ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα συμπεράσματα από την ανακοίνωση της νέας λίστας ελλείψεων φαρμάκων από τον ΕΟΦ




Στην «εναλλακτική» λίστα των προς εξαγωγή φαρμάκων οδηγούνται πλέον οι εξαγωγείς. Απάντηση η διεύρυνση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών, λένε οι φαρμακοποιοί


Συγκεκριμένες παρατηρήσεις προκύπτουν αυθόρμητα από την επικαιροποιημένη λίστα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τα σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη γι’ αυτόν το μήνα πέρα από το πολύ προφανές ότι ο αριθμός τους μειώθηκε – από 156 έπεσε στα 135 – σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

 
Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου τηρούνται. Όπως υποστηρίζουν φαρμακοποιοί φαίνεται πλέον ότι παρακολουθείται στενά η όλη κατάσταση με τις όποιες ελλείψεις να επικαιροποιούνται πολύ γρήγορα σε μηνιαία βάση, κάτι από μόνο του πολύ θετικό. «Φαίνεται πως ο ΕΟΦ το έχει πάρει ζεστά το θέμα κι είναι από κοντά στο πρόβλημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κάτι που βέβαια έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά. Η σε τακτά χρονικά διαστήματα επικαιροποίηση της λίστας των φαρμάκων που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη, λειτουργεί ενημερωτικά για τους λόγους που τελούν σε έλλειψη και για τις πιθανές εναλλακτικές όσο αφορά τη χορήγησή τους. .

Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα προς την αγορά, την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου παράλληλα με το γεγονός ότι έχουν ήδη επιβληθεί ποινές σε τέσσερις φαρμακαποθήκες με αναστολή λειτουργίας, επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στην τήρηση των μέτρων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, όπως για παράδειγμα την αποστολή των στοιχείων όπως ζητήθηκαν ή αρνήθηκαν τον έλεγχο.

Σημαντικό θέμα πάντως είναι και ο έλεγχος των δεδομένων που συλλέγονται από τις παραγωγούς εταιρείες φαρμάκων (ΚΑΚ) στην υποχρέωσή τους να διατηρούν αποθέματα τριμήνου για την ελληνική αγορά και να ενημερώνουν τον ΕΟΦ για τις εισαγωγές που πραγματοποιούν και τα λοιπά δεδομένα. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη κάποια ενημέρωση για το τι έχει γίνει, από πλευράς των ελέγχων προς αυτήν την κατεύθυνση. Προφανώς υπάρχει τέτοια ενημέρωση από πλευράς φαρμακοβιομηχανιών αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι σχετικό, κάποια ανακοίνωση επ’ αυτού, κάτι που επιθυμούν φαρμακοποιοί και φαρμακαποθήκες.

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξακολουθεί να παρακολουθεί και να καταγράφει τις ελλείψεις στα φαρμακεία και με μία πρώτη ματιά διαπιστώνεται ότι «δεν έχουμε τα προβλήματα των εορτών και ότι αμέσως μετά, ξεκίνησαν να εφοδιάζονται τα φαρμακεία με πολλά σκευάσματα από αυτά που είχαμε επισημάνει μέσα στις γιορτές ότι υπήρχε πρόβλημα ελλείψεων».

Αυτή τη στιγμή προβλήματα ελλείψεων παραμένουν σε φάρμακα επιμέρους κατηγοριών όπως είναι τα αντιβιοτικά σκευάσματα σε δισκία, αλλά και αντιβιοτικά σιρόπια καθώς επίσης ορισμένα εισπνεόμενα σκευάσματα με τη μορφή αμπούλας ή ξηράς σκόνης και σπρέι, κάποια από τα οποία είναι για τα παιδιά, κάποια για τους ενήλικες. Ελλείψεις επίσης παρατηρούνται και σε φάρμακα για την καρδιά. Γενικότερα υπάρχουν ελλείψεις όμως είναι σημαντικό να συνυπολογίσει κανείς, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αντιβιοτικά, ότι είμαστε στον Φεβρουάριο, έναν κατεξοχήν μήνα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Αν και όπως προαναφέρθηκε η επικαιροποιημένη λίστα φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη δείχνει ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, για τους φαρμακοποιούς είναι σημαντικό να υπάρξει μία επικαιροποιημένη διευρυμένη λίστα σκευασμάτων προς απαγόρευση εξαγωγών καθώς η λογική λέει ότι δεν πρέπει να αφήνεις να φτάσει μία κατάσταση στα άκρα για να παρέμβεις αλλά θα πρέπει να λειτουργείς προληπτικά ακριβώς για να αποφύγεις δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις, όσο αφορά τις ελλείψεις.

Και βέβαια εξίσου σημαντικό είναι, όπως ήδη έχει αναφέρει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, να μονιμοποιηθεί ως λογική το μέτρο της επ’ αόριστο απαγόρευσης εξαγωγών φαρμακευτικών σκευασμάτων που είναι αποδεδειγμένο ότι εξάγονται στο εξωτερικό με σκοπό το κέρδος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν προηγουμένως η κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Η απαγόρευση εξαγωγών αυτών των φαρμάκων, θα πρέπει να διατηρείται για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα, με σκοπό την αποτροπή της αποθεματοποίησής τους με σκοπό την εξαγωγή των φαρμάκων αυτών στην πρώτη ευκαιρία, εφόσον είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η δυνατότητα θα υπάρξει, στις περιπτώσεις που θα είναι σε ισχύ η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών, για μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Σε σχέση με αυτό το τελευταίο, αυτή τη στιγμή παρατηρείται – κι είναι σημαντικό να αναφερθεί ως η τέταρτη παρατήρηση σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων Υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ – ότι αρχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν είχαν πρόβλημα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα πράγματα αναφέρουν σχετικά, πως οι εξαγωγείς μάλλον αντιλαμβανόμενοι ότι η λίστα απαγόρευσης υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν πρόκειται να αρθεί γιατί το κλίμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει καν τη σκέψη για κάτι διαφορετικό, έχουν στραφεί στην εξαγωγή σκευασμάτων που ήταν σε δεύτερη μοίρα για να τα πωλήσουν σε αγορές του εξωτερικού καθώς το κέρδος τους γι’ αυτά είναι μικρότερο. Χαρακτηριστικά αναφέρει κάποια από τις πηγές μας: «Μιλάμε για φάρμακα που δεν ήταν της πρώτης επιλογής όσον αφορά την εξαγωγή καθώς το περιθώριο κέρδους γι’ αυτά είναι πιθανότατα πολύ μικρότερο σε σχέση με εκείνα που κατά κύριο λόγο εξάγουν. Έχουν στραφεί όμως σε αυτή τη δευτερεύουσα γι’ αυτούς κατηγορία, από την οποία και πάλι αποκομίζουν κέρδος λόγω της διαφοράς τιμής τους στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες του εξωτερικού όπου πωλούνται σαφώς πιο ακριβά, κάτι το οποίο δημιουργεί επίσης προβλήματα επάρκειας σε κατηγορίες σκευασμάτων τα οποία έχουν μείνει εκτός της λίστας απαγόρευσης».


Πηγή : dailypharmanews