Το πειραματικό ‘’όχημα’’ άνοιξε το φραγμό σε μεγάλες, ζωτικής σημασίας περιοχές του εγκεφάλου και αυτό επέτρεψε στο φάρμακο paclitaxel να διαχυθεί στον εγκέφαλο.
Ο καρκίνος στον εγκέφαλο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, επειδή τα περισσότερα φάρμακα χημειοθεραπείας δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Όμως, τώρα ερευνητές δήλωσαν ότι μπορούν προσωρινά να ανοίξουν το φραγμό και να στείλουν περισσότερο φάρμακο σε όγκους εγκεφάλου με χρήση πειραματικής συσκευής υπερήχων.
Η μέθοδος οδήγησε σε τετραπλάσια έως εξαπλάσια αύξηση των συγκεντρώσεων των φαρμάκων χημειοθεραπείας εντός τους εγκεφάλου των ασθενών. Οι ερευνητές παρατήρησαν την αύξηση με 2 διαφορετικά, ισχυρά φάρμακα χημειοθεραπείας (paclitaxel και carboplatin). Αυτά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται στον καρκίνο του εγκεφάλου καθώς δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Στη νέα έρευνα, γιατροί αφαίρεσαν χειρουργικά το γλοιοβλάστωμα και στη συνέχεια εμφύτευσαν στο κρανίο πλέγμα 9 πομπών υπερήχων.
Μετά από λίγες εβδομάδες από την εγχείρηση, οι ασθενείς άρχισαν χημειοθεραπεία.
Το πειραματικό ‘’όχημα’’ άνοιξε το φραγμό σε μεγάλες, ζωτικής σημασίας περιοχές του εγκεφάλου και αυτό επέτρεψε στο φάρμακο paclitaxel να διαχυθεί στον εγκέφαλο.
Η μέθοδος υπερήχων χρειάζεται 4 λεπτά και πραγματοποιείται όταν ο ασθενής είναι ξύπνιος. Μετά από λίγες ώρες επιστρέφει σπίτι του.
Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός γρήγορα αποκαθίσταται μετά τη μέθοδο και το μεγαλύτερο μέρος της ακεραιότητάς του αποκαθίσταται εντός μιας ώρας.
Οι γιατροί αύξησαν τη δόση του paclitaxel κάθε 3 εβδομάδες χρησιμοποιώντας το εμφύτευμα υπερήχων για να εξασφαλίσουν ότι η χημειοθεραπεία έφθανε στον εγκέφαλο.
Η αγωγή ήταν καλά ανεκτή και ασφαλής. Ορισμένοι ασθενείς έκαναν 6 κύκλους χημειοθεραπείας.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συμβάλλει στη χορήγηση διαφορετικών ειδών φαρμάκων στον εγκέφαλο.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology.
Πηγή : iatronet