Ποιες είναι οι ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς και τι προβλέπει υπό έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις η πληροφορία για αύξηση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες της υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) στα καινοτόμα φάρμακα.
Σε εταιρείες - μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κυκλοφορεί η φήμη πως υπάρχει πρόθεση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να προσθέσει 3% στο ισχύον rebate του 5% (σύνολο 8%). Η αρχική σκέψη ήταν κάποια φάρμακα να έχουν έκπτωση 3% και κάποια 5% (βάσει όγκου πωλήσεων και τιμής).
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών κάνουν λόγο για παρέμβαση η οποία θα πλήξει την καινοτομία, χωρίς να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα στον έλεγχο της δαπάνης. Εκτιμούν πως η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, καθώς οι προϋπολογισμοί παραμένουν σταθεροί, ενώ η πραγματική δαπάνη έχει αυξηθεί κατά 8% το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με σοβαρή μεταρρύθμιση για έλεγχο της ζήτησης - εξορθολογισμό της συνταγογράφησης και όχι με υπερφορολόγηση της φαρμακοβιομηχανίας.
Το προεδρείο του ΣΦΕΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να θέσει τα προβλήματα και τις προτάσεις του κλάδου.
Υπουργείο
Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν πως αναμένεται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται δύο κατηγορίες rebate: 3% και 5%.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως τα φάρμακα που θα ενταχθούν στο rebate του 5% δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο 3%. Τονίζουν, δε, πως δεν εξετάζεται, προς το παρόν, το ενδεχόμενο κλιμακούμενου rebate 5% + 3%.
Πηγή : iatronet