ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέο φάρμακο βελτιώνει την έκβαση στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα




Ποια είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.


Ένα νέο φάρμακο για την ελκώδη κολίτιδα, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να βοηθήσει σημαντικό ποσοστό πασχόντων από τη νόσο να μπουν σε ύφεση, αναφέρει νέα έρευνα. Μάλιστα μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς με σοβαρή νόσο.

Το φάρμακο είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που λέγεται mirikizumab (Omvoh). Είναι το πρώτο από μία νέα οικογένεια φαρμάκων που δρουν δεσμεύοντας την ιντερλευκίνη-23, μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση και διατήρηση της φλεγμονής στο έντερο.

  
Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, που προκαλεί συμπτώματα όπως πόνος στην κοιλιά, διάρροια με αίμα και μερικές φορές επιτακτική ανάγκη για κένωση.

Επιστήμονες από το Amsterdam University Medical Center στην Ολλανδία και άλλα ακαδημαϊκά κέντρα εξέτασαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του mirikizumab σε 1.281 ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ελκώδη κολίτιδα.

Κάθε τέσσερις εβδομάδες οι μισοί έπαιρναν το mirikizumab και οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Έπειτα από τρεις μήνες, το 24,2% των ασθενών που λάμβαναν το νέο φάρμακο είχε επιτύχει ύφεση των συμπτωμάτων του. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα του placebo ήταν 13,3%.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν ύφεση των συμπτωμάτων τους, συνέχισαν να λαμβάνουν το mirikizumab σε μικρότερη δόση (δόση συντήρησης) για άλλες 40 εβδομάδες. Η χορήγηση γινόταν πάλι κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Στο τέλος της περιόδου αυτής, το 49,9% εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε ύφεση. Μάλιστα το φάρμακο μείωσε και την επείγουσα ανάγκη για κένωση - ένα σύμπτωμα που περιορίζει δραματικά τη ζωή των πασχόντων, αφού συχνά δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους επειδή δεν ελέγχουν τη λειτουργία του εντέρου τους.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους ασθενείς. Αυτός είναι ο στόχος: η αποκατάσταση της ποιότητας της ζωής και μία όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Geert D'Haens, καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Amsterdam UMC.

Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει με διαφορετικό τρόπο τους ασθενείς. Οι περίπου μισοί έχουν νόσο που εύκολα αντιμετωπίζεται και οι υπόλοιποι πολύ πιο δύσκολα συμπτώματα.

Πηγή : iatronet