ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απ. Βαλτάς: Εγκληματικό να αφήνουν τις φαρμακευτικές εταιρείες να κλείνουν για διακοπές και να μένει η αγορά χωρίς φάρμακα



Τεράστια παιχνίδια παίζονται και συμφέροντα διακυβεύονται γύρω από το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να αποκαλύπτει ότι του έχει περάσει από το μυαλό μήπως βρεθεί σε κάποιον γκρεμό


Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας κατά τη διάρκεια του στρογγυλού τραπεζιού με θέμα «Ελλείψεις φαρμάκων» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 10-11 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του 8ου Πανθεσσαλικού Φαρμακευτικού Συνεδρίου, απαιτώντας ουσιαστικά από την πολιτεία να βάλει τέλος σε μία συνήθεια που κάθε χρόνο τέτοια εποχή διογκώνει το ήδη μεγάλο –ειδικά φέτος- διαχρονικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πέρα από τους φαρμακοποιούς, τους ασθενείς και το οικείο περιβάλλον τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

  
Ο κ. Βαλτάς έθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μία σειρά από ζητήματα – που δεν θα μπορούσαν ούτε θα ήταν και σωστό να βγουν σ’ ένα μόνο κείμενο που μοιραία θα υποβάθμιζε τη σημασία τους.

Ξέροντας ακριβώς λοιπόν τι συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μεταξύ των πολλών ζητημάτων που έθεσε για τα προβληματικά ζητήματα – τα έχει ξαναθέσει και στο παρελθόν - στον τρόπο λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, προχώρησε και στις φαρμακευτικές εταιρείες. Όπως είπε, «άμοιρες των ευθυνών τους δεν είναι καθόλου μα καθόλου οι φαρμακευτικές εταιρείες. Μόνο αυτό που κάνουν, που κλείνουν τα Χριστούγεννα 15 μέρες κι αφήνουν την αγορά στον αέρα είναι εγκληματικό! Εγώ πήρα τον υπουργό και του το ‘πα: Υπουργέ, εν μέσω προβλημάτων που έχουμε λόγω πρώτης ύλης με τα αντιπυρετικά και ταυτόχρονα με τα ελλειπτικά, κλείνουν οι εταιρείες 20 μέρες για να κάνουν διακοπές; Και σου λένε “ξανατιμολογώ μετά τις 10 του μήνα (σ.σ. Ιανουαρίου);” Όχι! Να τις υποχρεώσει να έχουν αυτή τη στιγμή προσωπικό ασφαλείας και να λειτουργεί σίγουρα το σύστημα. Εάν μία φαρμακαποθήκη έχει ανάγκη να κάνει τις παραγγελίες της. Έτσι λειτουργεί ένα κράτος δικαίου».

Πέρα από εκεί, όπως είπε ο κ. Βαλτάς θα πρέπει να ελεγχθούν οι ποσότητες που δίνουν στους φαρμακοποιούς οι εταιρείες οι οποίες είναι μειούμενες –και με στοιχεία- κατά 20% κάθε χρόνο. Επίσης έθεσε ζήτημα ότι δεν γνωστοποιούν στον ΕΟΦ ούτε σε πραγματικό χρόνο ούτε μετά από εύλογο χρονικό διάστημα τις ποσότητες φαρμάκων τις οποίες διανέμουν και εκμεταλλεύονται στις φαρμακαποθήκες. Επιπλέον, δεν γνωστοποιείται η έλλειψη σε real time χρόνο, κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο.

Πάντως για μία ακόμη φορά, σε αυτή τη συνάντηση, τα περισσότερα βέλη του κ. Βαλτά έπεσαν προς την πλευρά των φαρμακαποθηκών.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων της αλυσίδας του φαρμάκου με τον Υπουργό Υγείας τον Ιούλιο έδωσε μία εικόνα γιατί όλα προχωρούν τόσο αργά σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που διαχρονικά απασχολεί φαρμακοποιούς, ασθενείς και ΜΜΕ καθώς όπως είπε, φάνηκε το αδιέξοδο που υπάρχει. Μάλιστα στο ζήτημα της προτεινόμενης από πλευράς ΠΦΣ επ’ αόριστο απαγόρευσης εξαγωγών ελλειπτικών φαρμάκων ο κ. Βαλτάς θυμήθηκε και ανέφερε χαρακτηριστικά τι διημείφθη μεταξύ φαρμακαποθηκαρίων και πολιτείας: «Εάν το κάνετε αυτό, υπάρχει το ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχει η συνθήκη της Ρώμης», με τον Υπουργό να απαντά ότι «όχι, πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του κράτους και το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και τους φαρμακαποθηκαρίους να ανταπαντούν ότι «θα κλείσουν οι επιχειρήσεις μας».

Ο κ. Βαλτάς τόνισε την ανάγκη οι απαγορεύσεις των εξαγωγών για τα ελλειπτικά φάρμακα που ανακοίνωσε πρόσφατα η πολιτεία να είναι πράγματι επ’ αόριστον. Παράλληλα ζήτησε να ξεκινήσουν έλεγχοι για τα αποθέματα αυτών των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες και στις εταιρείες. «διότι εάν μια φαρμακαποθήκη στοκάρει… Εδώ κυκλοφορούσαν φωτογραφίες με στοκασρισμένες… (σ.σ. γνωστό σκεύασμα για την οστεοπόρωση που βρίσκεται σε έλλειψη) 100 και 200 (σ.σ. τεμάχια) σε συγκεκριμένη ιδιωτική φαρμακαποθήκη που περίμενε να λήξει η απαγόρευση για να τις εξάγει».

Για τον πρόεδρο του ΠΦΣ «τώρα ξεκινάει η μάχη». Και ξεκινάει γιατί φάνηκε ότι ενώ και 15 μέρες απαγορεύτηκε η εξαγωγή 200 φαρμάκων, των πιο ελλειπτικών, «εμείς δεν είδαμε τίποτα». Ξέρετε γιατί; Γιατί θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια και πιστεύουν αυτή τη στιγμή ότι θα ρίξουν την απόφαση του Υπουργού μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Επομένως ναι, εγώ επικροτώ ένα μέτρο. Όχι απλώς αυτό που ανέφερε ο κ. Πλεύρης “παρακαλώ δηλώστε μου τα αποθέματά σας στα φάρμακα τα ελλειπτικά” αλλά έλεγχοι του ΕΟΦ σε όλες τις αποθήκες για να βρουν τι κρύβουν και τι δίνουν “πάσα της πάσας”, αυτό που λέμε “τριγωνικές πωλήσεις”. Υπάρχουν ιδιωτικές φαρμακαποθήκες που διακινούν κανονικότατα στην αποθήκη που βγάζει όλο τον τζίρο των ελλειπτικών φαρμάκων.

Ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στα στοιχεία από λίστες φαρμάκων προς εξαγωγή που διακινούνται μεταξύ φαρμακαποθηκών από τις οποίες προκύπτει ότι το περιθώριο κέρδους για τις ίδιες από την εξαγωγή τους πραγματικά έχει τεράστια διαφορά σε σχέση με εκείνο που θα είχαν εάν το διακινούσαν στην ελληνική αγορά αντί να το εξάγουν.

Έτσι λοιπόν μοιραία αυτό καθοδηγεί πολλούς στο να να διώχνουν φάρμακα, παρόλο που είναι ελλειπτικά στη χώρα μας, σε ‘άλλες χώρες όπου πωλούνται σε πολύ μεγαλύτερη τιμή. Πάνω σε αυτή τη λογική ο κ. Βαλτάς έθεσε το εξής ερώτημα: «Όταν σε αυτή τη λίστα (σ.σ. των προς εξαγωγή φαρμάκων) με 300-500 φάρμακα τα μισά είναι ελλειπτικά εγώ ρωτώ, ανέφερε ο κ. Βαλτάς, το επιχείρημα αυτών των φαρμακαποθηκαρίων που λένε “α, εμείς εξάγουμε ό,τι δεν είναι ελλειπτικό, στέκει; Δεν στέκει αγαπητοί συνάδελφοι».

Αυτές οι λίστες έφεραν τις αποφάσεις που πήρε πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας. «Όταν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία αυτά στην τελευταία συνάντηση (σ.σ. στο Υπουργείο Υγείας) αποφασίστηκε το πρώτο, το βασικότερο ότι θα είναι επ’ αόριστο η απαγόρευση και ότι εμείς θα τροφοδοτούμε τον ΕΟΦ με νέα ελλειπτικά φάρμακα για να απαγορεύονται κι αυτά».

Σε ό,τι αφορά το ΙΦΕΤ ο κ. Βαλτάς συμφώνησε με την άποψη του κ. Μπασκόζου που έθεσε τον προβληματισμό του για τη λειτουργία του. «Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Μπασκόζο, ο ΙΦΕΤ δεν λειτουργεί σωστά. Ο ΙΦΕΤ όφειλε να προετοιμάζεται, να ζητά σωστό προϋπολογισμό από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και να προπαραγγέλει για να μπορέσει να καλύπτει ανάγκες. Εμείς στο Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στον κ. Πλεύρη παρουσιάσαμε και τα φάρμακα του ΙΦΕΤ τα οποία θα πρέπει να παραγγελθούν άμεσα. Μην ξεχνάτε ότι ο ΙΦΕΤ φέρνει φάρμακα τα οποία εξαιτίας της εξευτελιστικής τους τιμής εδώ οι εταιρείες σταματούν να τα φέρνουν. Αυτή είναι η όλη διαδικασία. Και καταλαβαίνετε πως το βιώνουμε διότι εκεί, δυστυχώς το όλο σύστημα θέλει στήσιμο από την αρχή».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ υποστήριξε ότι «θα δούμε λύση του προβλήματος με την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο θα κάνει πράξη αυτό που ανακοινώνει, ότι δηλαδή θα πάει να ελέγξει όλες τις φαρμακαποθήκες – δεν με ενδιαφέρει εάν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει φαρμακοποιούς και ελεγκτές. Εδώ είναι και ο κ. Καραθάνος. Να προσλάβουν φαρμακοποιούς; Να πάρουν φαρμακοποιούς και από αλλού; Αλλά εάν δεν λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και οι νόμοι που δυστυχώς ισχύουν μεν αλλά δεν εφαρμόζονται, μην περιμένετε να βρεθεί λύση. Πρέπει πραγματικά να σπάσουμε αυγά γιατί μόνο τότε θα κάνουμε ομελέτα».

Για να σπάσουν τα αυγά, συμπλήρωσε ο κ. Βαλτάς δεν φτάνει η απαγόρευση των εξαγωγών. Χρειάζεται η πολιτεία να δει την απαγόρευση των πωλήσεων μεταξύ των φαρμακαποθηκών πέρα από ένα φυσιολογικό ποσοστό, θα πρέπει να είναι υποχρέωση με άμεση νομοθέτησή της εκ μέρους της κυβέρνησης. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει real time ενημέρωση για τις εξαγωγές που πραγματοποιεί κάθε φαρμακαποθήκη. Είναι αυτό που ανέφερε ο κ. Μπασκόζος που δυστυχώς δεν κατάφεραν να το κάνουν μέχρι τώρα. Το να τα στέλνει η φαρμακαποθήκη σε λίστες, όχι σε real time, το κάνουν. Ο ΕΟΦ τα ελέγχει μετά από ένα χρόνο! Εγώ θέλω real time. Εδώ συμφωνήσαμε αγαπητοί συνάδελφοι να υπάρχει μία ειδική επιτροπή και να ελέγχει τις εξαγωγές κάθε φαρμακαποθήκης. Σας δηλώνω ότι έγινε επανάσταση από τους φαρμακαποθηκάριους τους ιδιώτες. Επανάσταση! Μόνο που δεν με βρήκαν σε κανά γκρεμό!».

Ο κ. Βαλτάς έθεσε και κάποια ακόμη ερωτήματα για τη λειτουργία των φαρμακαποθηκών.

«Είναι δυνατόν να υπάρχουν φαρμακαποθήκες που να λειτουργούν με χίλιους κωδικούς μόνο; Είναι δυνατόν να υπάρχουν φαρμακαποθήκες που να λειτουργούν μόνο σε 400 τετραγωνικά μέτρα; Είναι δυνατόν οι φαρμακαποθήκες αυτές να δίνουν μόνο φάρμακα σε άλλες φαρμακαποθήκες και να έχουν ένα πελατολόγιο 100 φαρμακείων μόνο; Τι γίνεται εδώ; Αυτά δεν είναι τωρινά. Είναι θέματα δεκαετίας. Τώρα όμως ο Πανελλήνιος τα έχει βάλει προ των ευθυνών της παρούσας κυβέρνησης.

Ο κ. Βαλτάς απευθυνόμενος προς τον κ. Καραθάνο που παρευρίσκετο στο στρογγυλό τραπέζι εκ μέρους της κυβέρνησης επέμεινε πάρα πολύ στο θέμα των ελέγχων. «Το θέμα είναι – και να μας τα πει και ο κ. Καραθάνος- εάν θα βγουν για έλεγχο οι εκπρόσωποι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για να ελέγξουν την αποθεματοποίηση των φαρμακαποθηκών και να ελέγξουν και τις εταιρείες κατόπιν καταγγελιών κ. Καραθάνο που πραγματικά περιμένω από εσάς τα αποτελέσματα και να μπουκάρουν μέσα οι ελεγκτές για να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κι έλεγχοι. Που πιστεύω ότι θα γίνουν από την κυβέρνηση. Διαφορετικά, εάν δεν γίνουν από την κυβέρνηση και τα κρατάνε αποθεματοποιημένα (σ.σ. τα ελλειπτικά φάρμακα) για 4,5,6,7 μήνες δεν θα δούμε ελλειπτικό φάρμακο στα φαρμακεία μας ούτε στον Έλληνα ασθενή.


Μπάμπης Καραθάνος: Καθυστερήσαμε αλλά γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια

Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Καραθάνος, ειδικός σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας εξαρχής τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό πράγμα αυτή η ψηφιακή διασύνδεση που πρέπει να γίνει ώστε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο τις πραγματικές εξαγωγές και την πραγματική κατάσταση στην αγορά.»

Αναφερόμενος στις πρόσφατες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σημείωσε ότι «το πρώτο που κάναμε ως πυροσβεστικό μέτρο είναι η απαγόρευση των εξαγωγών. Ουσιαστικά επεκτείναμε το εξάμηνο σε οκτάμηνο και επ’ αόριστο για κάποια φάρμακα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και πραγματικά λείπουν από την αγορά εδώ και πολύ καιρό. Προσθέσαμε σε αυτόν τον κατάλογο και άλλα φάρμακα για τα οποία τον τελευταίο καιρό διαπιστώσαμε αυτές τις ελλείψεις αλλά αυτό είναι ένα πυροσβεστικό μέτρο. Πλέον έχει ξεκινήσει έλεγχος σε πέντε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που έχουμε ουσιαστικά καταγγελία ότι δίνουν μειωμένες ποσότητες στις φαρμακαποθήκες και ουσιαστικά προσπαθούμε τώρα σε συνεργασία με τον ΕΟΦ να βρούμε τρόπο να βγάλουμε και προς τις φαρμακαποθήκες και προς τις εταιρείες να κάνουμε ελέγχους ώστε πραγματικά να ελέγξουμε, ιδιαίτερα από τις καταγγελίες που έχουμε, συγκεκριμένες φαρμακαποθήκες οι οποίες καταγγέλλονται και να αποδειχθεί εάν κάνουν αυτή τη συσσώρευση αυτών των ελλειπτικών φαρμάκων και την εξαγωγή τους τη στιγμή που λείπουν στην αγορά. Αυτό θα γίνει. Έχει ξεκινήσει. Εντολή του υπουργού είναι αυτή. Είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΦ».

Ο κ. Καραθάνος με ειλικρίνεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεραστούν. «Πραγματικά ο ΕΟΦ έχει μία δυσκολία από πλευράς προσωπικού να το κάνει αυτό. Θα βρούμε μία λύση. Σκεφτόμαστε κάποια πράγματα που θα γίνουν στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα. Οπωσδήποτε προσπαθούμε να βρούμε μία λύση για την άμεση ενημέρωση σε real time, στο χρόνο που αυτό γίνεται, να δούμε πως θα γίνει αυτό με ψηφιακό τρόπο ώστε να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τι αιτήματα εξαγωγών έχουμε και να μπορούμε σε αυτό το επίπεδο να τα ελέγχουμε».

Για τον κ. Καραθάνο είναι σημαντικό αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται γρήγορα και σοβαρά, «Έχουμε μπει σε μία σειρά σε πολύ καλή συνεργασία και με τους προέδρους των συνεταιρισμών φαρμακοποιών αλλά και με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με τον πρόεδρο του ΕΟΦ να μπορέσουμε αυτό το πράγμα να γίνει γρήγορα και σοβαρά και να επιστήσουμε και την προσοχή και στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ότι να δίνουν τα φάρμακα – να πω βεβαίως ότι σε αυτό έχουν ένα δίκιο ότι ακόμη κι εάν δίνουν κάποια ελλειπτικά, εάν εμείς δεν έχουμε τον τρόπο να ελέγξουμε εάν αυτά τα φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες πάνε στα φαρμακεία και δεν φεύγουν στο εξωτερικό- αυτά να πηγαίνουν στην ελληνική αγορά κι όχι να φεύγουνε έξω».

Αυτό που τόνισε ο κ. Καραθάνος είναι ότι «γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, έχουμε χάσει χρόνο, δυστυχώς το σύστημα χωλαίνει από πολλά χρόνια, απλώς τον τελευταίο καιρό αυτό έχει γίνει πολύ αισθητό».

Πηγή : dailypharmanews