Με μήνυμα στην ιστοσελίδα του (www.pfs.gr) με το οποίο ο ΠΦΣ γνωστοποίησε το περιεχόμενο των δύο από τα τρία τηλεοπτικά σποτ, τονίζει ότι «το πρόβλημα των ελλείψεων αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα της Δημόσιας Υγείας και το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας που απασχολεί τα φαρμακεία μας».
Εξηγεί δε ότι «για το λόγο αυτό πέραν των παρεμβάσεων, των ενεργειών και των πιέσεων που ασκούμε προς τους αρμόδιους φορείς, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε και δημιούργησε τρία τηλεοπτικά spot, τα δύο σας τα παρουσιάζουμε, το τρίτο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας, που αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων».
Τα δύο τηλεοπτικά σποτ, αναδεικνύουν όχι μόνο την αγωνία και την απογοήτευση του φαρμακοποιού που εξαιτίας ακριβώς των ελλείψεων φαρμάκων καθίσταται σε αδυναμία εξυπηρέτησης του ασθενούς αλλά και το γεγονός ότι αυτά είναι συναισθήματα που τα μοιράζεται φαρμακοποιός και ασθενής/πολίτης.
Με αυτόν τον τρόπο οι φαρμακοποιοί εκφράζουν μέσα από τη δύναμη της εικόνας το ότι μάχονται για να βρεθεί λύση όχι μόνο για ένα ζήτημα που ζουν οι ίδιοι μέσα στο φαρμακείο τους και που τους δυσκολεύει πάρα πολύ την καθημερινότητά τους στο χώρο εργασία τους αλλά για ένα ζήτημα που δημιουργεί μεγάλο άγχος και βασανίζει τον ασθενή, τους συγγενείς του, την κοινωνία και το οποίο βρίσκεται κι εκεί στο δρόμο, εκτός φαρμακείου.
Αναδεικνύεται έτσι ακόμη περισσότερο η ισχυρή σχέση φαρμακοποιού – ασθενή/πολίτη, η ύπαρξη επί της ουσίας μίας κατάστασης που οδηγεί στην ανάγκη ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης, έστω κι εάν επί του παρόντος το θέμα αναδεικνύεται κατά βάση από τους φαρμακοποιούς. Και τα δύο τηλεοπτικά σποτ άλλωστε καταλήγουν στο ότι «ζητάμε ΟΛΟΙ να βρεθεί λύση», ακριβώς σε αυτή τη λογική.
Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι το τρίτο τηλεοπτικό σποτ που ετοιμάζεται, διαφοροποιείται στο περιεχόμενο σε σχέση με αυτά που δημοσιοποιήθηκαν αναδεικνύοντας ακόμη πιο έντονα το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι φαρμακοποιοί στην πολιτεία.
Κι αυτό που θέλουν είναι να βρεθεί λύση.
Απ. Βαλτάς: Θα φτάσουμε μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς ήταν απόλυτα ξεκάθαρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρόσφατο PharmaPoint, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα για το που μπορεί να φτάσει ως διοίκηση για να βρεθεί λύση.
Ήδη υπάρχει μία μεγάλη διαδρομή παρεμβάσεων. Αυτές περιλαμβάνουν σειρά συναντήσεων και όλους του εμπλεκόμενους φορείς, επιστολές πίεσης προς τον ΕΟΦ, που είναι η ρυθμιστική αρχή της αγοράς φαρμάκου και επιτήρησης της αλυσίδας διακίνησης για ανάληψη της ευθύνης που του αναλογεί, ανάδειξη του θέματος στην Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών (PGEU) σχετικά με το μηχανισμό δημιουργίας των ελλείψεων και τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική του φαρμάκου σε ορισμένες χώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες, τη συγκρότηση καταλόγου ελλειπτικών φαρμάκων με σκοπό την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΦ, με διπλό στόχο, την επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγών και την επέκταση του χρονικού διαστήματος που διαρκεί η απαγόρευση.
Ωστόσο, ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι «το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έχει αποφασίσει ότι αν δεν ανταποκριθεί το Υπουργείο στα αιτήματά μας, θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνοντας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».
Αυτή τη στιγμή δρομολογείται η διοργάνωση συνέντευξης Τύπου (μίας ακόμη) για το θέμα και η έναρξη προβολής των spot που έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος για την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη του θέματος.
Ενδιαφέρουσα τέλος ήταν και η αναφορά του κ. Βαλτά στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα με τον υπουργό να έχει προβεί σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως και στην ιστορία που πολλές φορές έχει αναδείξει το DailyPharmaNews με το μηχανογραφικό πρόγραμμα που είχε τη δυνατότητα σε real time μέσω των φαρμακείων όλης της χώρας να ενημερώνει τον ΕΟΦ για τις ελλείψεις και το οποίο παρά τη συμφωνία ΠΦΣ – ΕΟΦ δεν προχώρησε. Όπως είπε ο κ. Βαλτάς «η προσπάθεια αυτή απέτυχε υπαιτιότητα του ΕΟΦ εμείς όμως θα το λειτουργήσουμε ώστε να έχουμε σε real time μια εικόνα για τα ελλειπτικά φάρμακα».
Πρόκειται πράγματι για μία προσπάθεια που ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Δημήτρης Φιλίππου άφησε να… αποτύχει παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευτεί για το αντίθετο και βέβαια θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτό.
Πηγή : dailypharmanews