Οι Βρυξέλλες θέλουν να στηρίξουν τις χώρες της ΕΕ στην καταπολέμηση των σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό.
Στον αγώνα κατά της έλλειψης φαρμάκων, οι Βρυξέλλες θέλουν να στηρίξουν τις χώρες της ΕΕ στο μέλλον, εάν είναι απαραίτητο, αγοράζοντας και αποθηκεύοντας φάρμακα που χρειάζονται επειγόντως.
"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, στην γερμανική εφημερίδα της Κυριακής "Welt am Sonntag".
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι ήδη απασχολημένος "με την αξιολόγηση της αγοράς βασικών αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με τους κατασκευαστές σχετικά με τον τρόπο εξισορρόπησης της παραγωγικής ικανότητας με τη ζήτηση", πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.
Μέρος του προϋπολογισμού ύψους 1,3 δισ. ευρώ της νέας Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (Hera) της ΕΕ φέτος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να "παρέμβει εάν και όπου είναι απαραίτητο" με τη δημιουργία αποθεμάτων και την από κοινού προμήθεια φαρμάκων, δήλωσε η κ. Κυριακίδου.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Υγείας, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει τα διαθέσιμα φάρμακα "για όλους τους πολίτες ανά πάσα στιγμή": "Αυτό είναι θεμελιώδες για την ισότητα και τα δικαιώματα των ασθενών", δήλωσε η πολιτικός από την Κύπρο.
Όλες οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν επί του παρόντος έλλειψη φαρμάκων.Οι λόγοι για αυτό είναι περίπλοκοι.
"Είναι επομένως απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το ερχόμενο φθινόπωρο και χειμώνα", προειδοποίησε η κ. Κυριακίδου. Για παράδειγμα, απαιτείται ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ένας ενωσιακός κατάλογος φαρμάκων κρίσιμης σημασίας.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ, σημαντικά φάρμακα δεν διατίθενται επί του παρόντος καθόλου ή μόνο με δυσκολία.
Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, ινσουλίνες και θεραπείες για τον καρκίνο.
Πηγή : iatronet