ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Μίνα Γκάγκα: Πρέπει να περιμένουμε ή όχι τα νέα εμβόλια κατά της CoViD;



Τι ανέφερε την Παρασκευή η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά της CoViD.


"Χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, το οποίο να θυμίζει στο ανοσοποιητικό μας τον ιό. Το φθινόπωρο κάνουμε την τέταρτη δόση, με όποιο εμβόλιο έχουμε".

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή η Μίνα Γκάγκα, σε σχέση με την προστασία που χρειαζόμαστε ενόψει το χειμώνα.

  
Μιλώντας στον Σκάι, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε πως νέα εμβόλια κατά των παραλλαγών της CoViD έχουν μπει σε δοκιμές φάσης Β. Όπως είπε, γίνονται δοκιμές και με μετάλλαξη της Γουχάν και με τις μεταλλάξεις Όμικρον 1, Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Σε σχέση με το εάν πρέπει να περιμένουμε τα εμβόλια αυτά, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως προσωπικά, θα προτιμούσε να κάνει το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο τώρα, αν μπαίνει χειμώνας και δεν υπάρχει το νεότερο, από το να το περιμένει δύο μήνες.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα μπούμε στη λογική που ισχύει για τη γρίπη: "Εμβολιαζόμαστε κάθε χειμώνα και δεν λέμε τη δόση 'αναμνηστική', αλλά προφύλαξη ενόψει χειμώνα'. Σε αυτή τη λογική θα μπούμε".

Σε σχέση με τα νέα εμβόλια κατά της CoViD επισήμανε πως το ένα θα έρθει πιο νωρίς και το άλλο πιο αργά. Ως προς τη σκοπιμότητα να τα περιμένει κάποιος για θωρακιστεί κατά του ιού, σχολίασε:

"Μάς θωρακίζει κατ' αρχήν το ότι το ανοσοποιητικό 'θυμάται', έχει κύτταρα μνήμης. Μάς θωρακίζει, επίσης, και μία νέα μόλυνση. Αργότερα, μπορούν να έρθουν και νεότερες μεταλλάξεις.

Το φθινόπωρο κάνουμε την τέταρτη δόση, από όποιο εμβόλιο έχουμε. Ο περισσότερος κόσμος έχει νοσήσει τώρα από τις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Δεν έχει πολύ νόημα να κάνεις το εμβόλιο για τις ίδιες παραλλαγές, από τις οποίες έχεις μολυνθεί σχετικά πρόσφατα".

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο, το οποίο να θυμίζει απλά στο ανοσοποιητικό μας τον ιό".


Πηγή : iatronet