ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΔΕΘ: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για την Υγεία




Με ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο για την υγεία, τη δικαιοσύνη, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αναμένεται να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα περιλαμβάνει ουσιαστικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, το 50% των κυβερνητικών εξαγγελιών της ΝΔ έχει ήδη νομοθετηθεί και από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα τεθούν σε εφαρμογή οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων όπως επίσης και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

  
Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές και με δεδομένο ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα αναδύθηκαν μεγάλα προβλήματα και αδυναμίες της κρατικής μηχανής που επηρεάζουν την πλειονότητα των πολιτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει στη ΔΕΘ ότι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελεί κεντρική και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα σημειώσει ότι τόσο τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας όσο και η δημόσια Υγεία θα πρέπει να μείνουν έξω από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης και θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις εγκαταλείποντας την τακτική της «ανέξοδης» κριτικής.

Σε ότι αφορά την Υγεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ αλλά και την βούληση της κυβέρνησης του να προχωρήσει το νέο νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με την αξιολόγηση των δομών και των υπηρεσιών υγείας.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί από πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν - και από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ - δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια και από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση για την ενίσχυση της στελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας και θα επαναλάβει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για 10.000 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας ισχύουν στο ακέραιο.

Θα αναφερθεί επίσης στην προκήρυξη για την πρόσληψη 2.000 µόνιµων νοσηλευτών, κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από το ΑΣΕΠ αλλά και στη νέα προκήρυξη, για την πρόσληψη άλλων 2.000 μόνιμων νοσηλευτών, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (?Ε) η οποία θα δημοσιευθεί τον Νοέμβριο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα διατεθούν 1,5 δισ. ευρώ για παρεμβάσεις σε 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και 157 Κέντρα Υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης θα εξαγγείλει τον επανασχεδιασμό της δασοπροστασίας με την αξιοποίηση πόρων ύψους €1,97 δισ του Ταμείου Ανάκαμψης για την διαχείριση των δασών, με κονδύλια που θα δοθούν για την υλοτόμηση και τον καθαρισμό τους, άνοιγμα περισσότερων αντιπυρικών ζωνών την προμήθεια νέων εξοπλισμών και τις αναδασώσεις σε Πάρνηθα και Έβρο.

Πηγή : dailypharmanews