ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο είναι πιθανό να επιβραδύνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια



Το saracatinib, έχει ήδη δοκιμαστεί ως πιθανή αγωγή για τον καρκίνο, την πνευμονοπάθεια και το Alzheimer. Μπορεί ενδεχομένως να έχει και τη δυνατότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη αρτηριοσκλήρυνσης.


Προκαταρκτικές δοκιμές πειραματικού φαρμάκου για τον καρκίνο έδειξαν ότι το φάρμακο φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή που συνδέεται με καρδιοπάθεια δίνοντας χώρο για νέα θεραπεία, δήλωσαν ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Nature Cardiovascular Research.

Το saracatinib, έχει ήδη δοκιμαστεί ως πιθανή αγωγή για τον καρκίνο, την πνευμονοπάθεια και το Alzheimer. Μπορεί ενδεχομένως να έχει και τη δυνατότητα να επιβραδύνει την εξέλιξη αρτηριοσκλήρυνσης.

  
Σε έρευνα, το saracatinib φάνηκε να μειώνει τη φλεγμονή σε άνω του 90% σε δείγματα αίματος και ιστών με βλάβη.

Η Letizia Amadori, του NYU Langone Health, δήλωσε ότι τα ευρήματα δίνουν νέες πληροφορίες για τους μηχανισμούς φλεγμονής στην αρτηριοσκλήρυνση και υποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι το φάρμακο θα μπορούσε να δώσει αποτελεσματική θεραπεία σε περιστατικά στα οποία οι στατίνες δεν βοηθούν.

Αναλύθηκαν δείγματα αίματος 34 αντρών και γυναικών με την πάθηση (αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο). Ολοι λάμβαναν στατίνες και οι ερευνητές τα συνέκριναν με δείγματα 24 υγιών.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 4.823 γονίδια περιλαμβανομένων 277 που ήδη είναι γνωστό πως παίζουν ρόλο στη φλεγμονή και παράγουν κυτοκίνες και άλλες πρωτεΐνες που προάγουν χρόνια ανοσιακή απόκριση.

Καθώς το saracatinib είχε φανεί πως στοχεύει γονίδια που οδηγούν σε καρδιακή νόσο επιλέχτηκε για περαιτέρω δοκιμή.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπλοκάρει τη δραστηριότητα γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών όπως ιντερλευκίνη 6.

Σε λαγούς, το saracatinib μείωσε τη φλεγμονή κατά 97% σε σύγκριση με άλλους λαγούς χωρίς θεραπεία ενώ σε ποντικούς υπήρξε μείωση 80% σε κύτταρα που συνδέονται με φλεγμονή σε πλάκες, ενώ συρρίκνωσε τη συσσωρευμένη πλάκα έως 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.


Πηγή : iatronet