Την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία αλλά και τη ριζική αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, περιέγραψε ως βασικούς στόχους - δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Reuters.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την οποία παραχώρησε εν πλω στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Σαλαμίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι είναι απολύτως εφικτό μέσα στους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές η χώρα να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις και ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας στη χώρα μας.
Διαβεβαίωσε επίσης, ότι από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι και η αναβάθμιση του ΕΣΥ. «Αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και ελπίζω ότι, μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας μας, οι Έλληνες θα ζήσουν μία εντελώς διαφορετική εθνική υπηρεσία υγείας», σημείωσε και πρόσθεσε για τη σύσταση του υπουργείου Οικογένειας, ότι θα έχει ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων που θα μπορούσε να απειλήσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα.
Στέλνοντας ακόμα ένα σήμα προς τις αγορές, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνησή του «έθεσε τα θεμέλια για μια βιώσιμη ανάπτυξη και ότι αν επανεκλεγεί, θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και θα βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων».
Οι επισημάνσεις Μητσοτάκη στο διεθνές πρακτορείο φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι εταίροι μετά από μια μακρά περίοδο περιδίνησης με τα πακέτα στήριξης - λόγω της πανδημίας, του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης - δείχνουν να επιστρέφουν στην γνώριμη ρητορική περί «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των «αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης».
Αυτό ήταν το κλίμα που επικράτησε χθες στις Βρυξέλλες όπου συνεδρίασε το Eurogroup. O υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης, εισέπραξε ουκ ολίγα κολακευτικά λόγια την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου αναγνώρισε την ισχυρή πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας και τις υψηλές δημοσιονομικές επιδόσεις της.
Τα εύσημα...
Στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκε και η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2022.
Ο ESM αναφέρει ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2022, αντέχοντας τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η απασχόληση, ο τουρισμός και τα δημοσιονομικά έσοδα κατέγραψαν ισχυρά κέρδη», υπογραμμίζει και σημειώνει την κατακόρυφη μείωση του χρέους, την αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,9% το 2022 και την εκτίναξη του πρωτογενούς ισοζυγίου στο 0,1% του ΑΕΠ, από το -4,7% του ΑΕΠ του 2021.
«Οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2023 βασίζονται σε μια αναμενόμενη επιβράδυνση, τονίζει ο ESM. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% το 2023 και ο πληθωρισμός στο 4,5%.
Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που οφείλονται στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες. Οι κρατικές αξιολογήσεις της Ελλάδας βελτιώθηκαν καθώς οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα» τονίζει επίσης στην έκθεσή του.
Τα καμπανάκια
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ESM, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του, που πηγάζουν από το υψηλό ακόμη επίπεδο του δημόσιου και εξωτερικού χρέους, των μεγάλων και διευρυνόμενων εξωτερικών ελλειμμάτων, της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα.
«Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» προειδοποίησε ο ESM.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών μετά το τέλος του Eurogroup. «Τώρα είναι η στιγμή να πάμε ακόμη παραπέρα με οικονομικές αλλαγές που πρέπει περαιτέρω να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό ώστε να τις υποστηρίξει ευρύτατα, να τις κάνει κτήμα του. Να βελτιώσουμε τη λειτουργία των αγορών για να παράξουν περισσότερο εισόδημα και απασχόληση, να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παροχή των δημοσίων αγαθών. Η καλή αυτή στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη» ανέφερε ο κ. Πελαγίδης.
Πηγή : dailypharmanews