ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ECDC: Ποιες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ευλογιά των πιθήκων



Πώς αξιολογούν την απειλή οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων. Ποια είναι η εικόνα στην Ευρώπη.


Αξιολόγηση κινδύνου λοίμωξης από τον ιό που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων, πραγματοποιούν με σημερινή έκθεση οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Όπως επισημαίνουν, στο τρέχον κύμα σε μη ενδημικές χώρες, τα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται κυρίως σε ομάδες ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, στις ηλικίας μεταξύ 18 και 50 ετών. Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί 58 κρούσματα, όλα σε άνδρες 19 έως 59 ετών.

 
Με βάση την τελευταία αξιολόγηση κινδύνου του ECDC, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων σε ομάδες ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους θεωρείται υψηλή, ενώ η πιθανότητα εξάπλωσης του MPX στον ευρύτερο πληθυσμό εκτιμάται ως πολύ χαμηλή.

Αν και πρόσφατα έχουν αναφερθεί μερικές σοβαρές περιπτώσεις (συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλίτιδας), η επίπτωση της νόσου παραμένει χαμηλή για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Επομένως, ο συνολικός κίνδυνος εκτιμάται ως μέτριος για τα άτομα που έχουν πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομάδων ομοφυλόφιλων) και χαμηλός για τον ευρύτερο πληθυσμό.

Η έγκαιρη διάγνωση, η απομόνωση, η αποτελεσματική ανίχνευση επαφών και οι στοχευμένες στρατηγικές εμβολιασμού, είναι βασικές για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εξάπλωσης.

Όπως αναφέρεται στη σημερινή έκθεση, από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων έως την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη 18.463 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε 29 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου.

Τα κρούσματα ανά χώρα έχουν ως εξής: Ισπανία (6.543), Γαλλία (3.558), Γερμανία (3.480), Ολλανδία (1.166), Πορτογαλία (846), Ιταλία (760), Βέλγιο (706), Αυστρία (271), Δανία (175), Σουηδία (161), Ιρλανδία (144), Πολωνία (130), Νορβηγία (82), Ουγγαρία (70), Ελλάδα (58), Λουξεμβούργο (53), Τσεχία (48), Σλοβενία ​​(43), Ρουμανία (36), Μάλτα (31), Κροατία (26), Φινλανδία (24), Ισλανδία (12 ), Σλοβακία (12), Εσθονία (10), Κύπρος (5), Λιθουανία (5), Βουλγαρία (4) και Λετονία (4).

Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί από την Ισπανία τον Ιούλιο και ένας θάνατος από το Βέλγιο τον Αύγουστο.

Κρούσματα έχουν αναφέρει και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: Σερβία (31), Βοσνία - Ερζεγοβίνη (3) και Μαυροβούνιο (1), ενώ 11 κρούσματα έχει αναφέρει και η Τουρκία.


Πηγή : iatronet