ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σε τροχιά ανόδου ο κλάδος των φαρμακαποθηκών

Οι συγχωνεύσεις οδήγησαν σε σημαντική ανάκαμψη


Φωτ. αρχείου (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ανθή Αγγελοπούλου

Την ανάκαμψη της αγοράς των φαρμακαποθηκών κατέγραψε μελέτη της ΣΤΟΧΑΣΙΣ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε., η οποία επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει την περίοδο 2018 – 2021 Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) 5,0% παρότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, επέφερε σημαντική μείωση στις τιμές των φαρμάκων καθώς και συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακαποθηκών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΟΧΑΣΙΣ κ. Βασίλη Ρεγκούζα, το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμακαποθηκών (ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) «ξεπέρασε» τα €3,6 δισ. το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 4,9% σε σχέση με το 2020 και Μέσο Ετήσιο Ρυθμό Μεταβολής (ΜΕΡΜ) -1,2%, την περίοδο 2012-2021. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Ρεγκούζας, η αγορά των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών (οι οποίες κάλυψαν το 60% περίπου της συνολικής αγοράς το 2021 σε αξία), παρουσίασε αύξηση 6,7% το 2021 σε σχέση με το 2020 και ΜΕΡΜ -0,1% τη χρονική περίοδο 2012-2021, ενώ η αγορά των συνεταιρισμών φαρμακοποιών (η οποία κάλυψε σε αξία το υπόλοιπο 40% της αγοράς) παρουσίασε αύξηση 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020 και ΜΕΡΜ -2,7% την ίδια χρονική περίοδο. Ενώ, όσον αφορά στο 2022, η συνολική αγορά φαρμακαποθηκών (ιδιωτικές εταιρείες και συνεταιρισμοί φαρμακοποιών) εκτιμάται ότι παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,0% σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τη συντάκτρια της μελέτης κυρία Βασιλική Κολπονδίνου, οι ευκαιρίες στον κλάδο των φαρμακαποθηκών έγκειται κυρίως στις συγχωνεύσεις μεταξύ τους με σκοπό τη δημιουργία μεγαλύτερων και ισχυρότερων οικονομικών μονάδων, παράλληλα με την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, καθώς και η επέκτασή τους σε νέες γεωγραφικές αγορές, αρχής γενομένης από όμορες περιοχές σε στόχο την πανελλαδική κάλυψη.

Όσον αφορά το κομμάτι της χρηματοοικονομικής ανάλυσης των φαρμακαποθηκών, η υπεύθυνη των κλαδικών μελετών κυρία Κατερίνα Ματσούκα, μας εξηγεί ότι οι τιμές του δείκτη κάλυψης χρηματοοικονομικών δαπανών κυρίως των συνεταιρισμών σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, αλλά και των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών την περίοδο 2014-2021 (εκτός του 2018), δείχνουν ότι ο κλάδος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πιθανές αρνητικές μεταβολές του οικονομικού περιβάλλοντος. Από πλευράς κερδοφορίας του κλάδου, οι προσπάθειες τόσο για τις ιδιωτικές φαρμακαποθήκες, όσο και για τους συνεταιρισμούς, όπως φαίνεται, επικεντρώνονται στη διατήρηση λειτουργικής κερδοφορίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο καθορισμένο περιθώριο μικτού κέρδους στα φάρμακα. Σημειώνεται το θετικό πρόσημο στο περιθώριο καθαρού κέρδους, έστω και οριακά και στις δύο κατηγορίες σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περίοδο.


Μονόδρομος η συγκέντρωση δυνάμεων

Η Ελλάδα όσον αφορά στον αριθμό φαρμακαποθηκών στην Ευρώπη βρίσκεται στη 3η θέση με 155 φαρμακαποθήκες ενώ, στην 1η θέση είναι η Πολωνία με 190 και στη 2η η Γαλλία με 183. Οι συγχωνεύσεις, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι η νέα τάση για την βιωσιμότητα του κλάδου διεθνώς. Στο άμεσο μέλλον στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, θα μειωθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες θα αντικατασταθούν από ομίλους που θα δημιουργηθούν από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Όπως εξηγούν τα κόστη λειτουργίας σήμερα αυξάνονται συνεχώς καθώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Ε.Ε. είναι πολύ απαιτητικά και την ίδια στιγμή οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται. Το μικτό περιθώριο κέρδους είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη στο 4,67%, όταν ο μέσος όρος στην κοινότητα είναι 8,7%.


Πηγή: naftemporiki.gr