ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακαποθηκάριοι: Πυρ κατά πάντων για τις ελλείψεις - Τι απαντούν Βαλτάς και Ευγενίδης

Στο στόχαστρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων βρέθηκαν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας φαρμάκου: φαρμακοποιοί, συνεταιρισμοί, ΕΟΦ και εταιρίες.



Φαρμακαποθήκες εναντίον όλων

Βάσω Καλυβιώτη
δημοσιογράφος υγείας, αρχισυντάκτρια farmakeutikoskosmos.gr

Καταγγελίες για τις ελλείψεις φαρμάκων και τι απαντούν όσοι καταγγέλθηκαν

Πυρ εναντίον όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου και σοβαρότατες αιχμές κατά των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών και των ίδιων των φαρμακοποιών εξαπέλυσε το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων για τις ελλείψεις φαρμάκων και τις παράλληλες εξαγωγές. Ειδικότερα, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα το προεδρείο του Συλλόγου, διανεμήθηκε δημοσιογραφικό υλικό, στο οποίο αναφέρεται:

«Ο ΠΦΣ ξέρει ή δεν ξέρει ότι φαρμακεία-μέλη του κάνουν συστηματικά άμεσες -παράνομες- εξαγωγές ή έμμεσες μέσω "τσαντάκηδων", με τη μέθοδο "σκούπας" και ακόμα πιο παράνομες; Αν το ξέρει πραγματικά, με ποιο ηθικό πλεονέκτημα δείχνει με το δάχτυλο τις φαρμακαποθήκες, όταν δεν έχει πρώτα καθαρίσει τον δικό του Σύλλογο». Συμπληρώνουν μάλιστα οι φαρμακαποθηκάριοι: «Θα ήθελα να μάθω τα κέρδη των φαρμακοποιών του Συνεταιρισμού Μυτιλήνης που ανήκει ο κ. Βαλτάς […] Οι φαρμακαποθήκες ήταν που πούλησαν δεκάδες χιλιάδες κουτιά πρεγκαμπαλίνης στο κύκλωμα παράνομης εξαγωγής στη Γαλλία; Με βάση τις ανακοινώσεις της ΣΔΟΕ, δεν ήταν οι φαρμακαποθήκες».

Συνεχίζουν δε επί προσωπικού: «Ρωτάμε λοιπόν τους κυρίους Βαλτά και Ευγενίδη, μέλη Συνεταιριστικών Φαρμακαποθηκών με διοικητικό ρόλο, κάνουν ή όχι πωλήσεις οι συνεταιρισμοί σας και όλοι οι συνεταιρισμοί της Ελλάδας, σαν αυτές που δημόσια καταδικάζετε; Εάν κάνουν, πόσες μέρες πριν καταγγείλατε ως φαρμακοποιοί μια έλλειψη, έχουν οι ΣΥΦΑ κάνει την τελευταία τους πώληση για εξαγωγή; Μήπως διαθέτετε κάποιο "ηθικόμετρο" ως το προς ποια εξαγωγή είναι ηθική και ποια ανήθικη;»

Αναφερόμενοι στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ανέφεραν ότι για τις ελλείψεις φαρμάκων ευθύνονται ο στρατηγικός και συστηματικός υποεφοδιασμός της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρείες αλλά και προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες. Ακόμα καταγγέλθηκε η «ανυπαρξία» του ΕΟΦ, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, και η «παντελής αδυναμία ελέγχου της αγοράς, με συνέπεια να αναγκάζεται να υιοθετεί ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί δήθεν ελλείψεων από συνδικαλιστικούς φορείς». Τέλος, ο Σύλλογος ζήτησε την παρέμβαση υπ. Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και να γίνει άμεσα άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών στα 130 και πλέον σκευάσματα, για τα οποία δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην ελληνική αγορά.

Ο Απόστολος Βαλτάς μέσω του f.daily δηλώνει: «Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, αφού φάρμακα τα οποία ήταν εξαφανισμένα για μήνες από την ελληνική αγορά εμφανίζονται εκ νέου στο φαρμακείο σταδιακά, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Σύστηματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), η επιτροπή των ελλείψεων θα αποκτήσει ένα εργαλείο, ώστε να επιτηρεί την ομαλότητα της διακίνησης του φαρμάκου και της επάρκειάς του».

Από την πλευρά του, ο Δ. Ευγενίδης δήλωσε στο f.daily: «Περισσότερο από Πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου Συλλόγου της χώρας και περισσότερο από αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου Συνεταιρισμού φαρμακοποιών, είμαι άνθρωπος με ενσυναίσθηση και για αυτό το λόγο ζητάω επίμονα το αγαθό που έρχεται για τους Έλληνες ασθενείς από το εξωτερικό να μείνει στη χώρα για τους Έλληνες ασθενείς. Από εκεί και πέρα η απαγόρευση των εξαγωγών φυσικά και πρέπει να ισχύσει για όλους, ιδιώτες και μη, και όχι μόνο για κάποιους».