ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Παγώνη: Έξαρση γρίπης Ιανουάριο και Φεβρουάριο



Γρίπη, κορωνοϊός και οι υπόλοιπες ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Γεμάτα είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Nα μένουν σπίτι τα παιδιά με συμπτώματα, όχι να πηγαίνουν βόλτα.


Είναι η εποχή των ιώσεων, τόνισε η Ματίνα Παγώνη, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, ενώ υπογράμμισε ότι αναμένουμε έξαρση της γρίπης Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Επειδή συμπίπτει και η γρίπη και η νόσος Covid 19 και οι άλλες ιώσεις και ο συγκυτιακός ιός RSV, λογικό είναι να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες» τόνισε η κ. Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Παράλληλα σημείωσε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι δεν θέλουμε να πιεστεί το σύστημα υγείας, περάσαμε δύσκολες χρονιές και δεν θέλουμε να επαναληφθούν.

 
«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με τα αντιικά φάρμακα, με τα πρωτόκολλα που έχουμε και τα εμβόλια τελείως διαφορετικά».

Είναι η εποχή των ιώσεων

«Αυτό που πρέπει να πω όμως είναι ότι και στην Αθήνα τα δύο παιδιατρικά, τα τρία μάλλον παιδιατρικά νοσοκομεία, αυτές τις μέρες είχαν πάρα πολλά παιδάκια και ανήμερα των Χριστουγέννων άλλωστε το δείξατε εσείς και σε εικόνες. Τα παιδάκια είχαν πυρετό, ανησύχησαν, οι γονείς τα πήγαιναν και γι’ αυτό υπήρχε αρκετή δουλειά για το νοσηλευτικό και ιατρικό στα παιδιατρικά νοσοκομεία, αλλά όχι μόνο εκεί. Είναι η εποχή των ιώσεων. Έχει ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και για τα παιδιά και για τους μεγαλύτερους, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν και υποκείμενα νοσήματα -οι άνω των 60- και έχουμε αρκετά περιστατικά».

Πότε αναμένεται έξαρση της γρίπης – Τι να προσέξουμε στις γιορτές

«Η έξαρση της γρίπης θα είναι από αρχές Ιανουαρίου, Φεβρουάριο. Μπορεί να την είχαμε ξεχάσει για δύο χρόνια να είχαμε λίγα περιστατικά λόγω μάσκας και λόγω μέτρων αυστηρών που υπήρχαν. Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν και φαίνονται και θα είμαστε όπως ήμασταν παλιά τα προηγούμενα χρόνια. Σημασία έχει ότι επειδή συμπίπτει και η γρίπη και η νόσος Covid 19 και οι άλλες ιώσεις και ο συγκυτιακός ιός, λογικό είναι να προσέξουμε πολύ αυτές τις μέρες. Γι’ αυτό λοιπόν, όποιος έχει απλά συμπτώματα με το που ξεκινάνε, είτε είναι παιδί είτε είναι μεγάλος σε ηλικία, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους συγγενείς. Ωραία είναι να βρεθούμε, να φάμε κλπ. όταν όμως έχεις τέτοια συμπτώματα μένεις στο σπίτι γιατί σίγουρα θα μεταδώσεις. Επιπλέον καλά είναι ένα τεστ να γίνεται πριν πάμε να επισκεφτούμε σπίτια συγγενών και φίλων, κορονοϊού και γρίπης.

Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να προσέξουμε να κάνουμε και ένα τεστ, ιδιαίτερα για τον κορωνοϊό, γιατί αρχίζουμε και τον ξεχνάμε, αλλά ο κορονοϊός είναι εδώ, οι υποπαραλλαγές είναι εδώ και επειδή δεν δηλώνονται όλα τα κρούσματα που υπάρχουν, γιατί δεν είναι υποχρεωτικά πλέον να δηλώνεις, δεν ξέρουμε ακριβή αριθμό. Είναι αρκετά τα κρούσματα τα οποία δεν γνωρίζουμε.

Επομένως, γρίπη, κορωνοϊός, οι υπόλοιπες ιώσεις έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και ακόμα για δύο μήνες μετά τις γιορτές θα έχουμε έξαρση ακόμα της γρίπης. Αυτό μην το ξεχνάτε οι μεγάλοι να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης αυτές τις μέρες, γιατί δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό που θα έπρεπε να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν έχουν πάει. Και αυτό θέλω να το επισημάνω. Έχουν ξεχαστεί. Έχουν χαλαρώσουμε τις γιορτές. Και βέβαια και το επικαιροποιημένο οι άνω των 60 για τη νόσο Covid 19 όσοι δεν το έχουν κάνει. Σημασία έχει να διασκεδάσουμε, να βγούμε, αλλά όλα αυτά με μεγάλη προσοχή, με τεστ. Και βέβαια δεν κυκλοφορούμε αν ξεκινήσουμε να έχουμε απλά συμπτώματα».

Γεμάτα είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα

Γεμάτα είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και για την έκρυθμη κατάσταση που δημιουργεί το μίγμα ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου στο νοσοκομείο του Ρίο αποκαλύπτοντας ότι η νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αρκετά βρέφη.

«Έχουμε πάρα πολλά παιδιά να προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, πολύ περισσότερο τουλάχιστον 60% – 70% προσέλευση μεγαλύτερη από άλλες από εποχές προηγούμενων χρόνων» ανέφερε η παιδίατρος του Νοσοκομείου Ρίου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο νοσοκομείο του Ρίο ανέφερε ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν περάσει από τα εξωτερικά ιατρεία στο εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων.

Νοσηλεύουμε βρέφη σε σοβαρή κατάσταση

«Τουλάχιστον 30 παιδιά εισήχθησαν με ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις. Ένα 60% παρουσίαζε γρίπη. Ένα πολύ μικρό ποσοστό παρουσίαζε Covid-19 λοίμωξη και είχαμε και πάρα πολλά παιδιά με μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε πάρα πολλά βρέφη γύρω στο 80%. Η κλινική μας νοσηλεύει αυτή τη στιγμή βρέφη, κάτω των 12 μηνών με αναπνευστικά προβλήματα, από τα οποία μερικά κιόλας είναι σε μέτρια έως και σοβαρή κατάσταση. Έχουμε πνευμονίες, έχουμε μία πληρότητα της κλινικής που αγγίζει το 100%».

Και όπως τόνισε η παιδίατρος, «οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί γιατροί εργάζονται υπερωριακά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες».

Nα μένουν σπίτι τα παιδιά με συμπτώματα

Μιλώντας για το αν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες το προσωπικό του νοσοκομείου, ιδίως αυτή την περίοδο που αυξάνονται οι επισκέπτες, τόνισε ότι το Ρίο «είναι ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο με μεγάλες δυνατότητες τουλάχιστον από πλευράς ιατρικού προσωπικού, μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες».

Όσον αφορά τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς όταν το παιδί τους εμφανίσει υψηλό πυρετό η κ. Βαρβαρήγου σύστησε να επικοινωνούν με τον παιδίατρο του το ταχύτερο δυνατόν αφότου αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα και να κρίνει ο παιδίατρος εάν υπάρχει ανάγκη να το δει ή να πάει στο νοσοκομείο.

«Τα παιδιά που παρουσιάζουν σημεία ίωσης να μένουν στο σπίτι και όχι να πηγαίνουν βόλτα γιατί με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει και το ίδιο το παιδί να κολλήσει κάτι άλλο ή να πάθει κάποια επιπλοκή, αλλά κυρίως τα άλλα παιδάκια και οι ευπαθείς ομάδες των ενηλίκων να κολλήσουν την ίωση ή τη μικροβιακή λοίμωξη και να αυξάνεται με αυτό τον τρόπο η μεταδοτικότητα και η νοσηρότητα του πληθυσμού» προσέθεσε η παιδίατρος.

Πηγή: iatronet