ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κορονοϊός: Τι είναι τα εμβόλια νέας γενιάς και πότε θα είναι έτοιμα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών



Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα εμβόλια νέας γενιάς τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανοσία


Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι φαρμακευτικές εταιρείες να αναπτύξουν τα νέα γενιάς εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ο στόχος είναι τα εμβόλια νέας γενιάς να προκαλούν μεγαλύτερη ανοσία στον πληθυσμό και να μην είναι ευαίσθητα στις νέες μεταλλάξεις.

  
Πάντως προς ώρας δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πότε τελικά θα είναι έτοιμα τα νέα γενιάς εμβόλια κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα αργήσουν ενώ και ο ίδιος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πώς τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα τέλος Δεκεμβρίου.

Ήδη στην Αμερική έχει ανοίξει διάλογος ΗΠΑ για την επόμενη γενιά των εμβολίων αν θα είναι είτε εισπνεόμενα από τη μύτη είτε εμβόλια που θα είναι εναντίον των κομματιών του κορονοϊού που δεν αλλάζουν.


Τα εμβόλια νέας γενιάς

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN, οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν την ανοσία στην κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στόχος είναι, ο πληθυσμός να προχωρά στη λήψη μιας αναμνηστικής δόσης σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα. Όμως για να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει ένα εντελώς νέο εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητικές ομάδες εργάζονται πάνω στην παραγωγή εμβολίων «επόμενης γενιάς», δηλαδή σε εμβόλια που στοχεύουν στην πρόκληση μακροχρόνιας προστασίας και τα οποία ιδανικά θα προσφέρουν προστασία σε διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού.


Ανακοίνωση από την Βρετανία

Η επόμενη γενιά εμβολίων Covid-19 θα μπορούσε να μην στοχεύει πλέον στην πρωτεΐνη-ακίδα του κοροναϊού, όπως κάνουν τα τωρινά εμβόλια, αλλά στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στις λεγόμενες «πρωτεΐνες αναπαραγωγής», οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στα αρχικά στάδια πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ο σχεδιασμός τέτοιων νέου τύπου εμβολίων πιθανώς θα καταστήσει εφικτό να καταστρέφεται ο κορονοϊός αμέσως, προτού προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη στον οργανισμό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του.

Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάλα Μαΐνι και τον δρα Λίο Σουάντλινγκ του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «παν-εμβολίου» αποτελεσματικού εναντίον όλων των κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων όσων προκαλούν κρυολογήματα.


Πηγή : healthreport