.3.2022, προχώρησε στην επιχορήγηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων, των οποίων τα μέλη συμμετέχουν σε προγράμματα διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων των φαρμακείων, με το ποσό των δέκα Ευρώ για κάθε φαρμακείο, ανά περίοδο αποκομιδής.

Η κ. Σοφία Κατή, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας μιλώντας πριν λίγες μέρες στην ΕΡΤ3 για την απόφασή της να προχωρήσει για δεύτερη χρονιά στην υλοποίηση και στήριξη οργανωμένου προγράμματος διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων από τα φαρμακεία του Νομού, ανέφερε ότι ο Σύλλογος το αποφάσισε αυτό με σκοπό την αποσυμφόρηση των φαρμακείων από τα μολυσματικά και αιχμηρά απόβλητα που συγκεντρώνονται κατά την εμβολιαστική περίοδο, όπου το 90% των αντιγριπικών εμβολιασμών πραγματοποιείται στα φαρμακεία αλλά και λόγω της συμμετοχής των φαρμακείων στη διενέργεια των rapid tests. «Είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε σ’ ένα πρόγραμμα διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων αλλά και των αιχμηρών αντικειμένων γιατί πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και προασπίζουμε τη δημόσια υγεία», όπως είπε. Και συνέχισε: «Είναι μία υγειονομική υποχρέωση των φαρμακοποιών αλλά και όλων των υγειονομικών να διαχειρίζονται με τον σωστό τρόπο τα μολυσματικά απόβλητα που προκύπτουν από την εργασία τους».

Πρόκειται για μία δράση στην οποία συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία – μέλη του Συλλόγου και παρέχεται δωρεάν από τον Σύλλογο. Σε όλα τα φαρμακεία της Ημαθίας θα τοποθετηθούν ανάλογοι κάδοι και συγκεκριμένα πλαστικά δοχεία αποκλειστικά για αιχμηρά απόβλητα (π.χ. βελόνες) και χάρτινα κυτία για μολυσματικά απόβλητα (rapidtests), σημείωσε η κ. Κατή η οποία καταλήγοντας τόνισε ότι «έχουμε αρωγό στο πρόγραμμά μας αυτό και στήριγμά μας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ο οποίος αποφάσισε να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει με το 50% τα προγράμματα αυτά στους φαρμακευτικούς συλλόγους οι οποίοι αποφασίζουν να συμμετέχουν σ’ ένα πρόγραμμα διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων, σε μία προσπάθεια όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας να διαχειρίζονται τέτοια προγράμματα γιατί είναι πολύ σημαντικά, είναι μία υγειονομική υποχρέωση που έχουμε και οι φαρμακοποιοί».

Η προσπάθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να στηρίξει τα προγράμματα αποκομιδής μολυσματικών αποβλήτων των φαρμακευτικών συλλόγων ήδη έχει αποδώσει καρπούς.

Έτσι ενώ στην αρχή εφαρμογής του προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του 2022 συμμετείχαν μόλις 2705 φαρμακεία, με την χρονική του επέκταση από 1ης Ιουνίου του 2022 έως και 30/4/2023 έφτασαν να συμμετέχουν 7.762 φαρμακεία, γεγονός που δείχνει ότι όλο και περισσότεροι φαρμακευτικοί σύλλογοι και όλο και περισσότερα φαρμακεία αποφάσισαν να μπουν σε πρόγραμμα διαχείρισης των μολυσματικών τους αποβλήτων.

Αξίζει εδώ να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν φαρμακοποιοί που συνεργάζονται μεμονωμένα και όχι μέσα από το πρόγραμμα του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου όπου ανήκουν με εταιρεία διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων, γεγονός που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των φαρμακείων της χώρας που έχουν μεριμνήσει γι’ αυτό το θέμα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Παρόλα αυτά ο ΠΦΣ παροτρύνει όσους Φαρμακευτικούς Συλλόγους δεν έχουν προβεί σε πρόγραμμα διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων «να εκκινήσουν τη διαδικασία συμμετοχής τους, για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων από τα μολυσματικά και αιχμηρά απόβλητα που έχουν συγκεντρώσει και για να τεθούν οι βάσεις για τη σύννομη διαχείρισή τους στο μέλλον».

Για τα έτη 2023 – 2024 η περίοδος αποκομιδής, όπως ενημερώνει ο ΠΦΣ, ξεκινά από την 1.5.2023 έως 30.4.2024, με επιβεβαιωμένη από την διαχειρίστρια εταιρεία της παραλαβής των μολυσματικών αποβλήτων από το κάθε φαρμακείο.

Με τη σχετική ανακοίνωσή του για τη διαδικασία αποζημίωσης των Φαρμακευτικών Συλλόγων για τα φαρμακεία – μέλη τους που συμμετέχουν σε προγράμματα διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων για την περίοδο 2023 -2024, ο ΠΦΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Οι Σύλλογοι, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία (σ.σ. διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων) να υποβάλουν στον Π.Φ.Σ. τα κάτωθι δικαιολογητικά μέχρι την 31η Ιουλίου 2024:
  • Τιμολόγιο της εταιρείας η οποία ανάλαβε τη διαχείριση των ΕΑΥΜ (σ.σ. Επικίνδυνα Απόβλητα Υγειονομικών Μονάδων) του Συλλόγου, εκδιδόμενο έως τις 31 Ιουλίου 2024 (στο τιμολόγιο θα αναγράφεται περίοδος αποκομιδής έως 30.4.2024)
  • Δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις για την ανάληψη του εν λόγω έργου.
  • Βεβαίωση της εν λόγω εταιρείας στην οποία αναφέρονται οι επωνυμίες των φαρμακείων τα οποία μετείχαν σε πρόγραμμα και έχουν ήδη ολοκληρώσει την παράδοση των ΕΑΥΜ έως τις 30 Απρίλιου 2024.

Με την παραλαβή της σχετικής βεβαίωσης, η οποία θα πρέπει να παρέχεται για κάθε φαρμακείο ξεχωριστά από την ανάδοχο εταιρεία η οποία εξειδικεύεται στη συλλογή των μολυσματικών αποβλήτων, το φαρμακείο πιστοποιείται ότι έχει ολοκληρώσει την ορθολογική διαχείριση των ΕΑΥΜ».

Πηγή : iatronet