ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΠΦΣ: Ψήφιση νομοσχεδίου συνενώσεων - Καταγγελία για εξωθεσμική παρέμβαση

Δείτε την ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2022
Αρ. Πρωτ. 5128


Προς: Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σήμερα αργά το μεσημέρι ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή και έγινε πραγματικότητα ένα όραμα το οποίο διεκδικούσε ο Κλάδος μας 35 ολόκληρα χρόνια. Το νομοθετικό πλαίσιο των συνενώσεων- συνεργασιών φαρμακείων είναι πλέον γεγονός αφού ψηφίστηκε αυτούσια η πρόταση την οποία είχαμε καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας και η οποία είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στις 9 & 10 Οκτωβρίου 2021.

Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την απαράδεκτη, εξωθεσμική και πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρέμβαση συγκεκριμένων συνδικαλιστών , ενός μεγάλου ΦΣ που χωρίς τη γνώση και την έγκριση του Διοικητικού του Συμβουλίου κατέθεσαν στη διαβούλευση προτάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με την απόφαση της ΓΣ του ΠΦΣ ενεργώντας επί της ουσίας ως πέμπτη φάλαγγα στον κλάδο. Οι συγκεκριμένες προτάσεις των εν λόγω που θα σας αποσταλούν άμεσα, υποστηρίζουν ξεκάθαρα τα συμφέροντα συγκεκριμένων κύκλων μεγαλοϊδιοκτητών αλυσίδων φαρμακείων όπως και ιδιωτών με ιδιοκτησίες φαρμακείων. Οι προσπάθειες των συγκεκριμένων συναδέλφων που υποστηρίζουν τα μεγαλοσυμφέροντα για μια ακόμη φορά έπεσαν στο κενό.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση ήταν εν γνώση του ΔΣ του ΠΦΣ από την ημέρα που κατατέθηκε στην διαβούλευση. Σεβόμενοι όμως απολύτως τις εκλογικές διαδικασίες του Συλλόγου τους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα και μη αποσκοπώντας στην πυροδότηση του κλίματος, σήμερα πλέον ως είμαστε υποχρεωμένοι αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε την παρέμβαση αυτή για να λάβει γνώση η βάση του κλάδου.


Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ




Σημαντική για τους φαρμακοποιούς η ψήφιση του ν/σ Γκάγκα
Αναδημοσίευση από dailypharmanews.gr

Κυρίαρχο το θέμα των συνενώσεων/συμπράξεων φαρμακείων αλλά ρυθμίζονται κι άλλα δύο σημαντικά ζητήματα για τον κλάδο.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Σημαντική η 2α Δεκεμβρίου του 2022 για τους φαρμακοποιούς καθώς με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ΕΣΥ το μεσημέρι ανοίγει επιτέλους διάπλατα ο δρόμος για τη δυνατότητα υλοποίησης συνενώσεων/συμπράξεων φαρμακείων, ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο διαχρονικά, και που εφόσον πρακτικά στηριχθεί και με τα απαραίτητα κίνητρα, αναμένεται να αλλάξει την εικόνα του ελληνικού φαρμακείου αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες από αυτό υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση στα τέλη Οκτωβρίου (δες εδώ) περιλαμβάνει τρεις διατάξεις που μπήκαν σε αυτό κατόπιν σχετικής νομοθετικής πρότασης που είχε καταθέσει ο ΠΦΣ, και οι οποίες αφορούν την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε αναγκαία φάρμακα, αντιβιοτικά και ναρκωτικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εμπορικά πλοία και αεροπλάνα και σε ευαίσθητες, κλειστές κοινωνικές δομές, την ενίσχυση των νέων φαρμακοποιών στη σειρά προτίμησης λήψης αδείας και την κινητροδότηση συμπράξεων φαρμακείων για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινού.

Κι εάν το θέμα των συνενώσεων/συμπράξεων κυριαρχεί ως προς τη σημασία του για τους φαρμακοποιούς, αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα δύο ζητήματα που ρυθμίζονται νομοθετικά δεν είναι σημαντικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μανόλης Κατσαράκης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων μιλώντας στο DailyPharmaNews το ζήτημα που αφορά την εξασφάλιση της προμήθειας σε αναγκαία φάρμακα, αντιβιοτικά και ναρκωτικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών σε εμπορικά πλοία και αεροπλάνα και σε κλειστές κοινωνικές δομές ήταν ένα πάγιο αίτημα γιατί υπήρχε μεν η δυνατότητα τροφοδοσίας των πλοίων και των αεροπλάνων από τα φαρμακεία σε αναγκαία φάρμακα, αλλά ήταν προβληματική αντίστοιχα για τα αντιβιοτικά και τα ναρκωτικά για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή. Πλέον δεν υφίσταται το πρόβλημα στην προμήθεια και τον εφοδιασμό τους και καμία αμφιβολία για το ρόλο που έχει κάθε κρίκος της εφοδιαστικής αλυσίδας στη διακίνησή τους, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών, απλοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθετική ρύθμιση σε σχέση με τη σειρά προτίμησης αιτήσεων για την απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου, όπως αναφέρει ο κ. Κατσαράκης με το καθεστώς που μέχρι σήμερα ίσχυε «υπήρχε σαφής εκμετάλλευση από συγκεκριμένα άτομα τα οποία ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί υπέβαλλαν αιτήσεις ανά την Ελλάδα για απόκτηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου στο όνομά τους και επειδή είχαν παλαιό έτος κτήσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και πτυχίου βάσει του νόμου, ευνοούνταν στη σειρά εξέτασης των αιτήσεων για άδεια ίδρυσης, με αποτέλεσμα οι άδειες να κατοχυρώνονται σε αυτούς που είχαν αυτό το πλεονέκτημα, σε σχέση με τους νεότερους φαρμακοποιούς. Μάλιστα παρατηρείται και το φαινόμενο κατά το οποίο μεταβίβαζαν αμέσως μετά ή σε δεύτερο χρόνο την άδεια αυτή σε άλλο φαρμακοποιό. Αυτό το παραθυράκι το οποίο δημιουργούσε μία μεγάλη αδικία, ειδικά για τους νεότερους συναδέλφους που κατά αυτόν τον τρόπο δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν ισότιμα άδειες, πλέον σφραγίζεται. Οι συνταξιούχοι φαρμακοποιοί που έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα βεβαιωμένα, δεν μπορούν να επανέλθουν ζητώντας χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και η προτεραιοποίση επανέρχεται στα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος».