ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΟΣΦΕ: Ανάγκη διαμόρφωσης κεντρικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις φαρμάκων



Την ανάγκη διαμόρφωσης κεντρικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις φαρμάκων, πολιτικών που θα στηρίζονται στην ανεξαρτησία, τη συνεργασία, την αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. αλλά και την αλληλεγγύη τους, τονίζει η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, εξειδικεύοντας μία ακόμη από τις συνολικά 17 προτάσεις που έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων.


Η ΟΣΦΕ τονίζει ιδιαίτερα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανάκαμψη της παραγωγικής διαδικασίας στην Ε.Ε. τουλάχιστον της παραγωγής των βασικών και στρατηγικής σημασίας φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, όπως επίσης και το ότι πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση των στρεβλωτικών εκείνων μέτρων που παρέχουν κίνητρα για παράλληλες εισαγωγές από κράτη μέλη με χαμηλότερα εισοδήματα σε κράτη µέλη με υψηλότερα εισοδήματα.

  
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΟΣΦΕ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και στην εκπομπή «Στιγμιότυπα» αναφερόμενος σε αυτό το τελευταίο θέμα εξέφρασε την ελπίδα η Γερμανία εκτός από τον επιδοτήσει τη βιομηχανία να επιστρέψει στη χώρα της, να σταματήσει να πριμοδοτεί και να ζητά να μπαίνουν στην αγορά της φάρμακα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες είναι φθηνότερα, «να προκαλεί δηλαδή ελλείψεις στην Ελλάδα προκειμένου η ίδια να τροφοδοτήσει τα δικά της φαρμακεία». Είναι χαρακτηριστικό ότι «η Γερμανία πριν λίγο καιρό», όπως είπε ο κ. Μπιρλιράκης, «ζητούσε, απαιτούσε από τα φαρμακεία ένα 7% των φαρμάκων τα οποία διακινούνται, δίνονται στους ασθενείς, να προέρχονται από παράλληλη εισαγωγή γι’ αυτούς. Και προφανώς η παράλληλη εισαγωγή γι’ αυτούς είναι παράλληλη εξαγωγή για εμάς που έχουμε και τη φθηνότερη τιμή φαρμάκου στην Ευρώπη. Έχω την πληροφόρηση μάλιστα ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 11% αλλά δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω ακόμη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου Τύπου της ΟΣΦΕ:

Η Ο.Σ.Φ.Ε. (Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος) παραμένει πιστή στη θέση της πως το πρόβλημα των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και πως η άμβλυνση του προβλήματος απαιτεί ένα πλέγμα μέτρων (και όχι μεμονωμένα μέτρα όπως έχει επιχειρηθεί έως σήμερα με μικρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του φαρμακοποιού και στην κάλυψη των αναγκών των ασθενών). Το πλέγμα αυτό μέτρων έχει κατατεθεί επισήμως σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και φυσικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σήμερα η Ο.Σ.Φ.Ε. επανέρχεται δημοσίως αναδεικνύοντας δύο εκ των 17 προτάσεων της, αυτές που αφορούν τη διαμόρφωση κεντρικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις φαρμάκων και οι οποίες αποτελούν τον κορμό της επιστολής που στάλθηκε στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε.

1ος Άξονας Πολιτικής

Ανεξαρτησία, συνεργασία, αμοιβαιότητα μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Είναι επιτακτική υγειονομική ανάγκη να ανακτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεξαρτησία της όσον αφορά τη φροντίδα υγείας, να μπορεί να εξασφαλίζει με ταχύ και αποδοτικό τρόπο την προμήθεια οικονομικώς προσιτών φαρμάκων, ιατρικού εξοπλισμού, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δραστικών ουσιών, διαγνωστικών εργαλείων και εμβολίων, και να μπορεί να αποτρέπει ελλείψεις, δίνοντας προτεραιότητα στο συμφέρον και την ασφάλεια των ασθενών.

Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επανάκαμψη της παραγωγικής διαδικασίας στην Ε.Ε., τουλάχιστον της παραγωγής των βασικών και στρατηγικής σημασίας φαρμάκων και υγειονομικών υλικών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων σε εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων τα οποία αποτελούν τμήμα της κρίσιμης σημασίας υγειονομικής υποδομής αλλά και να θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου να πεισθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράγουν πρώτες ύλες, έκδοχα, δραστικές ουσίες και φάρμακα στα γεωγραφικά όρια της Ε.Ε.

2ος Άξονας Πολιτικής

Αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιορισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των ελλείψεων χωρίς τη συνεργασία και την κοινή δράση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων μερών. Για να είναι όμως η συνεργασία αυτή γόνιμη θα πρέπει μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδειχτεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη, αναγνωρίζοντας ότι οι επιλογές εθνικής πολιτικής (π.χ. σε χώρες της Ε.Ε. με υψηλά εισοδήματα, η εθνική νομοθεσία επιβάλλει ελάχιστο όριο φαρμάκων που πρέπει να πωληθεί από τα φαρμακεία και πρέπει να προέρχεται από παράλληλες εισαγωγές) μπορούν και έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. στην Ελλάδα). Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να ζητηθεί η κατάργηση των στρεβλωτικών εκείνων μέτρων που παρέχουν κίνητρα για παράλληλες εισαγωγές από κράτη μέλη με χαμηλότερα εισοδήματα σε κράτη µέλη με υψηλότερα εισοδήματα ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί περιορισμού του φαινόμενο της πλεονάζουσας αποθήκευσης φαρμάκων σε λίγες χώρες.

Η Ο.Σ.Φ.Ε. στις 26 Ιουλίου κατέθεσε επισήμως το κείμενο των 17 προτάσεων για την άμβλυνση του προβλήματος των ελλειπτικών φαρμάκων. Στις 04 Νοεμβρίου ζήτησε και δημοσίως πλέον από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αποδεχθεί την πολυπλοκότητα του προβλήματος, να δεχθεί το κείμενο των 17 προτάσεων της Ο.Σ.Φ.Ε. ως βάση συζήτησης, και μάλιστα πρότεινε η συζήτηση να εκκινήσει με τις προτάσεις εκείνες που αφορούν το πεδίο άμεσης αναφοράς της, τον ενδιάμεσο κρίκο της αλυσίδας του φαρμάκου δηλαδή τις επιχειρήσεις με άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων. Στις 14 Νοεμβρίου επανήλθε αναδεικνύοντας δημοσίως την πρόταση της για δημιουργία ενιαίου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας και του εθνικού αποθέματος φαρμάκων, των ελλείψεων και του παράλληλου εμπορίου. Στις 28 Νοεμβρίου επικρότησε δημοσίως τα επιπλέον μέτρα του Υπουργείου Υγείας αλλά πιέζοντας ταυτόχρονα για βελτίωση τους (ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε από την εξαγγελία στην εφαρμογή τους και να μην λειτουργήσουν ως απλό λεκτικό φόβητρο κενού περιεχομένου) αλλά κυρίως πιέζοντας για περαιτέρω λήψη μέτρων (αναφέροντας χαρακτηριστικά πως τα ανακοινωθέντα μέτρα μπορούν να θεωρηθούν αφετηρία και όχι τερματισμός της προσπάθειας). Στις 07 Δεκεμβρίου ανέδειξε δημοσίως την πρόταση της για ενίσχυση της δυνατότητας των φαρμακοποιών για υποκατάσταση των ελλειπτικών φαρμάκων. Στις 22 Δεκεμβρίου εστιάζει δημοσίως στη δυνατότητα αυτοματοποίησης της διαδικασίας δημιουργίας σήματος έλλειψης φαρμάκου. Στις 05 Ιανουαρίου 2023 δημοσιεύτηκε επιστολή για την ανάγκη διαμόρφωσης κεντρικών πολιτικών στην Ε.Ε..

www.drug-shortages.gr

Πηγή : dailypharmanews