ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Η ΕΦΕ προχωρά στη δημιουργία περιεχομένου κατευθυντήριων οδηγιών για κοινοτικούς φαρμακοποιούς




Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία παίρνει η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) η Επιστημονική Εταιρεία όλων των Ελλήνων Φαρμακοποιών, ανεξαρτήτως επαγγελματικής δραστηριότητας. Με δεδομένο ότι ως βασικό της στόχο έχει την προαγωγή της φαρμακευτικής επιστήμης και πρακτικής, σε όλα τα επαγγελματικά περιβάλλοντα που αυτή εκφράζεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή της προχωρά στην εκπόνηση σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα, επιστημονικούς φορείς και αναγνωρισμένους επιστήμονες του χώρου, σειράς κατευθυντήριων οδηγιών απευθυνόμενες στους επαγγελματίες κοινοτικούς φαρμακοποιούς.


Ως κατευθυντήριες οδηγίες για επαγγελματίες υγείας γενικώς, ορίζεται ένα σύνολο από συστάσεις που έχουν προκύψει έπειτα από συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων επιστημονικών τεκμηρίων της τρέχουσας βιβλιογραφίας, σχετικά με τις κλινικές πρακτικές, τη διάγνωση και αναγνώριση, τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και τη συνολική διαχείριση μιας νόσου.

 
Υπεύθυνοι για την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών είναι συνήθως επιστημονικές εταιρείες, επαγγελματικές οργανώσεις και κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στόχος της ύπαρξης των κατευθυντήριων οδηγιών είναι να προάγουν τη συνεπή, σταθερή και υψηλής ποιότητας φροντίδα, ανάμεσα σε όλους τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τα διαφορετικά σημεία που ο ασθενής μπορεί να αναζητήσει βοήθεια, ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα θεραπευτικά αποτελέσματα. Βεβαίως ο επαγγελματίας υγείας καλείται να χρησιμοποιήσει την επαγγελματική του κρίση κατά την εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών, κατά περίπτωση, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ενδέχεται να χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα1.

Η αναγκαιότητα ύπαρξης κατευθυντηρίων οδηγιών σύμφωνα με την ΕΦΕ για τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς έγκειται στο ότι αυτοί παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στα συστήματα υγείας κάθε χώρας, δίνοντας πρόσβαση στους ασθενείς σε φαρμακευτικά προϊόντα και σχετιζόμενες υπηρεσίες.

H ΕΦΕ με στόχο τη γενικότερη υποστήριξη της επιστημονικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών, ανακοίνωσε επίσης «τη δυνατότητα παροχής αρωγής, με τη δημοσίευση υλικού σχετικού στα επικοινωνιακά της μέσα (ιστοσελίδα, κοινωνικά δίκτυα), επιστημονικών μελετών, εγκεκριμένων από πανεπιστημιακά τμήματα ή σχολές και υπό την επίβλεψη πανεπιστημιακού καθηγητή η ερευνητή Εθνικών Επιστημονικών Ιδρυμάτων, προς ενημέρωση του κοινού των φαρμακοποιών - μελών της εταιρείας.

Το προς δημοσίευση υλικό δύναται να αφορά: ερωτηματολόγια προς υποστήριξη εκπόνησης διπλωματικών εργασιών μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, μέσω της επικοινωνίας από τα μέσα και γνωστοποίηση στους Φαρμακοποιούς μέλη της εταιρείας, νέες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και άλλες μελέτες που αφορούν την επιστήμη της φαρμακευτικής.

Το εν λόγω υλικό, θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της επιστημονικής εταιρείας www.efe.org. gr καθώς επίσης και στα κοινωνικά δίκτυα προς ενημέρωση του κοινού των φαρμακοποιών – μελών της εταιρείας».


Πηγή : dailypharmanews