ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ένα βήμα εμπρός, δυο βήματα πίσω και το μπάχαλο με τα αντιγριπικά


Στην προηγούμενη εμβολιαστική περίοδο εγκαινιάστηκε από τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη ένα νέο σύστημα με το οποίο οι πολίτες δε χρειαζόταν πλέον να πηγαίνουν στο γιατρό για να τους συνταγογραφηθεί το αντιγριπικό εμβόλιο, κι έτσι, χωρίς να πληρώσουν για συνταγογράφηση, χωρίς μετακινήσεις και ταλαιπωρία, χωρίς ουρές, χωρίς συνωστισμό και συγχρωτισμό με ασθενείς, έρχονταν στο φαρμακείο όπου όλα γίνονταν αυτόματα, γρήγορα, αλλά κυρίως με ασφάλεια και δωρεάν.

Οι φαρμακοποιοί ανέκαθεν εμβολιάζαμε όλους τους πολίτες, δωρεάν και με ασφάλεια, μάλιστα έχουμε λάβει ειδική πλέον πιστοποίηση! Αυτό που άλλαξε λοιπόν πέρσι είναι πως οι πολίτες πλέον θα γλίτωναν την ταλαιπωρία. Και το σύστημα δούλεψε, δούλεψε σωστά! Επωφελήθηκαν για όλους τους παραπάνω λόγους εκατομμύρια Έλληνες, κι ας ενεργοποιήθηκε στο μέσον της εμβολιαστικής περιόδου. Επιπλέον όλοι όσοι εμβολιάστηκαν με το νέο σύστημα καταχωρήθηκαν από τους φαρμακοποιούς στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, με όσα θετικά μπορούν να προκύπτουν από αυτή τη νέα πληροφόρηση. Τελικά στην περασμένη εμβολιαστική περίοδο η χώρα κατάφερε μέσω των φαρμακείων να εμβολιάσει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και μερίμνησε στην πράξη για το κοινό συμφέρον.

Τώρα με την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας κ. Αγαπηδάκη όλα αυτά αλλάζουν, αφού με την εγκύκλιο εμβολιασμού που υπέγραψε διαγράφεται με μονοκονδυλιά ό,τι θετικό προέκυψε από τις αλλαγές που έφερε η περίοδος της πανδημίας αλλά και η σαρωτική επικράτηση της τεχνολογίας, που τόσο υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να διευκολύνει κυρίως τον Έλληνα πολίτη.

Επιπλέον αυτών, η εγκύκλιος δημιουργεί ασθενείς δύο ταχυτήτων: Προφανώς υπήρξε ελλιπής ενημέρωση στο υπουργείο για τον όγκο των νέων ενισχυμένων αντιγριπικών εμβολίων που θα έρχονταν στη χώρα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται προς αποκλεισμό από την ενισχυμένη ανοσοποίηση δύο εκατομμύρια πολίτες και μάλιστα οι πιο ευαίσθητοι. Κι αυτό γιατί τα όρια που θέτει η εγκύκλιος για τα νέα εμβόλια είναι τα εξής:
α) Συνιστώνται μόνο για τους πολίτες με ηλικία από 65 και πάνω και
β) θεωρείται απαραίτητο να εμβολιαστούν με αυτά οι άνω των 75.
Όταν στην ηλικία 65-75 έχουμε σήμερα περίπου 1.200.000 πολίτες και άλλους τόσους άνω των 75 ετών, ενώ τα νέα ενισχυμένα εμβόλια που έρχονται στη χώρα είναι 400.000, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αφού 2.000.000 πολίτες θα στερηθούν αυτή τη νέα τεχνολογία και θα προκληθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα, αφού όλοι οι ηλικιωμένοι θα θέλουν να εμβολιαστούν με τα καινούρια εμβόλια. Τα φαρμακεία θα καταντήσουν πεδίο διαμάχης.

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω, την οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν οι ασθενείς, αφού σύμφωνα με μελέτη το 70% αυτών απευθύνεται για συνταγογράφηση σε ιδιώτες ιατρούς, αν προσθέσει επίσης την ταλαιπωρία, την αύξηση της γραφειοκρατίας ξανά ενώ μόλις είχε δραστικά μειωθεί, αν επιπλέον προσθέσει την αγωνία των πολιτών που πέρσι διευκολύνθηκαν εξαιρετικά, και φέτος δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να γυρίσουν στα παλιά, τότε εύκολα θα συμπεράνει πως ότι καλό έγινε πέρσι, φέτος διαγράφεται με μία μόνο υπουργική απόφαση. Για το ίδιο κοινό και δημόσιο συμφέρον.

Με αυτή την προχειρότητα που φανερώνει έλλειψη οργάνωσης και απέχει από τη διεθνή πρακτική και την τάση που δημιουργείται στην Ευρώπη που θέλει τα φαρμακεία να συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σίγουρα δεν πάμε μπροστά! Και είναι κρίμα γιατί αντί να αναγνωρίσουμε το θετικό μας βήμα και να μιμηθούμε άλλο ένα με τον ίδιο τρόπο, εμείς γυρίζουμε πίσω!

Πάντως έχει κι άλλο προς τα πίσω κ. Αγαπηδάκη… μπορείτε να γυρίσετε τη χώρα ακόμα πιο πίσω. Να είστε σίγουρη όμως πως οι φαρμακοποιοί δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!

Αργύρης Αργυρόπουλος
Μέλος ΔΣ Φ.Σ.Θεσσαλονίκης
Αντιπρόσωπος στον ΠΦΣ