ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Από σήμερα οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες για την ομαλοποίηση της αγοράς

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας εχθές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η έξαρση των ιώσεων και κυρίως της γρίπης μετά από δύο χρόνια με μάσκες και περιοριστικά μέτρα, έχουν δημιουργήσει προβλήματα επάρκειας λόγω της τεράστιας ζήτησης, ειδικά σε διάφορα παιδιατρικά φάρμακα.



Από το υπουργείο Υγείας έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τις φαρμακαποθήκες μέσω του ΕΟΦ και έχει ζητηθεί να διαθέσουν στην αγορά όλα τα αποθέματα που έχουν, ειδικά σε παυσίπονα, αντιβηχικά, αντιπυρετικά και εισπνεόμενα που παρουσιάζουν έλλειψη, έτσι ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «να ομαλοποιήσουμε» το πρόβλημα των ελλείψεων. Η εντολή από το υπουργείο είναι ότι θα πρέπει να διατεθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση στην ελληνική αγορά και φυσικά ότι δεν θα επιτραπεί σε καμία περίπτωση η παράλληλη εξαγωγή τους στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που δεν εναρμονιστούν με τις οδηγίες ή δηλωθούν ψευδή αποθέματα, θα υπάρξουν κυρώσεις μέσα από διαδικασίες που θα κινηθούν άμεσα.



Η Ανακοίνωση του ΕΟΦ

(14/12/22) Aποθέματα φαρμακαποθηκών

Καλούνται οι Φαρμακαποθήκες να δηλώσουν στον ΕΟΦ τα αποθέματά τους για τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία ισχύει προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης σύμφωνα με την απόφαση ΕΟΦ αρ.πρωτ. : 125334/22.11.22.

Παρακαλούμε όπως τα αποθέματα αποσταλούν σε μορφή EXCEL στο e-mail pakaep@eof.gr ανά κωδικό φαρμακευτικού προϊόντος εντός 3 ημερών.

Σημειώνεται ότι όπως αναγράφεται και στην απόφαση ΕΟΦ αρ.πρωτ. : 125334/22.11.22 κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των φαρμακευτικών προϊόντων για τα οποία ισχύει προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης.