ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απ. Βαλτάς στο Πρώτο: “Πόλεμος” για τα φάρμακα στην Ευρώπη – Πρέπει οι αποθήκες να στοκάρουν διπλάσιες ποσότητες μέχρι Σεπτέμβριο (ηχητικό)

Συνεχίζονται οι ελλείψεις στα φάρμακα, επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ενώ προειδοποίησε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Σε Διάδραση” με την Αρετή Μπίτα, ότι η κατάσταση θα είναι επιδεινούμενη, εκτός εάν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εφαρμοστούν με αυστηρότητα σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας.



«Δεν θα είναι καλά τα πράγματα τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αν δεν παρθούν μέτρα. Εφόσον το πρόβλημα το έχει η Ευρώπη και εφόσον στην Ευρώπη λόγω του καιρού, το πρόβλημα της γρίπης θα έρθει πιο νωρίς, ό, τι έγινε πέρυσι το Δεκέμβρη που υπήρχε τεράστιο πρόβλημα γιατί και οι Ευρωπαίοι είχαν θέμα με τα φάρμακα τους, αν δεν λάβουμε μέτρα αυστηρότατα, να καλύψουμε τις ανάγκες, να στοκάρουν οι εταιρείες, να πάψουν οι φαρμακαποθήκες να εξάγουν μέχρι που να ομαλοποιηθεί η αγορά, θα δείτε ότι για σοβαρότατα φάρμακα που αφορούν αντιβιώσεις, αναπνευστικά για τα παιδάκια θα έχουμε θέμα γιατί γίνεται ένας πόλεμος, ποιος θα εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες ποσότητες. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν θέλουμε να πανικοβάλλουμε κόσμο αλλά και εμείς θέλουμε να συμβάλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τον Αύγουστο κλείνουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες για 20 ημέρες και προειδοποίησε πως αν δεν εξασφαλίσουν στοκ δύο μηνών οι φαρμακαποθήκες θα υπάρχει πρόβλημα.

«Μήπως από τώρα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα και να ελέγξει η κυβέρνηση ότι είναι υποχρεωμένες οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν τις διπλάσιες ποσότητες στις αποθήκες;» τόνισε ο κ. Βαλτάς, επιμένοντας ότι ειδικά για τα αντιβιοτικά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην εξάγονται.



«Τα προβλήματα μας είναι βασικά ένα, ότι έχουμε τα φτηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη και η τιμή κανονίζεται και ρυθμίζεται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες. Ένας κρίκος είναι οι εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν. Ο δεύτερος όμως κρίκος που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εξαγωγές από φαρμακαποθήκες, που εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν τεράστια κερδοφορία, αν διαθέσουν το φάρμακο στη Γερμανία ή στη Γαλλία, προτιμούν να μην το διαθέσουν στην ελληνική αγορά ή να διαθέσουν ελάχιστες ποσότητες στην ελληνική αγορά και τις περισσότερες ποσότητες να τις εξάγουν εφόσον, πραγματικά υπάρχουν κατάλογοι που τους έχουμε δει, οι τιμές στην Ευρώπη που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι είναι πέντε και έξι φορές ακριβότερες ή πιο πάνω από τις τιμές της Ελλάδος» περιέγραψε ο κ. Βαλτάς.

«Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή έχουν πρόβλημα τεράστιο στα γενόσημα φάρμακα. Δεν μπορούν να τα βρουν δηλαδή. Προχθές μίλαγα με συνάδελφο στο Αμβούργο που μου εξηγούσε ότι της λείπουν όλα τα αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και γι’ αυτό προσπαθούν οι ξένοι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν από ευρωπαϊκές αγορές, να καλύψουν τις ανάγκες του χειμώνα τους, τόνισε ο κ. Βαλτάς, εξηγώντας πως η ρίζα του προβλήματος είναι η πλήρης αποβιομηχανοποίηση από πλευράς φαρμάκου της Ευρώπης με αποτέλεσμα η αγορά της να μην έχει αντιβιοτικά ή αντιπυρετικά.

«Ο κ. Πλεύρης πήρε μια απόφαση προ μηνών και απαγόρευσε 200 φάρμακα τα οποία ήταν φάρμακα τα οποία πραγματικά λείπουν από την ελληνική αγορά και ήταν για χρόνιες παθήσεις, για όλες τις παθήσεις. Σας δηλώνω ότι μετά από 5, 8 μήνες και αφού προηγουμένως τα κράταγαν οι συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες στις αποθήκες τους, πιστεύοντας ότι θα αρθεί το μέτρο και άρα δεν τα έβγαζαν στην ελληνική αγορά, αυτή τη στιγμή αρχίζει και ομαλοποιείται η διαδικασία γιατί βγαίνουν οι αποθήκες και λέει έχουμε τεράστιο στοκ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ . Βαλτάς, τονίζοντας «αυτό είναι το παράδειγμα ότι η απαγόρευση βοηθάει την επάρκεια στην ελληνική αγορά».

«Προχτές, συζητήσαμε το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε στα αντιβιοτικά, δηλαδή, τα παιδικά σιρόπια λείπουν από την Ελλάδα ή μας τα δίνουν ένα-ένα οι αποθήκες, διότι την ίδια εποχή ο Γερμανός- και αυτό το λέω διότι το συζητήσαμε με τον Γερμανό ομόλογό μου στις Βρυξέλλες πριν δύο εβδομάδες- και όλοι οι Ευρωπαίοι στοκάρουν για τον χειμώνα, επειδή έχουν και αυτοί πρόβλημα με γενόσημα βασικά φάρμακα και ανοίχθηκαν στις αγορές τις φτηνές της Ελλάδος και της Ρουμανίας και αγοράζουν. Και εγώ ρωτώ, αυτή τη στιγμή ποιος θα δεχθεί, όχι ο Έλληνας πολίτης, η κυβέρνηση ότι δεν θα καλύψει την ανάγκη ενός παιδιού που έχει ανάγκη το αντιβιοτικό του από το να απελευθερώσουν την αγορά και να μπορεί να εξάγεται βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου» επισήμανε ο κ. Βαλτάς, επαναλαμβάνοντας ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αν εφαρμοστούν είναι θετικά, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν αυστηρότατα για όλους και για τις εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, οι οποίες πρέπει να δηλώνουν σε real time μορφή, τι θέλουν να εξάγουν και να ελέγχονται.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ο κ. Βαλτάς, το ελάχιστο εξειδικευμένο προσωπικό από φαρμακοποιούς που διαθέτει ο Οργανισμός Φαρμάκων, δεν μπορεί να κάνει έλεγχο σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας. «Με τρεις, τέσσερις, πέντε φαρμακοποιούς τι θα προλάβουν οι άνθρωποι, να ελέγξουν όλα τα άλλα και να ελέγξουν και τις εταιρείες, τα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες;» είπε χαρακτηριστικά.


Πηγή: ertnews.gr